Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πήραν μπρος μετά τις γιορτές οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα

ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
20 Ιανουαρίου 2024 / 15:28
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Τα πρώτα τσάρτερ αναμένονται την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Θετικοί οιωνοί και για την νέα τουριστική σεζόν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα τουριστική σεζόν που αναμένεται να ξεκινήσει σε δυόμιση μήνες περίπου, εκφράζουν οι επαγγελματίες του κλάδου στην Κέρκυρα.

Οι προκρατήσεις κινούνται σε θετικό πρόσημο και ειδικά μετά τις γιορτές το ενδιαφέρον «φούντωσε», κυρίως από Βρετανούς, που έσπευσαν να κλείσουν τις διακοπές τους σε οικονομικότερες τιμές, εκμεταλλευόμενοι τις προσφορές και εκπτώσεις που υπάρχουν αυτή την εποχή, αυξάνοντας τη ζήτηση για την χειμερινή περίοδο.

Μιλώντας στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης υπενθύμισε ότι η σεζόν του 2023 κατέγραψε μια ισχυρή δυναμική και ήδη η φετινή αγορά κινείται με μια μικρή αύξηση στις προκρατήσεις, παρότι περιορίζεται σε μονοψήφιο αριθμό. Όπως τόνισε, σημαντική ώθηση έχει δώσει η βρετανική κυρίως αγορά, από την οποία η Κέρκυρα δέχεται την συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών της, ενώ αυξητικά κινείται και η γερμανική σε σχέση με πέρσι όπως και άλλες αγορές (Γαλλία, Πολωνία), μεταξύ των οποίων και το Ισραήλ.

«Παρότι η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι καλή, ωστόσο ο κόσμος επιλέγει να ταξιδεύει. Είμαστε πλέον στα προ της πανδημίας επίπεδα παρά τη μικρή οικονομική καθίζηση του ευρώ, η οποία όμως δεν φαίνεται ότι επηρεάζει τη διάθεση για ταξίδια. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες προτιμήσεις για τους Ευρωπαίους αλλά και τους Αμερικανούς, το οποίο αποτυπώνεται και για την Κέρκυρα», επισήμανε ο ίδιος.

Διπλασιάστηκαν τα πεντάστερα

Όπως μάλιστα διευκρίνισε, σε αυτό συνηγορεί ότι η εικόνα του νησιού έχει αλλάξει, καθώς πλέον υπάρχουν πολλά πεντάστερα ξενοδοχεία και γίνονται σημαντικές ανακαινίσεις με αναβαθμίσεις στις κατηγορίες αστεριών, παρέχοντας στους επισκέπτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Ωστόσο το «αγκάθι» της βελτίωσης των δημόσιων υποδομών παραμένει. Στα θετικά καταγράφεται επίσης η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν από την αεροπορική εταιρεία JET2, η οποία φέτος θα ξεκινήσει το πτητικό της πρόγραμμα, νωρίτερα κατά τρεισήμισι εβδομάδες, με έναρξη τα τέλη Μαρτίου και λήξη το τέλος Οκτωβρίου.

Ακόμη ένα στοιχείο που παρατηρείται είναι  ότι το ενδιαφέρον των επισκεπτών στρέφεται πλέον όχι μόνο στην high season, αφού πολλοί πλέον επιλέγουν να κάνουν διακοπές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. «Βλέπουμε μια αύξηση για τους δυο μήνες αυτούς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιμήκυνση της σεζόν. Δεν μπορούμε να ζούμε σεζόν μόνο για 3-4 μήνες αλλά πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία και πέραν αυτού του διαστήματος», εξήγησε ο κ. Βούλγαρης.

Αύξηση 8,4% στις διεθνείς αφίξεις

Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας παρουσίασαν ανοδική πορεία για το 2023, καταγράφοντας αύξηση 8,4%, ενώ οι επισκέπτες ανήλθαν στο 1,8 εκατ. τουρίστες. Καλές επιδόσεις κατέγραψαν τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και ο Οκτώβριος που κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους.

Στα καταλύματα

Σε ό,τι αφορά τα ενοικιαζόμενα καταλύματα και εκεί τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλής Κατσαρός η ροή των προκρατήσεων και κρατήσεων είναι πολύ καλή και όπως προμηνύεται η τουριστική σεζόν του 2024 θα είναι μια καλή χρονιά εκτός απρόοπτου.

Τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου

Η αυλαία για τη νέα σεζόν αναμένεται να ανοίξει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου με τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ από Βρετανία. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Αεροδρομίου Κέρκυρας, Σπύρο Κωστούρο της Fraport, η ακριβής ημερομηνία θα είναι γνωστή στα τέλη Ιανουαρίου. Με την εκκίνηση πάντως της σεζόν αναμένεται και το σταδιακό άνοιγμα των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων, δεδομένου ότι τον Απρίλιο ακολουθεί και το Πάσχα των Καθολικών. Τα περισσότερα πάντως ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν από τα μέσα μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενόψει του ορθόδοξου Πάσχα, με την Κέρκυρα να αναδεικνύεται σε πρωταγωνίστρια των ημερών εκείνων.

Σοβαρή η έλλειψη προσωπικού

Σε ό, τι αφορά το σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού, μέρος των αναγκών θα καλυφθούν και φέτος με μετακλητούς εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Ωστόσο λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών έχει ζητηθεί η απλοποίησή τους, όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Βούλγαρης. «Πέρσι λειτούργησε με καθυστέρηση και δούλεψε δυσκίνητα. Ο ΣΕΤΕ έχει ζητήσει να γίνουν διορθώσεις και να περιοριστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες, χρειάζεται όμως βούληση», επισήμανε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι οι ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονται πρώτα από τοπικό ανθρώπινο, δυναμικό, μετά από εγχώριο και τελευταία από τους μετακλητούς.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΧΕΙΟ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.