Παρασκευή 23.02.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα καθυστέρηση στο διαγωνισμό για το εργοστάσιο σκουπιδιών της Κέρκυρας

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
09 Δεκεμβρίου 2023 / 11:44
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Προδικαστικές προσφυγές κατέθεσαν και οι τρεις ενώσεις εταιρειών. «Πάγωσε» προς το παρόν ο διαγωνισμός

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε νέες περιπέτειες μπαίνει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων της Κέρκυρας μετά τις προδικαστικές προσφυγές που κατέθεσαν στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και οι τρεις ενώσεις εταιρειών που ενδιαφέρονται για το έργο.

 Κατόπιν των εξελίξεων αυτών ο διαγωνισμός έχει «παγώσει» για την ώρα, αναμένοντας την απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής, περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι κατά την διαδικασία αξιολόγησης των δικαιολογητικών και των τεχνικών προσφορών που κατέθεσαν οι τρεις κοινοπραξίες, η ENΩΣH ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRAKAT - T & T KATAΣKEYEΣ A.E. «κόπηκε», ελλείψει των απαιτούμενων δικαιολογητικών που απαιτούσε ο διαγωνισμός, με αποτέλεσμα να μην εξεταστεί καθόλου η τεχνική προσφορά της.

Στην επόμενη φάση της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών, αφού πέρασαν επιτυχώς το προηγούμενο στάδιο, εισήλθαν τα άλλα δυο υποψήφια σχήματα και συγκεκριμένα η ENΩΣH OIKONOMIKΩN ΦOPEΩN HΛEKTΩP - W.A.Τ.Τ ΜΕΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και η ENΩΣH ETAIPEIΩN TEPNA ENEPΓEIAKH A.B.E.T.E. - MEΣOΓEIOΣ A.E.

Ωστόσο το «άνοιγμα» των οικονομικών προσφορών τους δεν έγινε, λόγω των εξελίξεων που ακολούθησαν. Κατά την καταληκτική δηλαδή προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων, μετά την έγκριση του Β’ Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού από το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων και οι τρεις ενώσεις εταιρειών κατέθεσαν, η κάθε μια για τους δικούς της λόγους, προδικαστικές προσφυγές στην ΑΕΠΠ.

 

Προδικαστικές προσφυγές

Με την προσφυγή η ENΩΣH ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRAKAT - T & T KATAΣKEYEΣ A.E. που έμεινε εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, επιδιώκει να επανέλθει ως υποψήφια για το έργο. Ωστόσο αυτό κινητοποίησε τα άλλα δυο υποψήφια εταιρικά σχήματα, τα οποία με ξεχωριστές προδικαστικές προσφυγές υποστηρίζουν την άποψη ότι η ENΩΣH ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRAKAT - T & T KATAΣKEYEΣ A.E. δεν έχει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προβάλλοντας παράλληλα και άλλους λόγους. Επιπλέον και τα δυο εταιρικά σχήματα που πέρασαν στο επόμενο στάδιο στρέφονται το ένα κατά του άλλου με τη μεν ENΩΣH ETAIPEIΩN TEPNA ENEPΓEIAKH A.B.E.T.E. - MEΣOΓEIOΣ A.E., που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο στάδιο αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών να ζητά την περαιτέρω μείωση της βαθμολογίας της ENΩΣHΣ OIKONOMIKΩN ΦOPEΩN HΛEKTΩP - W.A.Τ.Τ ΜΕΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και εκείνη να επιδιώκει καλύτερη βαθμολόγηση, μέσω της προδικαστικής προσφυγής.

H κατασκευή του εργοαστασίου όλο και απομακρύνεται

Εντός Δεκεμβρίου

Η εκδίκαση των προδικαστικών προσφυγών στην ΑΕΠΠ αναμένεται εντός Δεκεμβρίου. Η τακτική πάντως αυτή των προδικαστικών προσφυγών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στους διαγωνισμούς και δη σε μεγάλους. Εν προκειμένω ο συνολικός προϋπολογισμός για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας, ανέρχεται στα 64.699.209,21 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α. 24%). Ειδικότερα, η Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας θα στοιχίσει 33.963.294,14 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α. 24%), πλέον δικαιώματος προαίρεσης ποσού 30.735.915,07 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α. 24%). Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η κατασκευή του εργοστασίου της Κέρκυρας σέρνεται για χρόνια. Το έργο έχει δημοπρατηθεί για τρίτη φορά, μετά το «ναυάγιο» των προηγούμενων διαγωνισμών με την ελπίδα αυτή τη φορά να τελεσφορήσει. Ωστόσο οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε νέα καθυστέρηση το έργο, ο σχεδιασμός του οποίου ούτως ή άλλως κινείται σε χαμηλές ταχύτητες.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.