Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κυρανάκης: Σπεύσατε για υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων στο Κτηματολόγιο

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
13 Δεκεμβρίου 2023 / 16:35
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η επίσκεψη του Υφυπουργού πραγματοποιήθηκε, ένα 48ωρο μετά την ψήφιση του νέου νόμου για το Κτηματολόγιο, μέσω του οποίου περιορίζεται η γραφειοκρατία και επιταχύνεται η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την υποχρέωση των Κερκυραίων πολιτών να υποβάλλουν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο, μέσα στην τρίμηνη προθεσμία που έχουν (έως και 13-02-2024) υπενθύμισε κατά την σημερινή επίσκεψή του στην Κέρκυρα, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης.

Η επίσκεψη του Υφυπουργού πραγματοποιήθηκε, ένα μόλις 48ωρο μετά την ψήφιση του νέου νόμου για το Κτηματολόγιο, μέσω του οποίου περιορίζεται η γραφειοκρατία και επιταχύνεται η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Σημειώνεται ότι η Κέρκυρα μαζί με την Θεσπρωτία αποτελούν τις τελευταίες περιοχές της χώρας που κτηματογραφούνται, καθώς στις υπόλοιπες ΠΕ βρίσκεται σε εξέλιξη η κτηματογράφηση (συλλογή δηλώσεων, προανάρτηση, ανάρτηση, λειτουργία επιτροπών εξέτασης υποθέσεων κτηματογράφησης) ή λειτουργεί ήδη Κτηματολόγιο.

Όπως τόνισε ο κ. Κυρανάκης όσοι έχουν ακίνητη περιουσία, καλούνται να υποβάλουν δήλωση στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής τους (Εθνική οδός Κέρκυρας – Παλαιοκαστρίτσας Χ.Θ.3, Τ.Κ. 491 00, «Αλυκές Ποταμού», τηλ. 302661027743) ή ηλεκτρονικά, μέσω του ktimatologio.gov.gr και της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, διευκρινίζοντας ότι προφανώς η πολιτεία δεν θα είναι τιμωρητική απέναντι σε κάποιον που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπόρεσε να δηλώσει την περιουσία του.

«Είμαστε στην περίοδο που οι Κερκυραίοι πρέπει να δηλώσουν την περιουσία τους στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο. Επί των ημερών μας ως κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη έχουμε λάβει εντολή, το 2025 η Ελλάδα να έχει επιτέλους μετά από 30χρόνια το έργο των μεγάλων έργων, το οποίο θα εξασφαλίσει για όλους του Έλληνες ιδιοκτήτες ότι η περιουσία τους θα είναι καταχωρημένη και θα έχει αξία. Αυτό είναι το μήνυμα προς τους  Κερκυραίους και τις Κερκυραίες. Με τη δήλωση ιδιοκτησίας ακινήτου ουσιαστικά δίνουν αξία στη γη τους», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης, επισκεπτόμενος το Κτηματολογικό Γραφείο Κέρκυρας.

Αναφορικά με το στενό χρονικό περιθώριο των τριών μηνών διευκρίνισε ότι  το κράτος δεν θέλει να πάρει την περιουσία κανενός τονίζοντας: «Θέλουμε μέχρι τις 30/11/2024 που είναι η τελική προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας να υπάρχει Κτηματολόγιο. Μέχρι τότε, θέλουμε μέσα από τις δηλώσεις που «τρέχουν» τώρα, με μια όντως μικρή προθεσμία για την Κέρκυρα αλλά και μέσα από την επόμενη φάση που θα είναι η διόρθωση λαθών να δώσουμε την ευκαιρία μέχρι 30/11/2024, η διαδικασία να κλείσει και το 2025 η χώρα και η Κέρκυρα να έχει Κτηματολόγιο», συμπλήρωσε.

Ενημερωτική εκδήλωση

 Η επίσκεψη του κ. Κυρανάκη αναμένεται να ολοκληρωθεί με την παρουσία του στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Δήλωσε την περιουσία σου, δώσε αξία στη γη σου» που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Corfu Palace. Στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί στο νέο νομικό καθεστώς για το Κτηματολόγιο, το οποίο ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου.

 

ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.