Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΔΗΜΟΠ - Ν. ΜΩΡΟΣ: «Να μπει τέλος στην ανισότητα και τις διακρίσεις»

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
01 Δεκεμβρίου 2023 / 14:07

Το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Κέρκυρας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Με το μήνυμα αυτό η UNAIDS προσκαλεί όλους για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 2023 να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως πρόσωπα, ομάδες, φορείς, κοινότητες με στόχους:

  • Την ενημέρωση για τον HIV και το AIDS
  • Την αναγνώριση επικίνδυνων συμπεριφορών
  • Τη μείωση των νέων μολύνσεων
  • Την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία (ώστε να έχουμε και βελτιωμένη πρόγνωση)
  • Την ανάληψη προσωπικής και συλλογικής ευθύνης
  • Την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού

 

Σ’ αυτόν τον αγώνα αναδεικνύεται εφέτος η σημασία της αξιοποίησης των δυνάμεων και αποθεμάτων των κοινοτήτων (προσδιορισμένων είτε με γεωγραφικά, πολιτισμικά κριτήρια είτε με τα ιδιαίτερα ψυχοκοινωνικά και ιστορικά ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητές τους).

Απαραίτητη προϋπόθεση η πλαισίωσή τους από Δομές Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για έγκαιρη πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία.

Οι κυβερνήσεις χρειάζεται να ακολουθήσουν πολιτικές για τον τερματισμό των ανισοτήτων, που οφείλονται σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η φτώχεια, η ανεργία, η ελλιπής εκπαίδευση, οι διακρίσεις, ενισχύοντας την πρόληψη και τη θεραπεία σε όλα τα επίπεδα. Να επενδύσουν  στην ενδυνάμωση των ανθρώπων και των κοινοτήτων τους.

Στην χώρα μας βιώνουμε ταυτόχρονα την ύπαρξη ενός μακροχρόνιου, συστηματικού και αποτελεσματικού έργου από την επιστημονική κοινότητα και την αποδυνάμωσή του, από την επίσης μακροχρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η επικείμενη ψήφιση του Νομοσχεδίου, του Υπουργείου Υγείας για την «ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», όπου το μόνο που θα ολοκληρωθεί είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση των Δομών της Ψυχικής Υγείας, της Πρόληψης και Θεραπείας των εξαρτήσεων, καθώς η επιχειρούμενη ολοκλήρωση της ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, προβλέπεται να υλοποιηθεί με κριτήρια διοικητικά μόνο, ακυρώνοντας τα επιστημονικά και λειτουργικά κριτήρια που θέτουν ως προτεραιότητα την ανάληψη ευθύνης και ενεργή συμμετοχή του προσώπου, της οικογένειας, της τοπικής κοινότητας στην φροντίδα της υγείας τους και τον αναγκαίο, ανάλογο πλουραλισμό προσεγγίσεων πρόληψης και θεραπείας.  

Photo Pixabay