Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Σφίγγουν» οι προθεσμίες για τη δημοπράτηση του Σχολικού Κέντρου Κοντοκαλίου

"ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ"
19 Ιανουαρίου 2024 / 10:02
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ασφυκτική προθεσμία να δημοπρατηθούν έως τις 9 Φεβρουαρίου τα έργα που εντάχθηκαν στο «Αντώνης Τρίτσης» βάζει το ΥΠΕΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Καμπανάκι» στους δήμους της χώρας κρούει με έγγραφό του (εστάλη στις 08/01/2024), το Υπουργείο Εσωτερικών για τα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έως 30-6-2022 αλλά ακόμα δεν έχουν δημοπρατηθεί. Προειδοποιεί μάλιστα τους δικαιούχους ότι εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία έως τις 9 Φεβρουαρίου, θα απενταχθούν.

Η υπόθεση ακουμπά και τον Δήμο Κ. Κέρκυρας, καθώς στο «Αντώνης Τρίτσης» έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση, το έργο για την ανέγερση του νέου Σχολικού Κέντρου Γουβιών – Κοντοκαλίου, το οποίο αναμένουν εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα σχολικής στέγης. Το έργο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα τον Φεβρουάριο του 2022, είναι συνολικού π/υ 5.683.300 ευρώ και αφορά στην κατασκευή ενός Δημοτικού Σχολείου 12 θέσεων και ενός Νηπιαγωγείου 3 θέσεων, σε κατάλληλο οικόπεδο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στην θέση «Παναγιά» της περιοχής Γουβιών.

Ως εκκρεμότητα ωστόσο για να μπορέσει να δημοπρατηθεί το έργο, είναι να δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών έγκριση για το ειδικό τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο, επί του ακινήτου, όπου θα κατασκευαστεί το Σχολικό Κέντρο και αφορά στους ειδικούς όρους δόμησης. Σχετικές ενέργειες έχουν γίνει από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου, ωστόσο ο χρόνος πιέζει μετά την ασφυκτική προθεσμία. Σημειώνεται ότι το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο δεν περιλαμβάνονταν στις απαιτήσεις της πρόσκλησης του «Αντώνης Τρίτσης», ωστόσο η έγκριση του απαιτείται για να μπορέσει να εκδοθεί μετέπειτα οικοδομική άδεια. 

Συμβασιοποιήθηκε το Κλειστό Προπονητήριο

Παράλληλα στο πλαίσιο της πρότασης με τίτλο "ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ", εντάχθηκε στο «Αντώνης Τρίτσης» για χρηματοδότηση και το έργο για την κατασκευή του κλειστού Προπονητηρίου-Γυμναστηρίου στις Αλυκές, π/υ 5.273.200 ευρώ, το οποίο έχει ήδη συμβασιοποιηθεί (03-10-2023). Στο πλαίσιο της ίδιας πρότασης εγκρίθηκε και το υποέργο για την εκπόνηση της μελέτης για την ανέγερση Ανοιχτού Κολυμβητηρίου, π/υ 376.243,11 ευρώ.

Το αναζήτησε ο Δήμος

Σημειωτέον πάντως ότι το επίμαχο έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του ΥΠΕΣ, με αριθμό πρωτοκόλου 6 και ημερομηνία 08-01-2024, έφτασε μόλις χθες στο Δήμο Κ. Κέρκυρας, κατόπιν αναζήτησης που προχώρησαν οι Υπηρεσίες του, στην ΕΥΔΕ του ΥΠΕΣ, μετά τα δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Σε εκκρεμότητα

Σε ό,τι αφορά πάντως τις υπόλοιπες προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη θητεία της διοίκησης Υδραίου για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα δεν υπάρχει για την ώρα κάποια εξέλιξη. Όπως μάλιστα αναφέρει στην «Ε» ο απελθών Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος, για τα υπόλοιπα έργα εκκρεμεί η αξιολόγησή τους, παρότι για κάθε κατηγορία έργου κατατέθηκαν πλήρεις φάκελοι, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της πρόσκλησης και εντός προθεσμιών. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν όλες μαζί τον Σεπτέμβριο του 2021. Την ευθύνη της αξιολόγησής τους έχει η Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», η οποία είναι φυσικά επιφορτισμένη και με αντίστοιχα αιτήματα απ' όλους τους Δήμους της χώρας.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν για χρηματοδότηση, αφορούν στους τομείς της σχολικής στέγης, του αθλητισμού, των στερεών αποβλήτων της αγροτικής οδοποιίας, της ηλεκτροκίνησης αλλά και της ωρίμανσης μελετών για τη νησίδα Βίδο και είναι συνολικού π/υ 22 εκατ. ευρώ, βάσει του ανώτατου πλαφόν (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) που αντιστοιχούσε στο Δήμο για εντάξεις στο «Αντώνης Τρίτσης».

Οι προτάσεις

Πρόκειται για τα εξής έργα, συμπεριλαμβανομένων και των δυο που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα:

1.ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΟΥΒΙΩΝ – ΚΟΝΤΟΚΑΛΙΟΥ, π/υ 5.683.300 ευρώ (εκκρεμεί η δημοπράτησή του)

2.ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ-ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ, π/υ 2.301.440 ευρώ

3.ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, π/υ 1.850.000 ευρώ

4.ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΕΡΓΩΝ & ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, π/υ 620.000 ευρώ (αφορά στις μελέτες για την ανάπλαση και ανάδειξη της νησίδας Βίδο)

5. ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, π/υ 10.460.877,11 ευρώ (αφορά στην «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ» που έχει συμβασιοποιηθεί και στη ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ,  π/υ5.038.243,11 ευρώ)

6. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ, π/υ 493.978,40 ευρώ

7.ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ/ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ SMART CITY, π/υ 450.851,60 ευρώ

8. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ ΦΟΡΤIΣΗΣ, π/υ 1.736.079,36 ευρώ

ΦΩΤΟ@ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.