Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το «Trenton» στο λιμάνι της Κέρκυρας.

TRENTON
18 Δεκεμβρίου 2023 / 11:17
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Το USNS «Trenton» (πρώην «Resolute») είναι το πέμπτο από τα ταχέα μεταγωγικά εκστρατευτικά πλοία κλάσεως «Spearhead» και ανήκει Στρατιωτική Διοίκηση Θαλασσίων Μεταφορών (Military Sealift Command – MSC) του Ναυτικού των ΗΠΑ

Το ταχύ μεταγωγικό πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού USNS «Trenton» (T-EPF-5) κατέπλευσε στο λιμάνι της Κέρκυρας την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, για ολιγοήμερη ανάπαυση του πληρώματός του.

Το USNS «Trenton» (πρώην «Resolute») είναι το πέμπτο από τα ταχέα μεταγωγικά εκστρατευτικά πλοία κλάσεως «Spearhead» και ανήκει Στρατιωτική Διοίκηση Θαλασσίων Μεταφορών (Military Sealift Command – MSC) του Ναυτικού των ΗΠΑ. Ναυπηγήθηκε από την Austal USA στο Mobile της Αλαμπάμα, όπου και καθελκύστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Πρόκειται για πλοίο τύπου catamaran (δηλαδή διπλής γάστρας), εκτοπίσματος 1.515 τόνων, κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Έχει μήκος 103μ., πλάτος 28,5μ. και βύθισμα 3,8μ. Διαθέτει τέσσερις πετρελαιοκινητήρες της MTU οι οποίοι του επιτρέπουν να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 43-45 κόμβων. Στελεχώνεται με από πλήρωμα 41 ατόμων, αλλά συνήθως επιχειρεί με 22 άτομα.

Μπορεί να υποδεχθεί ελικόπτερο στο ελικοδρόμιο που διαθέτει, ενώ με τον αναδιπλούμενο καταπέλτη που φέρει στην πρύμνη μπορεί να εκφορτώσει το μεταφερόμενο υλικό ακόμη και σε περιοχές με σχετικά περιορισμένες λιμενικές εγκαταστάσεις. Φέρει βασικό εξοπλισμό ναυτιλίας και επικοινωνιών, αλλά καθόλου όπλα ή λοιπά αμυντικά συστήματα.

Η ανάπτυξη των πλοίων τύπου EPF (Expeditionary Fast Transport) άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, βάσει του προγράμματος JHSV (Joint High Speed Vessel) συγχωνεύοντας τα αντίστοιχα σχέδια επί των σχετικών επιχειρησιακών απαιτήσεων του Στρατού, του Ναυτικού και του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Σήμερα με την Military Sealift Command επιχειρούν 13 πλοία κλάσεως «Spearhead», ενώ ναυπηγούνται άλλα 2, έναντι συνολικής απαίτησης για 16 συν 3 ακόμη με υγειονομικό εξοπλισμό.

Βασικός τους ρόλος είναι η ταχεία μεταφορά πρωτίστως υλικού (οχήματα, εφόδια και άλλα μέσα συνολικού βάρους 600 τόνων) και δευτερευόντως προσωπικού (έως και 312 επιβαίνοντες) προς τα διάφορα θέατρα επιχειρήσεων, για τις ανάγκες των ΗΠΑ στις εκστρατευτικές επιχειρήσεις τους ανά την υφήλιο. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της χρησιμότητάς τους, το Αμερικανικό Ναυτικό συχνά χρησιμοποιεί τα πλοία αυτά και σε ανθρωπιστικές αποστολές, μεταφέροντας υλικό σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές κλπ. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ιουνίου του 2018, όταν εν μέσω διαμάχης μεταξύ των Αρχών της Μάλτας και της Ιταλίας για την υποδοχή 41 Λίβυων ναυαγών προσφύγων ανοικτά της Σικελίας και σχετικής κωλυσιεργίας για την ανάληψη της επιχείρησης διάσωσής τους, το «Trenton» που έτυχε εκείνες τις ημέρες να πλέει στην ευρύτερη περιοχή, έσπευσε και τους περισυνέλλεξε όλους επιτυχώς από τη θάλασσα, σώζοντάς τους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των τρεχουσών αμερικανικών και συμμαχικών σχεδιασμών για ανάπτυξη δυνάμεων στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή, η παρουσία πλοίων του τύπου σε ελληνικά λιμάνια (όπως της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης) είναι αρκετά συχνή το τελευταίο διάστημα. Η προηγούμενη φορά που πλοίο του τύπου (το USNS «Carson City» T-EPF-7) βρέθηκε στην Κέρκυρα για ανάπαυση και ανεφοδιασμό, ήταν τον περασμένο Μάιο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».