Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βιώσιμη η ΔΕΥΑ Βόρειας Κέρκυρας, αρκεί να «νοικοκυρευθεί»

ΔΕΥΑ
15 Ιανουαρίου 2024 / 11:33

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η σύσταση της αυτόνομης επιχείρησης ύδρευσης Βόρειας Κέρκυρας από το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αχαράβη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η σύσταση της αυτόνομης επιχείρησης ύδρευσης Βόρειας Κέρκυρας από το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αχαράβη. 

Το θέμα ήρθε στο Σώμα λίγα εικοσιτετράωρα από την δημοσιεύση του ΦΕΚ του Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αποχώρηση του βόρειου Δήμου από το διαδημοτικό σχήμα που γεννήθηκε με τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας. 

Στη συνεδρίαση έγινε αρχικά ενημέρωση για την κατάσταση την οποία παραλαμβάνει ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας από την ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ και στη συνέχεια παρουσιάστηκε η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας της νέας επιχείρησης η οποία θα κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο για την τελική υπουργική σφραγίδα.

Για την αποχώρηση και ίδρυση αυτόνομης ΔΕΥΑ ουσιαστικά το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει για δεύτερη φορά, καθώς σχετική απόφαση είχε ληφθεί και τον περασμένο Μάρτιο.

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, εργαζόμενοι της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, ενώ από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου παρακολούθησε τη συζήτηση και η επικεφαλής της ΛΑΣΥ Ιονίων Νήσων, περιφερειακή σύμβουλος Αλεξάνδρα Μπαλού, η οποία εξάλλου έχει γεννηθεί στη Μεσαριά της Βόρειας Κέρκυρας.  

Η «κληρονομιά» της

Τα περιουσιακά στοιχεία που παίρνει μαζί του φεύγοντας ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, ωστόσο, είναι φτωχά. Ουσιαστικά λαμβάνει τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα των γεωτρήσεών της, κάποια πεπαλαιωμένα οχήματα, 18 άτομα προσωπικό, το μερίδιο που της αναλογεί από τα 4 εκατομμύρια οφειλές στον ΔΕΔΔΗΕ καθώς και ένα εκατομμύριο ευρώ από τραπεζικό δάνειο.

Επίσης λαμβάνει ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο, που παρουσιάζει συχνές βλάβες και απώλειες νερού, με υδρόμετρα που δεν λειτουργούν σε ένα ποσοστό που εκτιμάται στο 60% των καταναλωτών. 

«Νοικοκύρεμα»

Όλα αυτά ευελπιστεί ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας να θεραπεύσει με τη σύσταση της δικής του επιχείρησης, με την προϋπόθεση ότι θα εξορθολογιστεί η τιμολογιακή πολιτική, ούτως ώστε να πληρώνεται η πραγματική κατανάλωση που σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα εισπράττεται "εικονικά", εφόσον τα υδρόμετρα δεν λειτουργούν. 

Όπως τονίστηκε, μέχρι σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις να πληρώνουν μόνον τα πάγια, μολονότι κάνουν μεγάλες καταναλώσεις.

Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη, εάν ρυθμιστεί με τρόπο δίκαιο η τιμολογιακή πολιτική και υπάρχουν τα έσοδα που αντιστοιχούν στην πραγματική κατανάλωση, θα μειωθεί αντίστοιχα και η άσκοπη σπατάλη νερού, ομαλοποιώντας την υδροδότηση που το καλοκαίρι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η επιχείρηση εκτιμάται όχι μόνον ότι θα είναι βιώσιμη αλλά ότι θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τα έργα υποδομών της με αυτεπιστασία.   

Σύμπνοια 

Παρά τις μεγάλες διαμάχες της με την πλειοψηφία πάντως, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Σπύρου Βάρελη, στάθηκε στο συγκεκριμένο θέμα απόλυτα σύμφωνη με την άποψη της δημοτικής αρχής Μαχειμάρη. Η απόφαση ελήφθη κατα πλειοψηφία, με 19 θετικές ψήφους και τη Λαϊκή Συσπείρωση να διαφοροποιείται, προτείνοντας τη σύσταση δημοτικής υπηρεσίας και όχι επιχείρησης.