Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Κεντρικού Δήμου για το 2024

Πρόγραμμα τουριστικής προβολής
30 Ιανουαρίου 2024 / 09:46
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Στις 220.100 ευρώ ο ενδεικτικός π/υ για τη φετινή χρονιά. Συμμετοχή στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις με δικό του διακριτό περίπτερο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προσανατολισμένο σε τρεις βασικούς άξονες στρατηγικής είναι το σχέδιο προγράμματος τουριστικής προβολής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για το 2024, έχοντας ως σύνθημα «Corfu more than an island!».

Το σχέδιο κατατίθεται σήμερα προς έγκριση στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην Ιόνιο Βουλή. Το θέμα εισηγείται ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Χαλικιόπουλος, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί στον ΕΟΤ για να λάβει σύμφωνη γνώμη. Σημειώνεται ότι το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον τις δέσμες ενεργειών προβολής, στην κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, έχει παρουσιαστεί ήδη από τον κ. Χαλικιόπουλο στους παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς της Κέρκυρας, στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο ιστορικό Δημαρχείο.

Οι τρεις βασικοί άξονες

Η ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση όπως και η βελτιστοποίηση της τουριστικής προβολής αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδίου. Ειδικότερα, η τουριστική προβολή θα έχει ως στόχο τη διατήρηση μεν του υψηλού μεριδίου των παραδοσιακών και μεγάλων αγορών, αλλά και την αποκατάσταση του μεριδίου μικρότερων και αποδοτικών αγορών, καθώς και νέων αγορών με καλές προοπτικές. Επιπλέον, μέσω της προβολής των στόχων και των επιτευγμάτων στην «πράσινη» τουριστική ανάπτυξη, τον θεματικό τουρισμό, τον προσβάσιμο τουρισμό και τον «έξυπνο» τουρισμό, η τουριστική προβολή θα έχει ως στόχο την πρόσβαση σε κοινά που αξιολογούν υψηλά τους παραπάνω τομείς.

Σε ό,τι αφορά τη βελτιστοποίηση της τουριστικής προβολής η στρατηγική επικεντρώνεται στα εξής:
-Αναβαθμισμένη παρουσία σε καθιερωμένες και δυναμικές τουριστικές εκθέσεις, με σύγχρονο και στοχευμένο υλικό, σχεδιασμένο λαμβάνοντας υπόψη τους προηγούμενους δύο άξονες, και με την δημιουργία πρωτοκόλλου παρακολούθησης (follow up).
-Στοχευμένες ενέργειες στο Διαδίκτυο, με σύνδεση μίας μελέτης SEO με καμπάνιες και το περιεχόμενό τους (content).
- Ενέργειες υποστήριξης της πρωτογενούς εικόνας προορισμού και του δεύτερου άξονα, μέσω οργανωμένων ταξιδιών δημοσιότητας (press και fam trips), καθώς και μέσω της επιμόρφωσης το τοπικού τουριστικού δυναμικού (φορείς, επαγγελματίες και εργαζόμενοι).
-Παραγωγή εξειδικευμένου περιεχομένου (content) για χρήση στο Διαδίκτυο και τα ΜΜΕ.

Πρόγραμμα δράσης

Για την υποστήριξη της προβολής και ανάπτυξης των θεματικών μορφών τουρισμού θα πραγματοποιηθούν οι εξής ενέργειες:
1. Δημιουργία Μητρώου Επιχειρήσεων Θεματικού Τουρισμού, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι επιχειρήσεις με αντικείμενα που εμπίπτουν στον θεματικό τουρισμό ή μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν, ανά κατηγορία και ανά γεωγραφική ενότητα. Μέσω του Μητρώου, θα είναι δυνατή η αποτύπωση του δυναμικού σε κάθε κατηγορία θεματικού τουρισμού, όπως και οι ανάγκες τους σε υποδομές κ.ά.
2. Δημιουργία υλικού (content) για κάθε κατηγορία θεματικού τουρισμού και συνδυασμού τους, για την προβολή σε τουριστικές εκθέσεις, μέσα ενημέρωσης και διαδικτυακές καμπάνιες.
3.  Ειδικές ημερίδες ή άλλες ενέργειες, για την ενημέρωση των Επιχειρηματιών και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις θεματικού τουρισμού, σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις και τα πρότυπα της αγοράς, καθώς και για την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων τους στην εικόνα προορισμού της Κέρκυρας.
Επιπλέον έμφαση θα δοθεί στη διαφημιστική προβολή (τουριστικός οδηγός, χάρτες, προβολή σε ΜΜΕ,προμήθεια αναμνηστικών δώρων με θέμα την Κέρκυρα, προβολή στο διαδίκτυο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κα.) σε δράσεις μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων (press/fam trips) αλλά και σε ποικίλες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων είναι και οι τουριστικές εκθέσεις.

Με διακριτό περίπτερο

Ειδικότερα προτείνεται η επιλεκτική συμμετοχή του Δήμου στις τουριστικές εκθέσεις, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και άλλους τουριστικούς φορείς. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη από τη μέχρι σήμερα εμπειρία, ότι η συμμετοχή του Δήμου Κέρκυρας στις εκθέσεις στο ενιαίο περίπτερο της ΠΙΝ παρουσιάζει αδυναμίες (π.χ. μικρός χώρος για την Κέρκυρα, προβολή ως Brand Name τα Ιόνια Νησιά και όχι «διακριτά» η Κέρκυρα, μη δυνατότητα προετοιμασίας συναντήσεων, κ.ά. δράσεων), προτείνεται η συμμετοχή στις εκθέσεις να γίνεται με διακριτό περίπτερο του Δήμου Κέρκυρας, είτε στα πλαίσια του ευρύτερου χώρου του ΕΟΤ, είτε όχι. Ειδικότερα οι εκθέσεις στις οποίες προτείνεται η συμμετοχή του Δήμου με δικό του περίπτερο είναι οι εξής:


ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΠΙΝ), ΙΤΒ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 5-7/3/2024
ΑΓΓΛΙΑ (ΠΙΝ), WTM, ΛΟΝΔΙΝΟ, 5-7/11/2024
Επιπλέον για το πρώτο τρίμηνο του 2025, προτείνεται η συμμετοχή του Δήμου με δικό του περίπτερο, ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, στις εξής εκθέσεις:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΠΙΝ), ΙΤΒ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
ΙΤΑΛΙΑ, BIT, ΜΙΛΑΝΟ
ΑΥΣΤΡΙΑ, FERRIENMESSE, BIENNH
ΓΑΛΛΙΑ, SALONE DE MONDIAL, ΠΑΡΙΣΙ

Ο προϋπολογισμός

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της τουριστικής προβολής για το 2024 ανέρχεται στις 220.100 ευρώ και αναλύεται ως εξής:
-Παροχή υπηρεσίας δημιουργίας υλικού τουριστικής προβολής 37.200 ευρώ
-Παροχή υπηρεσίας τουριστικής προβολής σε έντυπα μέσα (in flights περιοδικά, περιοδικό τύπο) 12.400 ευρώ
-Παροχή υπηρεσίας τουριστικής προβολής στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και στα ΜΜΕ 49.600 ευρώ
-Δαπάνες Εκθέσεων στο εσωτερικό και εξωτερικό (μισθώσεις τουριστικών περιπτέρων) 43.400 ευρώ
-Αναμνηστικά δώρα για τις ανάγκες τουριστικής προβολής 8.060 ευρώ
-Εκτύπωση τουριστικών χαρτών και τουριστικών οδηγών 31.000 ευρώ
-Παροχή υπηρεσιών ημερίδων για την τουριστική προβολή 6.200 ευρώ
-Διαμόρφωση και εξοπλισμός τουριστικών περιπτέρων πληροφόρησης 7.440 ευρώ
-Αποστολή δεμάτων με υλικό προβολής του Δήμου (έντυπο, ενημερωτικό
και τοπικά προϊόντα) για τις τουριστικές εκθέσεις με ταχυμεταφορές  24.800 ευρώ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.