Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιορισμένη η συμμετοχή των Κερκυραίων στο έργο της κτηματογράφησης

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
15 Δεκεμβρίου 2023 / 09:15
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

«Καμπανάκι» από τους μεσίτες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που δεν θα έχουν δηλωθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου του 2024. Ποια τα απαιτούμενα έγγραφα που συνυποβάλλονται με την δήλωση ιδιοκτησίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Περιορισμένη παραμένει έως και σήμερα η προσέλευση των πολιτών του νομού Κέρκυρας στο Γραφείο Κτηματογράφησης που λειτουργεί στις Αλυκές, προκειμένου να υποβάλλουν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο, παρότι η προθεσμία εκπνέει στις 13 Φεβρουαρίου του 2024.

Το καμπανάκι μάλιστα κρούουν έμπειροι μεσίτες, τονίζοντας ότι μετά την προθεσμία αυτή θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς θα εμφανίζονται ως αγνώστων ιδιοκτητών. Μάλιστα εκτιμούν ότι ένα σημαντικό τμήμα ακινήτων θα μείνει εκτός κτηματογράφησης, λόγω ζητημάτων με κληρονομιές, με χρησικτησίες, αλλά και με επικαλύψεις στα όρια των ιδιοκτησιών, εάν οι ενδιαφερόμενοι δεν τα επιλύσουν μέχρι τις 13/02/2024.

«Όσα ακίνητα δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο μετά τη λήξη της τρίμηνης προθεσμίας θα έχουν πρόβλημα. Δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν. Είναι δύσκολο πάντως μέσα σε τρεις μήνες να ολοκληρωθεί η διαδικασία», τόνισε στην «Ε» ο μεσίτης Διονύσης Πάγκαλης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και αλλοδαποί ιδιοκτήτες ακινήτων που ζουν στο εξωτερικό και ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν για την διαδικασία. Για τους κατοίκους πάντως του εξωτερικού η προθεσμία της συλλογής δηλώσεων ανέρχεται στους έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 13/05/2024.

 

Δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας

 

Όπως τόνισε στην «Ε» ο υπεύθυνος της αναδόχου κοινοπραξίας «ΓΕΩΚΑΤΑΓΡΑΦΗ» που έχει αναλάβει το έργο της κτηματογράφησης της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων, Βασίλης Τσίγκος με εξαίρεση την πόλη της Κέρκυρας και τα περίχωρα αυτής, ο υπόλοιπος νομός  δεν έχει κτηματογραφηθεί.

«Όλη η βόρεια, η νότια, και η μέση Κέρκυρα, όπως επίσης οι Παξοί και τα Διαπόντια Νησιά δεν έχουν κτηματογραφηθεί. Εξαίρεση αποτελεί η πόλη της Κέρκυρας και τα περίχωρα μέχρι τον Ύψο και εν μέρει η Κορακιάνα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η συμμετοχή των πολιτών είναι περιορισμένη, ωστόσο αναμένουμε μετά τις γιορτές να αυξηθεί, ενόψει της λήξης της προθεσμίας. Όσοι έρχονται είναι πιο πολύ για να ενημερωθούν για την διαδικασία. Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας και πρέπει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα έγγραφα», ανέφερε ο ίδιος.

 

Που γίνεται η δήλωση

 

Στην Κέρκυρα η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας  ακινήτων γίνεται προς το παρόν μόνο στο Γραφείο Κτηματογράφησης στις Αλυκές Ποταμού, Εθνική οδός Κέρκυρας – Παλαιοκαστρίτσας Χ.Θ.3, Τ.Κ. 491 00, «Αλυκές Ποταμού», τηλ. 302661027743) πλησίον της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Το Γραφείο λειτουργεί καθημερινά από τις 8 π.μ. – 4 μ.μ. και κάθε Τετάρτη από τις 8 π.μ. – 8 μ.μ. Εναλλακτικά, η αίτηση μπορεί να καταχωρηθεί ηλεκτρονικά, μέσω του ktimatologio.gov.gr και της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Όπως ανέφερε πάντως στην «Ε» ο κ. Τσίγκος, στις προθέσεις είναι να ανοίξουν αντίστοιχα Γραφεία Κτηματογράφησης μέχρι τη λήξη του έτους στη Βόρεια και στη Νότια Κέρκυρα, όπως και στους Παξούς για την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών που πρέπει να διανύουν χιλιόμετρα για να προσεγγίσουν το υφιστάμενο, στις Αλυκές. Γραφείο μόνο για ενημέρωση στα ζητήματα κτηματογράφησης χωρίς τη δυνατότητα υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας λειτουργεί στη Λευκίμμη στο Δημαρχείο.  

Τα απαιτούμενα έγγραφα

Τα απαιτούμενα έγγραφα που συνυποβάλλονται με την δήλωση ιδιοκτησίας αφορούν:

Α. Ατομικά στοιχεία

  • Απλό φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου
  • Ένα οποιοδήποτε έγγραφο με τυπωμένο τον ΑΦΜ σας (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, κινητής τηλεφωνίας, το σχετικό τμήμα του εκκαθαριστικού σας από την ΔΟΥ)
  • Στην περίπτωση νομικών προσώπων είναι απαραίτητη η προσκόμιση των νομιμοποιητικών εγγράφων (π.χ. καταστατικό, έγγραφα εκπροσώπησης)

Β. Στοιχεία για την τεκμηρίωση του δικαιώματος (τίτλοι)

  • Απλό φωτοαντίγραφο του επικυρωμένου τίτλου (π.χ. συμβόλαιο, δικαστική απόφαση) και του πιστοποιητικού μεταγραφής του στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο. Οι τίτλοι που θα προσκομισθούν μπορεί να είναι περισσότεροι του ενός (π.χ. συμβόλαιο αγοράς και συμβόλαιο εξόφλησης). Στην περίπτωση που η αιτία κτήσης είναι κληρονομιά, και δεν έχετε ακόμη συντάξει συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς, ή χρησικτησία δείτε αναλυτικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

Γ. Στοιχεία για τη γεωγραφική περιγραφή του ακινήτου

Ο προσδιορισμός του ακινήτου σας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

  • Αν το ακίνητό σας βρίσκεται σε δομημένη περιοχή και έχει πρόσοψη σε δρόμο, για τον εντοπισμό του είναι επαρκής πληροφορία το όνομα και ο αριθμός της οδού, που θα αναγράψετε στη δήλωση σας.
  • Αν το ακίνητό σας βρίσκεται σε περιοχή με διοικητικές πράξεις, για παράδειγμα προέρχεται από αναδασμό ή διανομή (συνήθως του Υπ. Γεωργίας) αρκεί η αναφορά του αριθμού του κληροτεμαχίου (το Κτηματολόγιο διαθέτει τους σχετικούς χάρτες και μπορεί να αντιστοιχίσει την ιδιοκτησία σας). Το ίδιο συμβαίνει και στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης με τη διαδικασία των Πράξεων Εφαρμογής.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για τον εντοπισμό του ακινήτου:

1. Υποβολή υπάρχοντος Τοπογραφικού Διαγράμματος («εξαρτηµένο τοπογραφικό» με συντεταγμένες Χ και Υ στο Εθνικό Σύστημα Συντεταγμένων)  εφόσον υπάρχει.

2. Προσδιορισμός μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «ΘΕΑΣΗ ΟΡΘΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ» μέσα από την ιστοσελίδα του www.ktimatologio.gr. Το Κτηματολόγιο  έχει αναπτύξει εφαρμογή μέσω της οποίας μπορείτε να περιηγηθείτε στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό σας, να το εντοπίσετε και να σχηματίσετε το περίγραμμα του. Στη συνέχεια, αποθηκεύετε την επιλογή σας (τυπώνετε ή επισυνάπτετε ψηφιακά το αρχείο, ανάλογα με τον τρόπο υποβολής δήλωσης που θα επιλέξετε) και την υποβάλλετε μαζί με τη δήλωσή σας.

3. Εντοπισμός μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ». Το Κτηματολόγιο έχει αναπτύξει εφαρμογή που μπορείτε να εγκαταστήσετε στο κινητό σας (smartphone).   

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.