Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων: Παράσταση διαμαρτυρίας στις 07/12 στην πρώην Νομαρχία

Διαμαρτυρία αγροτών Κέρκυρας για ακρίβεια και υγεία
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
06 Δεκεμβρίου 2023 / 18:17
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Η συρρίκνωση του εισοδήματος μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής και το «τσεκούρι» της νέας ΚΑΠ έχουν δημιουργήσει μεγάλα αδιέξοδα και δυσκολίες στην ίδια επιβίωσή μας"

ΚΕΡΚΡΥΑ. Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν οι αγρότες του νησιού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.. Κέρκυρας. Επιπλέον, θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα στις 10/12, ώστε να συζητήσουν για τα προβλήματα του κλάδου και να λάβουν αποφάσεις για την κλιμάκωση των δράσεων τους. Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Την Τρίτη 5/12/2023 συνεδρίασε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Κέρκυρας (ΟΑΣΚ) και συζήτησε τα οξυμένα και χρονίζοντα προβλήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα. Οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών με τα έντονα καιρικά φαινόμενα την άνοιξη και τις υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα είχαν ως αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να εξελίσσεται σε μια από τις δυσκολότερες όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια λόγω της ακαρπίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στη Κέρκυρα σε περιοχές που αν και πέρσι δεν είχαν καρπό, οπότε έπρεπε φέτος να έχουν, παραμένουν άκαρπες. Η μείωση στα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών υπολογίζονται πανελλαδικά σε πάνω από 1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν φτάνουν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το κουτσούρεμα των ενισχύσεων ως αποτέλεσμα της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που προβλέπει νέα μείωση των ενισχύσεων. Περικοπή που ξεπέρασε ακόμα και το 60%.

Η συρρίκνωση του εισοδήματος μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής και το «τσεκούρι» της νέας ΚΑΠ έχουν δημιουργήσει μεγάλα αδιέξοδα και δυσκολίες στην ίδια επιβίωσή μας. Αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη της κυβέρνησης, η ύπαιθρος θα καταρρεύσει οικονομικά και η ελαιοκαλλιέργεια σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, την περικοπή της επιδότησης μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά.

Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση δεν θα σταυρώσουμε τα χέρια μας. Αντίθετα μαζικοποιούμε τους αγροτικούς συλλόγους, φτιάχνουμε νέους όπου δεν υπάρχουν και δυναμώνουμε την Ομοσπονδία μας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε σε εκλογές στους παρακάτω αγροτικούς συλλόγους :

Αγ. Ματθαίου, Αγ. Δημητρίου, Πεντάτι και  Αγίων Δέκα.

Παράλληλα συντονιζόμαστε πανελλαδικά όπως έχουμε κάνει και τα προηγούμενα χρόνια και στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τα ζητήματα της ελαιοκαλλιέργειας που συντονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), προχωρούμε και στην Κέρκυρα σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 7 Δεκέμβρη στις 11:00 το πρωί, στην Περιφερειακή Διοίκηση Κέρκυρας (πρώην Νομαρχία).

 Επίσης θα δώσουμε το αγωνιστικό παρών στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ)και γίνει στις 10/12/2023 στη Λάρισα για να συζητήσουμε για τα μεγάλα προβλήματα και από κοινού να αποφασίσουμε την κλιμάκωση των δίκαιων αγώνων μας.

 Ταυτόχρονα αποφασίσαμε να συμμετέχουμε μαζί με όλους αυτούς που έχουν στηρίξει και στηρίζουν τους αγώνες μας - τα αιτήματά μας, στο συλλαλητήριο για τη ζωή και το εισόδημα μας ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας στις 15/12/2023 και ώρα 6μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Απαιτούμε:

 1) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την βεβαιωμένη ακαρπία της ελιάς με καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ το στρέμμα.

 2) Να υπάρξει σωστή και ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας με την αναγκαία στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με το απαιτούμενο προσωπικό.

3) Να συμπεριληφθεί η ακαρπία της ελιάς στις αποζημιώσεις με αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό - ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του και να είναι διασφαλισμένος ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του με 100% χρηματοδότηση από το κράτος.

4) Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

 5) Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

6) Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις.

7) Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να γίνουν έργα υποδομής όπως έργα άρδευσης της ελιάς για αποφυγή υποβάθμισης της παραγωγής

8) Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.»

ΦΩΤΟ@ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ/ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.