Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η άλλη όψη του νομίσματος για την μονάδα υγραερίου στους Βαρυπατάδες

Υγραέριο
10 Φεβρουαρίου 2017 / 16:47

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έγγραφο με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με δημοσιεύματα και καταγγελίες που αφορούν την αδειοδότηση της Μονάδας υγραερίου στην θέση Μανδαλιάδα Βαρυπατάδων

έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Σ. Κορομιός & ΣΙΑ Ε.Ε.
«Οι εκπολιτιστικοί σύλλογοι των Βαρυπατάδων, των Καρουμπάτικων και όχι μόνον, στο παρελθόν έχουν προσφύγει στο τότε Νομαρχιακό συμβούλιο., στην Π.Ι.Ν., στην Περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας, στην Αποκ/νη Διοίκηση Πελ/νήσου, Δυτ. Ελλάδος  & Ιονίου κλπ. Ωστόσο, όλες  οι προσφυγές των συλλόγων απορρίφθηκαν διότι δεν είχαν καμία βασιμότητα. 
Το θέμα που αφορά το αρχαιολογικό μέρος της υπόθεσης, το γνωρίζουν πολύ καλά οι σύλλογοι, διότι πέραν των εμπεριστατωμένων απαντήσεων στις προσφυγές τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους ενημερώσαμε και εμείς με εξώδικη επιστολή - ενημέρωση για τα παρακάτω:
- Δεν είναι αλήθεια ότι το Ν.Σ. γνωμοδότησε αρνητικά, αφού  η θετική γνωμοδότηση του Ν.Σ. είναι προϋπόθεση για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)
- Δεν είναι αλήθεια ότι το οικόπεδο μας είναι σε «απόσταση αναπνοής» από  τον οικισμό των Βαρυπατάδων, αφού με βάση την σχετική νομοθεσία το οικόπεδο πρέπει να απέχει κατ΄ ελάχιστο 500m
(σε ευθεία γραμμή) από την πλησιέστερη ζώνη οικισμού.  Το οικόπεδο μας απέχει (σε ευθεία γραμμή) 1.500 m από τους Βαρυπατάδες, 1.050m από τα Καρουμπάτικα, 1.700m από τον Πέλεκα.
- Δεν είναι αλήθεια ότι το οικόπεδο που είναι χωροθετημένη η δραστηριότητα της εταιρείας μας βρίσκεται εντός περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και το ότι σε 
ακτίνα 2 km από την κορυφή του Πέλεκα είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. (επισυνάπτονται σχετικά έγγραφα).
- Τέσσερις Αρχαιολογικές υπηρεσίες και η Δ/νση Δασών έχουν γνωμοδοτήσει θετικά για την χωροθέτηση της δραστηριότητας μας στην συγκεκριμένη περιοχή. Όλα τα έγγραφα είναι στα χέρια όλων 
των εμπλεκομένων συλλόγων, σε σχετικές απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, που έκαναν τις προσφυγές τους και είναι γνωστά σε όλους. 
- Η εταιρεία μας με βάση την άδεια εγκατάστασης που μας χορηγήθηκε το 2013 έχει ολοκληρώσει το έργο κάνοντας μια επένδυση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, επωμιζόμενοι συμβατικές υποχρεώσεις και όχι μόνον.
- Η δραστηριότητα αυτή της εταιρεία μας θα δώσει θέσεις εργασίας σε κάποιους συμπολίτες μας.
- Το Νησί μας έχει ανάγκη από μια τέτοια εγκατάσταση για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες σε υγραέριο την τουριστική περίοδο και χωρίς μια τέτοια εγκατάσταση θα υπάρξει πρόβλημα 
ομαλού ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων.
Με βάση τα παραπάνω οι εν λόγω αντιδράσεις και καταγγελίες οτιδήποτε άλλο εξυπηρετούν, εκτός από την ουσία της υπόθεσης. Τέλος, η άσκηση των όποιων δικαιωμάτων από οποιονδήποτε πολίτη, νομικό πρόσωπο, ή σύλλογο,  γίνεται μέσα στα πλαίσια του νόμου και όχι κατά κατάχρηση, αφού το συγκεκριμένο θέμα έχει διερευνηθεί μέχρι σήμερα δεκάδες φορές, από δεκάδες αρμόδιες και συναρμόδιες υπηρεσίες,  με δεκάδες φορές το ίδιο αποτέλεσμα. Μετά τιμής, Θ. ΚΟΡΟΜΙΟΣ». 

Μπορείτε να δείτε την πρόσφατη ανακοίνωση των συλλόγων Βαρυπατάδων και της ευρύτερης περιοχής εδώ