Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πανελλήνιες 2024: Ξεκινούν στις 29 Ιανουαρίου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις Στρατιωτικές Σχολές

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
25 Ιανουαρίου 2024 / 09:59
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Προβληματισμός για τις δεκάδες κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές, στα Όπλα των ΣΣΕ και ΣΜΥ, λόγω της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την εισαγωγή σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 μέσω των πανελληνίων εξετάσεων.

Σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι υποψήφιοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις προκαταρκτικές εξετάσεις (ψυχομετρικές δοκιμασίες, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες) καλούνται να υποβάλλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου (ώρα 8 π.μ) έως και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου (ώρα 24:00) στη διεύθυνση https://www.asei-assy.mil.gr/.             

Διευκρινίζεται ότι οι αιτήσεις υποψηφίων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν ηλεκτρονικά πριν τις 29 Ιανουαρίου θα θεωρούνται άκυρες και θα πρέπει να επανυποβληθούν εντός των ανωτέρω ημερομηνιών. Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού, η υποβολή αίτησης -δικαιολογητικών θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 26 Ιουνίου (ώρα 00:00) έως την Παρασκευή 5 Ιουλίου (ώρα 24:00).

Προσόντα

Τα προσόντα, τα οποία πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι των ΑΣΕΙ, της ΣΣΑΣ, της ΣΑΝ και των ΑΣΣΥ είναι τα εξής:

-Να έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια. Γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι ομογενείς που δεν έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση, με την εισαγωγή τους (την ημέρα κατάταξης) στα ΑΣΕΙ– ΣΣΑΣ-ΣΑΝ- ΑΣΣΥ, όπως ορίζει ο Κώδικας της Ελληνικής Ιθαγένειας (ν. 3284/2004).

-Να έχουν σωματική και ψυχική υγεία, αρτιμέλεια και σωματική διάπλαση, όπως ορίζει το π.δ. 11/2014.

-Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.4186/2013.

Ειδικότερα οι υποψήφιοι της Σχολής Ικάρων (όλων των τμημάτων της) πρέπει να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα σε επίπεδο Β2 (καλή γνώση) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσομάθειας και η γνώση αυτή πρέπει να βεβαιώνεται με το αντίστοιχο πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από το κράτος, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία ηλικία

Από 4 Μαρτίου – 24 Απριλίου

Η τελική κατάσταση με τους υποψηφίους που θα γίνουν δεκτοί για συμμετοχή στις προκαταρκτικές εξετάσεις θα εκδοθεί την 1η Μαρτίου. Η διεξαγωγή τους θα λάβει χώρα από τις 4 Μαρτίου- 24 Απριλίου στα εξεταστικά κέντρα που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους οι ενδιαφερόμενοι.

Προβληματισμός για τις κενές θέσεις

Προβληματισμός ωστόσο υπάρχει για τις κενές θέσεις εισακτέων, λόγω εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Όπως δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί με την πρόβλεψη επιπλέον εισακτέων τα επόμενα έτη, σύμφωνα με τον επικείμενο προγραμματισμό́ των Γενικών Επιτελείων. Υπενθυμίζεται ότι την τριετία 2021-2023 έμειναν 312 θέσεις κενές στη Σχολή Ευελπίδων – Όπλα. Σε ό,τι αφορά, τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού (ΣΜΥ) - Όπλα, οι κενές θέσεις ανήλθαν συνολικά για το 2022 και το 2023 στις 147.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΑΡΧΕΙΟ, Οι υποψήφιοι στην αίτησή τους θα πρέπει να δηλώσουν το σύνολο των Σχολών για τις οποίες ενδιαφέρονται, διαφορετικά θεωρούνται αποτυχόντες στις προκαταρκτικές εξετάσεις για τις Σχολές τις οποίες δεν δηλώσαν 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.