Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανάπλαση των παλαιών Σφαγείων: Χάθηκε ένα εκατομμύριο ευρώ

Σφαγεία
26 Δεκεμβρίου 2023 / 18:26
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Στα χέρια της νέας Δημοτικής Αρχής αναθέτουν την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ναυάγιο κατέληξε το έργο της ανάπλασης και ανακατασκευής του κτηρίου που στέγαζε άλλοτε τα Σφαγεία στο Μαντούκι. Η χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ χάθηκε, καθώς έληξε η προγραμματική περίοδος του έργου “JUMP” του Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.  

Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη ανακατασκευή του ακινήτου με σκοπό την μετατροπή τους σε πολυχώρο πολιτισμού, έργο το οποίο θεωρείται ότι θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή του προαστίου της πόλης. Η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί από το 2017, επί δημαρχίας Νικολούζου, αλλά το έργο δεν ξεκίνησε ποτέ. Η επόμενη δημοτική αρχή Υδραίου, προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό στις 23/05/2022, προκειμένου να βρεθεί ανάδοχος.

Τεράστια καθυστέρηση

Η εκκένωση του κτηρίου πραγματοποιήθηκε με σημαντική καθυστέρηση πλέον των έξι μηνών και ως τούτου ο εργολάβος στάθηκε αδύνατον να εγκατασταθεί εγκαίρως ώστε να ολοκληρώσει εντός του προβλεπόμενου από τη σύμβαση χρόνου. Το θέμα έφερε εκτός ημερήσιας διάταξης στην πρόσφατη, τελευταία για φέτος συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας. Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκου Καλόγερου ήταν η δέσμευση του Δήμου ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν μέ ίδιους πόρους έως ότου το έργο ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, που ανοίγει τον ερχόμενο Φλεβάρη ή Μάρτη.

Αναφερόμενος στο ιστορικό της εργολαβίας, ο Αντιδήμαρχος αιτιολόγησε τις καθυστερήσεις. «Στον χώρο στεγαζόταν επί χρόνια η αποθήκη υλικών και τμήμα της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Η εκπόνηση της μελέτης και η προκήρυξη του διαγωνισμού έγιναν εγκαίρως. Στο μεταξύ ο Δήμος αναζητούσε χώρο μεταστέγασης των υπηρεσιών του, αλλά δυο προκηρύξεις βγήκαν άγονες, όπως και η απευθείας διαπραγμάτευση που ακολούθησε. Αναγκαστικά έγινε "άτακτη" μεταφορά των υπηρεσιών, με 6 έως 8 μήνες καθυστέρηση. Στο ξεκίνημα της εργολαβίας, προέκυψαν προβλήματα και χρειάστηκε επικαιροποίηση της μελέτης. Το απόγευμα της Πέμπτης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας,

Εισηγούμενος να εγκριθεί η δέσμευση του Δήμου ότι το έργο θα συνεχιστεί με ιδίους πόρους,

Το σενάριο Υδραίου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν τεχνικές αδυναμίες, ωστόσο ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος διαβεβαιώνει, μιλώντας στην "Ε" ότι όλα τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. «Πρόκειται για μια ενεργή εργολαβία, με μελέτη άρτια και επικαιροποιημένη, οι όποιες αδυναμίες έχουν θεραπευτεί και είναι κρίμα να μπει σε νέες διαδικασίες. Θα μπει στο νέο ΕΣΠΑ και ειδικότερα στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (πρώην ΟΧΕ)». Η απερχόμενη Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου ισχυρίστηκε ότι έχουν γίνει συννενοήσεις με τη Διαχειριστική Αρχή του Interreg στη Θεσσαλονίκη, ώστε το έργο να μην πάρει της «σφραγίδα» της απένταξης, καθόσον πρόκειται για μια ενεργή εργολαβία.  

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ωστόσο η χρηματοδότηση  έχει κλείσει οριστικά. Θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο, να μπει στο νέο ΕΣΠΑ χωρίς νέες διαδικασίες, όσο για τη συνέχιση των εργασιών με ίδιους πόρους είναι πρακτικά ανέφικτη, εφόσον το ταμείο του Δήμου είναι ήδη ελλειμματικό.

Από την άλλη μεριά η ένταξη στο ΕΣΠΑ, ουσιαστικά σημαίνει ότι το ποσό του ενός εκατομμυρίου θα καταναλώσει μέρος του προγράμματος που θα ήταν διαθέσιμο για άλλα έργα. Η απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, εν μέσω σφοδρών επικρίσεων από την αντιπολίτευση. Με αντιρρήσεις αλλά για να μην διαλυθεί το έργο, ψήφισαν «παρών» η Φανή Τσιμπούλη, ο Χρύσανθος Σαρλής, ο Γιώργος Καρύδης και ο Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης. «Κατά» ψήφισε ο Χρυσόστομος Μπούκας. 

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.