Κυριακή 14.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Φως» στο τούνελ για τα 8 άγονα μαθητικά δρομολόγια της Β. Κέρκυρας

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
01 Δεκεμβρίου 2023 / 08:53
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Β. Κέρκυρας για την εκτέλεση των δρομολογίων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για την εκτέλεση των εναπομεινάντων άγονων μαθητικών δρομολογίων στην περιοχή, επιχειρείται να λυθεί το αδιέξοδο με τις σχολικές μεταφορές που ταλαιπωρεί παιδιά και γονείς από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η λύση αυτή για τα οχτώ άγονα δρομολόγια (5 μεγάλα λεωφορεία και 3 ταξί) που αφορά σε 208 μαθητές της περιοχής, προκρίθηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Δημοτικό Σχολείο της Αχαράβης, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ένωσης Γονέων Βόρειας Κέρκυρας.

Παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δ. Μπιάγκης, ο Δημάρχος Γ. Μαχειμάρης, το μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κ. Παυλίδης, ο εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Χρ. Άνθης, γονείς, λεωφορειούχοι, ενώ διαδικτυακή παρουσία είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς.  

Όπως τονίστηκε η προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας θα έχει γενικό περιεχόμενο ανάθεσης της εκτέλεσης των δρομολογίων, με έμφαση στο ζήτημα των προδιαγραφών ασφαλείας. Κι αυτό προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να συμβάλλει οικονομικά και ο Δήμος, πέρα από το ποσό που θα καταβάλλει η Περιφέρεια, βάσει του μαθηματικού τύπου για τα εν λόγω δρομολόγια.

Μάλιστα και οι λεωφορειούχοι έθεσαν το ζήτημα του οικονομικού κινήτρου που θα πρέπει να δοθεί για να υπάρχει ενδιαφέρον στις διαπραγματεύσεις, καθώς οι τιμές που δίνονται δεν ανταποκρίνονται στα λειτουργικά έξοδα που έχουν να καλύψουν, συμπεριλαμβανομένου και του συνοδού. Επίσης ζητούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των χρημάτων, μια που τώρα αναμένουν έως και έξι μήνες για να πληρωθούν.

 

Γ. Μαχειμάρης: Θα πιέσουμε

 

Μιλώντας στην «Ε» ο Δήμαρχος Β. Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, τόνισε ότι ο Δήμος και προσωπικά ο ίδιος θα αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση των δρομολογίων με τη μορφή του κατεπείγοντος. «Θα μιλήσουμε με τους ενδιαφερόμενους, πρώτα το ΚΤΕΛ και μετά τα τουριστικά λεωφορεία και τα ταξί και θα πιέσουμε για την εκτέλεση των άγονων δρομολογίων. Εξαντλούμε κάθε περιθώριο ως δημοτική αρχή» τόνισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι αν απαιτηθεί θα προχωρήσει με εντέλλεσθε, για να λυθεί το αδιέξοδο αυτό.

Ήδη οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται την προγραμματική σύμβαση, με τη συμβολή υπηρεσιακού παράγοντα του Δήμου Β. Κέρκυρας, όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Ζορμπάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, εφόσον η σύμβαση είναι άμεσα έτοιμη, θα κατατεθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα. Ομοίως, θα εισαχθεί προς λήψη απόφασης αμέσως μετά σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Β. Κέρκυρας.

«Η Περιφέρεια θα κάνει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Β. Κέρκυρας, έτσι ώστε τα άγονα δρομολόγια να τα αναλάβει ο Δήμος, μέσω των διαδικασιών της νομοθεσίας. Ο Δήμος θα απευθυνθεί στους λεωφορειούχους και θα κάνει εκείνος τη συμφωνία. Η Περιφέρεια θα καταβάλλει το ποσό που βγάζει ο μαθηματικός τύπος κι αν χρειαστούν περαιτέρω χρήματα θα τα συμπληρώσει ο Δήμος», διευκρίνισε ο κ. Ζορμπάς.

 

Εξαντλήθηκε η υπομονή

 

Aναφορικά πάντως με τη δυνατότητα που παρέχει μόνο για το σχολικό έτος 2023 – 2024 τροπολογία του ΥΠΕΣ για μίσθωση οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) σε περίπτωση άγονης διαγωνιστικής διαδικασίας ή διαδικασίας διαπραγμάτευσης, επισήμανε ότι για να πάμε στο στάδιο αυτό, πρέπει πρώτα ένα δρομολόγιο να βγει δυο φορές άγονο, για προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Τα εν λόγω δρομολόγια κηρύχθηκαν άγονα για δεύτερη φορά πριν από λίγες ημέρες, από την Οικονομική Επιτροπή.

Ήδη πάντως η υπομονή των γονέων έχει εξαντληθεί, καθώς έφτασε ο Δεκέμβριος και οι μαθητικές μεταφορές ακόμη δεν έχουν ομαλοποιηθεί σε όλα τα σχολεία του Δήμου. Αποτέλεσμα είναι οι ίδιοι οι γονείς να έχουν επωμιστεί τις μετακινήσεις των παιδιών τους όλο αυτό το διάστημα, παρότι δεν είναι εύκολο, λόγω εργασίας.  

 

ΦΩΤΟ ΑΜΑΛΙΑ ΓΟΥΔΕΛΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.