Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προσωρινή λύση για την αποκομιδή των σκουπιδιών στη Νότια Κέρκυρα

Απορρίμματα
29 Nov 2023 / 14:35
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Αποκομιδή και μεταφορά απευθείας από τις εστίες σκουπιδιών προς την Πάλαιρο

ΛΕΥΚΙΜΜΗ. Προσωρινή λύση βρέθηκε για το μείζον ζήτημα των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες εβδομάδες σε κεντρικούς δρόμους και στα χωριά ολόκληρου του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.

Η αποκομιδή το τελευταίο διάστημα δεν πραγματοποιείται, καθώς κάτοικοι που αντιδρούν στη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα Άνω Ψαχνά, έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στα απορριμματοφόρα.  Για το σκοπό αυτό εξάλλου έχουν συστήσει ομάδες περιφρούρησης, προκειμένου κανένα όχημα να μην προσεγγίζει το χώρο, καθώς θεωρούν ότι το οικόπεδο που έχει εγκατασταθεί ο ΣΜΑ είναι ακατάλληλος, διότι βρίσκεται κοντά σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Αποτέλεσμα είναι να έχει γεμίσει από τόνους εκατοντάδων σκουπιδιών ολόκληρη η νότια Κέρκυρα, κεντρικοί, δρόμοι, χωριά και οικισμοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και η αποσυμφόρηση των εστιών δε παίρνει άλλο χρόνο αναβολής.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο  Αντιδήμαρχος  Καθαριότητας Νίκος Μπόγδος, η αποκομιδή θα γίνεται απευθείας από τους κάδους, με press containers που θα φορτώνονται και θα φεύγουν κατευθείαν για την Πάλαιρο, χωρίς ενδιάμεση στάση στο ΣΜΑ στα Άνω Ψαχνά.

Από τα προσβάσιμα σημεία

Σύμφωνα με τον ίδιο η αποκομιδή θα ξεκινήσει από τις εστίες που βρίσκονται σε προσβάσιμα σημεία για τα κοντέινερ. Ωστόσο, όπως είπε, προβληματίζει η αποκομιδή στα μικρά χωριά (Επισκοπιανά, Στρογγυλή, Πεντάτι, Παυλιάνα, Βασιλάτικα, Κουσπάδες, Κορακάδες, κ.α.), καθώς οι δρόμοι είναι στενοί και τα κοντέινερ δεν χωράνε.

Η προσπάθεια σύμφωνα με τον ίδιο επικεντρώνεται ώστε να ξεκινήσει από σήμερα η αποκομιδή, προκειμένου να αδειάσουν οι δρόμοι από τους τόνους σκουπιδιών, που βρίσκονται εντός και εκτός των κάδων.

«Μετά τη σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Καθαριότητας και του εργολάβου που έχει το έργο της μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων θα επιχειρήσουμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια από τις εστίες που έχουν δημιουργηθεί. Τα σκουπίδια θα μπουν σε press containers και αντί να πάνε στο ΣΜΑ , θα φύγουν κατευθείαν στην Πάλαιρο. Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα χωρίς να είμαστε σε σύγκρουση με την κοινωνία», ανέφερε ο κ. Μπόγδος, σημειώνοντας ότι η αποσυμφόρηση των εστιών πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Πάνω από 300 τόνοι

Οι υπολογισμοί των προηγούμενων ημερών για τα σκουπίδια που βρίσκονται εκτεθειμένα  στους δρόμους  αναφέρονταν σε πάνω από 300 τόνους από άκρη σε άκρη του Δήμου. Μάλιστα φωτογραφίες από τους λόφους των απορριμμάτων κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλες αυτές τις ημέρες.

Από την πρώτη στιγμή πάντως που ανέκυψε το πρόβλημα με την αποκομιδή, ο απερχόμενος Δήμαρχος Κώστας Λέσσης  ενημέρωσε εγγράφως την κυβέρνηση προτείνοντας μέτρα αντιμετώπισης και με την ειδική μνεία ότι διαφωνεί με ενδεχόμενη παρουσία της Αστυνομίας, προκειμένου να εκτονωθεί το πρόβλημα.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.