Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λα.Συ. Βόρειας Κέρκυρας: «Με το καλημέρα, αυξήσεις τελών καθαριότητας και φωτισμού»

Λαϊκή Συσπείρωση Βόρειας Κέρκυρας
22 Ιανουαρίου 2024 / 13:07

«Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπονται αυξήσεις που φτάνουν μέχρι το 415%!»

ΛΑ.ΣΥ. ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Σχέδιο αύξησης των τελών καθαριότητας και φωτισμού εισηγείται στη Δημοτική Επιτροπή της Τρίτης 23 Ιανουαρίου η δημοτική αρχή του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας με το … “καλημέρα” της νέας της θητείας. Ένα σχέδιο που δείχνει να ήταν έτοιμο από καιρό…

Αντιλαϊκή επίθεση εκατομμυρίων

Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπονται αυξήσεις που φτάνουν μέχρι το 415%! Τα 1,8 εκατομμύρια, που εισπράττει σήμερα ο δήμος από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, η εισήγηση της δημοτικής αρχής προβλέπει να τα κάνει 4,6 εκατομμύρια (2,5 φορές δηλαδή περισσότερα).
Ειδικότερα  τα έσοδα από τα οικιακά τέλη θα φτάσουν τα 1,9 εκατομμύρια από 0,7 που είναι σήμερα (τριπλασιασμός εσόδων). Παράλληλα τα τέλη από επαγγελματικούς χώρους θα φτάσουν τα 2,7 εκατομμύρια από 1 εκατομμύριο που είναι σήμερα (2,5 φορές πάνω). Συνολικά η δημοτική αρχή προγραμματίζει να συγκεντρώνει πλέον από τους κατοίκους της περιοχής περίπου 3 εκατομμύρια περισσότερα κάθε χρόνο.

 

Συζήτηση με αποκλεισμένη τη Λα.Συ.
Η συνεδρίαση μάλιστα στη Δημοτική Επιτροπή πραγματοποιείται με αποκλεισμένη τη «Λαϊκή Συσπέιρωση», τη μία δηλαδή από τις τρεις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο αποκλεισμός οφείλεται στον καλπονοθευτικό νόμο της κυβέρνησης ο οποίος δίνει τις 5 από τις 7 θέσεις της Δ.Ε. στη δημοτική αρχή (έναντι των τριών που δικαιούται) αλλά και την άρνηση της παράταξης “Βάρελη” στην πρόταση της «ΛΑ.ΣΥ» για αναλογική εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης στο όργανο, μη αλλοιώνοντας έτσι τη βούληση του λαού όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Αναμενόμενη πολιτική

Το φορομπηχτικό τσουνάμι δεν μας εκπλήσσει.  Ήταν στην ατζέντα της δημοτικής αρχής από την προηγούμενη θητεία της η οποία αποδεικνύει τα μεγάλα αδιέξοδα που δημιουργεί η λογική της λειτουργίας των δήμων ως επιχειρήσεων που πουλάνε ανταποδοτικά τις όποιες υπηρεσίες τους.

Βεβαίως οι αυξήσεις είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσής από τις κυβερνήσεων και την ΕΕ αλλά και του συμβιβασμού με την πολιτική αυτή από τη δημοτική αρχή.  

Καμία νομιμοποίηση    

Η δημοτική αρχή δεν έχει καμία νομιμοποίηση για την υλοποίηση του σχεδίου της. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές δεν είχε πει τίποτα σχετικό. Στην εισήγησή της επικαλείται ότι τα τέλη δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Μήπως όμως έχει αυξηθεί το λαϊκό εισόδημα όλη αυτήν την περίοδο; Τα παπαγαλάκια της βεβαίως θα επιχειρηματολογήσουν λέγοντας ότι οι βίλες της Κασσιόπης δεν γίνεται να πληρώνουν με 0,35. Δεν θα διαφωνήσουμε όμως “άλλο το δέντρο και άλλο το δάσος”. Η αντιλαϊκή τιμολογιακή τους πολιτική θα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το “δέντρο”-βίλες  για να επιτεθεί στο “δάσος”-λαό. 

Αναγκαία η Λαϊκή αντίσταση

Οι δημότες και οι φορείς της περιοχής θα πρέπει να αντιδράσουν στην προώθηση αυτού του σχεδίου και άλλων αντίστοιχων που θα έρθουν (π.χ. στο νερό). Άλλωστε στο προηγούμενο Δ.Σ. η δημοτική αρχή αποφάσισε (με τη στήριξη και της παράταξης “Βάρελη”) τη δημιουργία εταιρίας ύδρευσης, καταψηφίζοντας την πρόταση της ΛΑ.ΣΥ. για δημοτική υπηρεσία ύδρευσης. Σε κάθε περίπτωση η ΛΑ.ΣΥ θα προτείνει τιμολογιακή πολιτική που θα υπερασπίζεται τα λαϊκά στρώματα και τους μικρούς επαγγελματίες. 


ΛΑ.ΣΥ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ