Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ελαφριά μείωση στις τιμές της κτηματαγοράς της Κέρκυρας φέρνει το 2024

Kτηματαγορά
30 Nov 2023 / 09:53
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

«Ξεφυτρώνουν» σιγά – σιγά αγγελίες για ενοικιάσεις σπιτιών από ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που θέλουν να καλύψουν το κενό του χειμώνα μέχρι να αρχίσει η νέα σεζόν

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ποδαρικό» με ελαφριά πτώση τιμών στα ενοίκια και στις αγοραπωλησίες αναμένεται να κάνει το 2024 στην κτηματαγορά της Κέρκυρας. Έμπειροι μεσίτες εκτιμούν ότι η μείωση των τιμών θα κινηθεί στο 5%, γεγονός που σχετίζεται τόσο με την ραγδαία πτώση των πελατών μεσαίου και χαμηλού βεληνεκούς όσο και με το ότι εισπρακτικά η χρονιά δεν έφερε τα αναμενόμενα, παρότι οι επισκέπτες ήταν περισσότεροι από πέρσι.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο μεσίτης Διονύσης Πάγκαλης η ζήτηση για ακίνητα από μικρούς και μεσαίους πελάτες έχει πέσει κατά 60% - 70%. «Η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη έχει επηρεάσει και πλέον δεν υπάρχει αυτή η άνεση. Χάσαμε τους Πολωνούς, τους Ρουμάνους και γενικά τους Βαλκάνιους πελάτες που αγόραζαν μικρά οικόπεδα αξίας 35.000 – 40.000 ευρώ για να χτίσουν. Τα οικόπεδα αυτά ήταν τα κατά παρέκκλιση που ήταν στην οικονομική τους ευχέρεια. Αυτά πλέον έχουν μειωθεί πολύ. Δεν μπορούν τώρα να ανταποκριθούν στην αγορά οικοπέδων αξίας για παράδειγμα 120.000 και να δαπανήσουν επιπλέον χρήματα για να χτίσουν», ανέφερε ο ίδιος.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι η διαφαινόμενη μείωση των τιμών από τη  νέα χρονιά σχετίζεται και με το ότι ο κόσμος είναι πλέον συγκρατημένος σε αυτά που ξοδεύει. «Η χρονιά μπορεί ναι μεν να είχε πιο πολλούς επισκέπτες από το 2022 αλλά ο κόσμος δεν χαλούσε χρήματα. Η οικονομική άνεση που είδαμε  το 2022, οφείλεται στα χρήματα που συσσωρεύτηκαν λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα τη χρονιά εκείνη να ξοδεύουν ελεύθερα. Αυτό δεν υπήρχε φέτος», ανέφερε ο κ. Πάγκαλης.

Με το…κυάλι

Σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση στην κτηματαγορά της Κέρκυρας, αυτή δεν έχει αλλάξει καθόλου, με το πρόβλημα της διαθεσιμότητας να παραμένει στην πρώτη γραμμή. Λίγα είναι τα ακίνητα που προσφέρονται για μακροχρόνια μίσθωση σε τιμές όμως που «ζαλίζουν».

Ενδεικτικά, τα επιπλωμένα δυάρια στην πόλη διατίθενται από 450- 650 ευρώ κατά μέσο όρο και εκτός πόλης στα 500 – 550 ευρώ. Τα επιπλωμένα τριάρια εντός πόλης αλλά και περιμετρικά (π.χ. Αλυκές, Ποταμός, Αλεπού, Κανόνι) ενοικιάζονται από 600 – 850 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις μονοκατοικίες σε περιαστικές περιοχές (π.χ. Γαρίτσα, Κανόνι, Κουλίνες, Κανάλια, Αλεπού , Γουβιά Κ. Κορακιάνα) το νοίκι, ανάλογα με το αν το οίκημα έχει ανακαινιστεί, φέρει επίπλωση ή όχι, τα τ.μ. και τις παροχές, διαμορφώνεται στα 600 – 1.000 ευρώ, όπως τόνισε στην «Ε» η μεσίτρια Εύα Παπαβλασοπούλου. 

Στην αγορά μέχρι τον Απρίλιο

Την ίδια ώρα με την τουριστική σεζόν να έχει λήξει επισήμως, έχουν αρχίσει να «ξεφυτρώνουν» σιγά – σιγά αγγελίες για ενοικιάσεις σπιτιών από ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που θέλουν να καλύψουν το κενό του χειμώνα μέχρι να αρχίσει η νέα σεζόν. 

Ήδη σε πλατφόρμες ενοικιάσεων ακινήτων έχουν αρχίσει να αναρτώνται αγγελίες  με την επισήμανση ωστόσο ότι το διαμέρισμα, η γκαρσονιέρα ή το στούντιο  είναι διαθέσιμα μέχρι τα μέσα Απριλίου ή το αργότερο τα τέλη Μαΐου. «Η εικόνα αυτή διαμορφώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Ένα 30%  αυτών των ακινήτων  διατίθεται για ενοικίαση το χειμώνα. Τα ακίνητα αυτά απευθύνονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές», ανέφερε ο κ. Πάγκαλης.

Όπως σημείωσε, η κατάσταση με τη βραχυχρόνια μίσθωση μέσα από γνωστές πλατφόρμες (π.χ  airbnb) δεν έχει αλλάξει στην Κέρκυρα, αντίθετα έχει επιδεινωθεί.  Όπως διευκρίνισε διαπιστώνεται σταθερή αύξηση 15%-20% στη χρήση ακινήτων ως airbnb, καθώς ολοένα και περισσότεροι αναζητούν ένα έξτρα εισόδημα, εκμεταλλευόμενοι κάποιο σπίτι που έχουν.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.