Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση κοκαΐνης - μέλος κι ένας αποταχθείς αστυνομικός

εγκληματική οργάνωση
12 Ιανουαρίου 2024 / 14:12
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Συνελήφθησαν συνολικά 10 μέλη - Κατασχέθηκαν πιστόλι, το χρηματικό ποσό των 5.600 ευρώ, δύο αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διακίνηση κοκαΐνης στο νησί της Κέρκυρας

Για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση συνελήφθησαν συνολικά 10 μέλη, μεταξύ των οποίων δύο από τα ηγετικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε", πρόκειται για πέντε άτομα αλβανικής υπηκοότητας και πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων και ένας αποταχθείς αστυνομικός ο οποίος είχε συλληφθεί το 2020 στην Αθήνα για συμμετοχή σε ληστείες σε πρακτορεία ΟΠΑΠ και πρατήρια υγρών καυσίμων. 

Επιπλέον, τρία μέλη της οργάνωσης είναι έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της Χώρας

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων, οι οποίοι αγόραζαν κοκαΐνη από μέλη της οργάνωσης

Κατασχέθηκαν πιστόλι, το χρηματικό ποσό των 5.600 ευρώ, δύο αυτοκίνητα ως μέσα μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών και κινητά τηλέφωνα

Σύμφωνα με της ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διήμερο, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν δέκα μέλη μεταξύ των οποίων δύο ηγετικά στελέχη (38χρονος «αρχηγός» και 45χρονη), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση κοκαϊνης.

Συγκατηγορούμενοι, για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση, είναι  εννέα ακόμη μέλη, με διάφορους ρόλους σε αυτή (μεταφορείς, εισπράκτορες κ.α) ,ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον 26 άτομα, που αγόραζαν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της οργάνωσης.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από διερεύνηση προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας διακριτούς ρόλους οργάνωσης, τεσσάρων επιπέδων και λειτουργώντας υπό την καθοδήγηση του ηγετικού πυρήνα, συγκρότησαν  εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τέλη Σεπτεμβρίου του έτους 2022, με σκοπό τη διακίνηση κοκαΐνης.

Η έρευνα των αστυνομικών για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης είχε οδηγήσει σε επιμέρους αστυνομικές επιχειρήσεις - χτυπήματα σε βάρος μελών της. Όσον αφορά τη δράση τους, προέκυψε ότι:

- Το πρώτο επίπεδο  ο ηγετικός πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης  αποτελούνταν από τρία άτομα, δύο αλλοδαπούς 38 και 32 ετών, ως «αρχηγός» και «υπαρχηγό, καθώς και μία 45χρονη αλλοδαπή η οποία είχε τον ρόλο του «τοποτηρητή» στην Κέρκυρα.

- Ο 38χρονος «αρχηγός», ήταν υπεύθυνος για την εύρεση των ποσοτήτων της κοκαΐνης, την οργάνωση του ηγετικού πυρήνα καθώς και για τον καταμερισμό ενεργειών στα υπόλοιπα μέλη παρέχοντας τους οδηγίες για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

- Ο 32χρονος «υπαρχηγός» έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης, ήταν επιφορτισμένος κυρίως με την οργάνωση της μεταφοράς των ναρκωτικών από την Αθήνα στην Κέρκυρα, ενώ η 45χρονη είχε τον ρόλο του «τοποτηρητή» στην Κέρκυρα, καθώς ήταν υπεύθυνη για την παραλαβή των ναρκωτικών από τους «μεταφορείς», τη νόθευση, τον καταμερισμό των ποσοτήτων και εν συνεχεία την πώληση αυτών στους διακινητές κατ’ εντολή του «αρχηγού» και του «υπαρχηγού». 

- Στο δεύτερο επίπεδο, της οργάνωσης συμμετείχαν μέλη της που είχαν στρατολογηθεί από τον ηγετικό πυρήνα και ήταν επιφορτισμένα κατά περίπτωση με την μεταφορά, διακίνηση των ναρκωτικών και είσπραξη των χρηματικών ποσών από την πώληση τους.

Πρόκειται για δεκατέσσερα άτομα, πέντε Έλληνες (3 άντρες και 2 γυναίκες) και εννέα αλλοδαπούς (8 άνδρες και 1 γυναίκα) ηλικίας από 25 έως 49 ετών.

Από τα παραπάνω μέλη συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στην Κέρκυρα, πέντε άτομα (3 αλλοδαποί και 2 Ελληνίδες) καθώς και ένας ακόμη 'Ελληνας στο Αγρίνιο με τη συνδρομή του τοπικού Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, ενώ δύο άνδρες είναι προφυλακισμένοι, για υποθέσεις που σχετίζονται με την δράση της οργάνωσης.

- Στο τρίτο επίπεδο περιλαμβάνονται δύο Έλληνες, ηλικίας 36 και 39 ετών, ως «μικροδιακινητές», οι οποίοι και συνελήφθησαν κατά τη χθεσινή επιχείρηση στην Κέρκυρα.

- Τέλος, στο τέταρτο επίπεδο, περιλαμβάνονται ουσιοεξαρτημένα άτομα στο νησί της Κέρκυρας.

Σημειώνεται δε, ότι τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που ήταν δηλωμένες σε μη υπαρκτά πρόσωπα (ghost persons) και στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με κωδικοποιημένη φρασεολογία όσον αφορά το είδος, την τιμή και την ποσότητα των ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, την Τετάρτη (10.01.2024) και την Πέμπτη (11.01.2024), βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

- 1 πιστόλι,

- το χρηματικό ποσό 5.600 ευρώ,

- μικροποσότητα κοκαΐνης,

- 2 αυτοκίνητα και

- 8 κινητά τηλέφωνα

Η συνολική διακινηθείσα ποσότητα κοκαΐνης, από την εγκληματική δράση της ομάδας το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1,5 κιλό, εκ των οποίων κατασχέθηκαν τα 950 γραμμάρια, ενώ το συνολικό οικονομικό όφελος εκτιμάται στις 95.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.

 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.