Πως πήγε το ταμείο της φετινής σεζόν στον τουρισμό
Έρχονται αυξήσεις τιμών στα ξενοδοχεία, τα καταλύματα και την εστίαση
ΚΕΡΚΥΡΑ. Μπορεί η φετινή τουριστική σεζόν να έκλεισε στην Κέρκυρα με θετικό πρόσημο +8,6% όσον αφορά τις αφίξεις στο αεροδρόμιο, ωστόσο το τελικό κέρδος που άφησε στα ταμεία των ξενοδόχων, εκτιμάται ότι είναι κάτω από τα επίπεδα του 2019, την τελευταία δηλαδή χρονιά προ covid.
Το περσινό ξέσπασμα του 2022, όπου όλη η Ευρώπη ήθελε να ταξιδέψει, ξοδεύοντας χωρίς δεύτερη σκέψη, μετά τα δυο χρόνια πανδημίας, δεν αποτελεί τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση, επισημαίνουν με νόημα επιχειρηματίες της Κέρκυρας που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
«Πέρσι, πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, ήρθε κόσμος με όρεξη να ξοδέψει πολλά παραπάνω χρήματα. Φέτος εκτιμώ ότι ο τζίρος ανέβηκε, λόγω των αυξήσεων στις τιμές των ξενοδοχείων (από 10% και πάνω), όχι όμως και το τελικό αποτέλεσμα που είναι εφάμιλλο με την αύξηση του κόστους. Στις περισσότερες περιπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα είναι κάτω του 2019 και κοντά στο 2022. Τα έξοδα ήταν χειρότερα από αυτά που περιμέναμε. Όσο όμως υπάρχει ισχυρή ζήτηση για το νησί, που υπάρχει, είναι θετικό», τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης.
Ωστόσο όπως διευκρίνισε, από τη νέα χρονιά θα υπάρχει αναπροσαρμογή των τιμών που θα κυμαίνεται από 4% - 8% ανάλογα με το ξενοδοχείο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τυχόν ανακαινίσεις, τον βαθμό πληρότητας των κλινών, αν έγιναν αυξήσεις τιμών τα προηγούμενα χρόνια κ.α. Παρά ταύτα η Κέρκυρα αποτελεί ένα ισχυρό brand name. Οι προκρατήσεις, έχουν ήδη ξεκινήσει να κινούνται σε λογικά επίπεδα για την εποχή και όπως διευκρινίζει ο κ. Βούλγαρης, μεγάλη κινητικότητα αναμένεται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Διαφοροποιούνται
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλή Κατσαρό, ακόμη ένα στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν είναι ότι οι αφίξεις στο «Ι. Καποδίστριας» μπορεί να ήταν περισσότερες από πέρσι, ωστόσο υπήρχε κόσμος που δεν έμεινε στο νησί, αλλά χρησιμοποίησε την Κέρκυρα ως ενδιάμεσο σταθμό για να κατευθυνθεί στην κρουαζιέρα, σε τουριστικά θέρετρα της Αλβανίας, στους Παξούς και στα Σύβοτα.
Επιπλέον, όπως σημείωσε οι επιχειρήσεις είχαν να αντιμετωπίσουν την σοβαρή έλλειψη προσωπικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα (λογαριασμοί, μισθοί, κα.). «Τα καταλύματα πήγαν καλά, αλλά δεν έβγαλαν τα χρήματα που υπολόγιζαν, βάσει των στοιχείων που έδινε το ελληνικό κράτος για την σεζόν. Το περσινό, ήταν ένα ξέσπασμα του κόσμου. Τώρα οι επισκέπτες ήταν κουμπωμένοι να σπαταλήσουν χρήματα, καθώς αντιμετωπίζουν και στις χώρες τους τα ίδια προβλήματα με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση», ανέφερε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι παρά ταύτα ότι ήταν μια ικανοποιητική χρονιά.
Ωστόσο, όπως είπε, αυξήσεις τιμών θα υπάρχουν τη νέα χρονιά στα ενοικιαζόμενα, λόγω των γενικότερων αυξήσεων σε όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα. Οι προκρατήσεις πάντως και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα έχουν πάρει μπρος, κυρίως από επαναλαμβανόμενους τουρίστες.
Εστίαση
Αναπόφευκτες θεωρεί τις ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα της εστίασης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας (αντιπροσωπεύει τον συγκεκριμένο κλάδο σε όλο το νησί) και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ Βασίλης Βασιλάκης. «Η χρονιά πήγε αρκετά καλά, όχι όμως στα επίπεδα του 2022, όπου όλη η Ευρώπη ήθελε να ταξιδέψει, μετά την πανδημία.
Αν μεγαλώσει το ΦΠΑ σίγουρα θα υπάρξουν ανατιμήσεις στις τιμές της εστίασης, όπως έχει γίνει στα καύσιμα, στα προϊόντα και αλλού. Δεν μπορούμε πλέον να απορροφήσουμε τις αυξήσεις και τις ανατιμήσεις των προϊόντων», διευκρίνισε ο ίδιος.