Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ισχνή η συμμετοχή των εργαζομένων στο Δήμο στην απεργιακή συγκέντρωση στο Μαράσλειο

ΑΠΕΡΓΙΑ
14 Δεκεμβρίου 2023 / 12:13
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Για μαράζωμα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Κέρκυρας έκανε λόγο, ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ-ΟΤΑ, Β. Χριστοδούλου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ισχνή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στους Δήμους, στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας που κήρυξε για τις 14 /12 η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Η διαμαρτυρία με κεντρικό διακύβευμα τη μονιμοποίηση των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας, την αναγκαιότητα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις Υπηρεσίες των Δήμων και την αύξηση των μισθών έλαβε χώρα στο Μαράσλειο.

Η κινητοποίηση υποστηρίχθηκε από τη ΔΑΣ ΟΤΑ Κέρκυρας, το Εργατικό Κέντρο και τις παρατάξεις Εκκίνηση και ΛΑΣΥ, εκπρόσωποι των οποίων βρέθηκαν στο χώρο.

20% και άνω στους μισθούς

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Κέρκυρας Σπυριδούλα Μάμαλου τόνισε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν 20% και άνω αύξηση στους μισθούς όπως και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, όπως είπε, στα κυρίαρχα αιτήματα είναι και η κατάργηση της Διάταξης «Βορίδη» για υποχρεωτική εξάντληση ένδικων μέσων μονομερώς σε ότι αφορά εργασιακές διεκδικήσεις.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, στα κερδισμένα αυτά δώρα και επιδόματα που είχαν προσωρινή εκτελεστή απόφαση, η Δήμαρχος άσκησε έφεση και η υπόθεση που ήταν να εκδικαστεί στις 24/10 πήρε αναβολή, μετά από αίτημα των εργαζομένων, ενόψει της αλλαγής σκυτάλης στο Δήμο Κ. Κέρκυρας. "Επίσης τρέχουν και άλλα δυο δικαστήρια για τα επιδόματα του 2021, 2022 και 2023. Το δικαστήριο για τους ΙΔΑΧ και τους ΙΔΟΧ υπαλλήλους έχει οριστεί στις 08/02/2024 και στις 16/02-2024 για τους ΙΔΑΧ και το μόνιμο προσωπικό για το ξεπάγωμα παλιάς τριετίας", συμπλήρωσε η ίδια.

Σε ό,τι αφορά την περιορισμένη παρουσία των εργαζομένων στην συγκέντρωση, η κ. Μάμαλου τόνισε ότι αρκετοί απουσιάζουν με άδειες, λόγω εορτών. Όπως είπε, στη Νότια Κέρκυρα από τους 76 εργαζόμενους, προσήλθαν στην εργασία τους μόλις δυο, ενώ στη Βόρεια Κέρκυρα η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το 50%. Σε ό,τι αφορά το Δήμο Κ. Κέρκυρας δεν υπήρχε εικόνα.

Σύμφωνα με την κ. Μάμαλου, στο Δήμο Κ. Κέρκυρας, οι μόνιμοι και οι εργαζόμενοι ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού δικαίου Αορίστου Χρόνου) ανέρχονται στα 480 άτομα και το προσωπικό ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) στα 240 άτομα.

Χριστοδούλου: Σε κατάσταση εκφυλισμού το Σωματείο

Την ισχνή συμμετοχή πάντως στην απεργιακή κινητοποίηση δεν άφησε ασχολίαστη ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ ΟΤΑ Κέρκυρας, Βαγγέλης Χριστοδούλου. "Η σημερινή κρίσιμη απεργία δυστυχώς από το αποτέλεσμα της ισχνής συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση και της ισχνής συμμετοχής στην απεργία αποδεικνύει αυτό που καταδεικνύουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά τον τελευταίο χρόνο. Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Κέρκυρας βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου εκφυλισμού. Δεν συμμετέχει ούτε σε απεργίες ούτε σε μαζικές συλλογικές διαδικασίες", ανέφερε, κανοντας λόγο για μαράζωμα του Σωματείου και ότι η διάσπαση των εργαζομένων, μονίμων και συμβασιούχων φέρνει αυτά τα αποτελέσματα εν αντίθεσει με άλλα Σωματεία ανά τη χώρα, όπου οι δυο κατηγορίες εργαζομένων είναι μέλη των Συλλόγων, αποσπώντας συνεχώς νίκες. "Είναι η ώρα της ισότιμης συμμετοχής με άνοιγμα του καταστατικού όλων των εργαζομένων του Σωματείου, μόνιμων και συμβασιούχων”, κατέληξε ο κ. Χριστοδούλου. 

ΦΩΤΟ/VIDEO@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.