Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Μαύρα» Χριστούγεννα για 1.000 εποχικά επιδοτούμενους ανέργους του τουρισμού στην Κέρκυρα

ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
13 Ιανουαρίου 2024 / 10:26
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι αιτήσεις επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων σε ξενοδοχεία και επισιτισμό, μέσω του Συνδικάτου

ΚΕΡΚΥΡΑ «Μαύρες» γιορτές πέρασαν περίπου 1.000 εποχικά εργαζόμενοι του τουρισμού – επισιτισμού στην Κέρκυρα, στους οποίους μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβληθεί το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Μολονότι η α’ δόση του επιδόματος ανεργίας έχει ήδη καταβληθεί στην πλειονότητα των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό - επισιτισμό, ωστόσο απλήρωτοι παραμένουν ακόμη εκατοντάδες δικαιούχοι στο νομό, παρότι κατέθεσαν εγκαίρως τα δικαιολογητικά τους.

Ωστόσο η υποστελέχωση των κατά τόπους ΔΥΠΑ αλλά και η διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων που είναι χρονοβόρες έχουν πάει πίσω τις πληρωμές. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΚΚ όπως και του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας Σταμάτη Πελάη, οι εποχικά επιδοτούμενοι του τουρισμού στο νομό ανέρχονται στις 15.000 περίπου, ωστόσο όπως διευκρίνισε υπάρχει επιπλέον και μια σημαντική μερίδα απασχολούμενων, οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν από τη ΔΥΠΑ.

«Σε σύνολο περίπου 15.000 επιδοτούμενων εποχικών στον τουρισμό δεν έχουν πληρωθεί ούτε μια δόση του επιδόματος ανεργίας 1.000 άτομα. Σύμφωνα με την ΔΥΠΑ το επίδομα προβλέπεται να καταβληθεί σε όλους μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 19 Ιανουαρίου. Την καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας την αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο, διότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στη ΔΥΠΑ. Είναι μια διαδικασία μεγάλη και ογκώδης για το προσωπικό του ΟΑΕΔ και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων που παίρνουν δουλειά ακόμη και στο σπίτι, το πρόβλημα συνεχίζει και παραμένει», ανέφερε στην «Ε» ο ίδιος.

Τρίμηνη διάρκεια

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους έχει πλέον τρίμηνη διάρκεια, μετά τις αλλαγές που έγιναν κατά την εποχή των μνημονίων. «Το ποσό μειώθηκε δραματικά όπως και οι μήνες που λαμβάνεται, καθώς από τους 5-6 μήνες περιορίζεται πλέον στους τρεις», διευκρίνισε ο κ. Πελάης, τονίζοντας ότι το Συνδικάτο διεκδικεί την επαναφορά την επιδόματος ανεργίας στην πρότερη κατάσταση, με την αύξηση και του μηνιαίου ποσού καταβολής και της χρονικής του διάρκειας, χωρίς περιορισμό. Το επίδομα ανεργίας ανέρχεται τώρα στα 480 ευρώ.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις επαναπρόσληψης

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται, μέσω του Συνδικάτου, η διαδικασία των αιτήσεων επαναπρόσληψης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία που εργάστηκαν την προηγούμενη χρονιά. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου και ήδη έχουν κατατεθεί 1.000 περίπου αιτήσεις. «Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος, εφόσον η πληρότητά του φτάσει στο 80%, να επαναπροσλάβει το σύνολο των εργαζομένων. Στο 60% της πληρότητας, το 50% των εργαζομένων και σε κάθε περίπτωση με οποιαδήποτε πληρότητα, πρέπει 25 Μαΐου να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που άσκησαν το δικαίωμά τους αυτό», διευκρίνισε ο κ. Πελάης. Σύμφωνα με το Συνδικάτο, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία του νομού ανέρχονται στις 6.000 περίπου, ενώ εκτιμάται ότι οι απασχολούμενοι στα υπόλοιπα τουριστικά επαγγέλματα αγγίζουν τις 10.000.

Παραμένει η έλλειψη προσωπικού

Παράλληλα σοβαρό εξακολουθεί και παραμένει το πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού. Για το λόγο αυτό εξάλλου, ενεργοποιήθηκε πέρσι η δυνατότητα απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες, κάτι το οποίο είδαμε και στην Κέρκυρα, την τουριστική σεζόν του 2023. «Ήρθαν αρκετοί πέρσι στην Κέρκυρα από διάφορες χώρες, όμως ήταν ένα εντελώς ανεκπαίδευτο εργατικό δυναμικό που δεν είχε καμία σχέση με το επάγγελμα. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς υποβαθμίζονται και οι παρεχόμενες υπηρεσίες και συνολικά η τουριστική εικόνα», τόνισε ο κ. Πελάης. Όπως είπε, για να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις αποδοχές, τις συνθήκες εργασίας και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν. Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι μισθοί των εργαζομένων αυτού του κλάδου, αναπροσαρμόστηκαν από 1η -01-2023, μετά την υπογραφή διετούς κλαδικής σύμβασης εργασίας μεταξύ των εκπροσώπων τωνξενοδοχοϋπαλλήλων (ΠΟΕΕΤ) με την ομοσπονδία των εργοδοτών (ΠΟΞ) με αύξηση 5,5% για το 2023 και 5% για το 2024.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.