Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομάδα Γυναικών Κεντρικής Κέρκυρας της ΟΓΕ: Δρώμενο για την βία κατά των γυναικών

Bία κατά των γυναικών
29 Nov 2023 / 10:24

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, 6:30μμ στην Πόρτα Ριάλε

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΟΓΕ). Δρώμενο για την βία κατά των γυναικών θα παρουσιάσει η Ομάδα Γυναικών Κεντρικής Κέρκυρας της ΟΓΕ, την Πέμπτη 30/11, 6:30μμ στην Πόρτα Ριάλε

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, οι Ομάδες Γυναικών Κέρκυρας της ΟΓΕ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε γυναίκα που αναμετριέται με κάθε μορφή βίας στο χώρο δουλειάς, σπουδών, στην οικογένεια, στο κοινωνικό της περιβάλλον.

Ακόμα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες και στα παιδιά της Παλαιστίνης που βιώνουν τη βία του κατοχικού κράτους του Ισραήλ με τις πλάτες των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η αλληλεγγύη μας δεν είναι τυπική, αλλά καθορίζει την καθημερινή διεκδίκηση για τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις ώστε κάθε γυναίκα να ζει κοινωνικά και οικονομικά ανεξάρτητη, να έχει τη δυνατότητα να αντισταθεί και να αποκρούσει την πολύμορφη βία.

Το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει τη δυνατότητα να μπορεί να σπάσει μια γυναίκα τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης και προϋπόθεση είναι να έχει μόνιμη σταθερή εργασία και εισόδημα, να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, στέγη για την ίδια και τα παιδιά της.
Πώς να βρει το κουράγιο μια γυναίκα όταν αντιμετωπίζει εργοδοτική βία, που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε σεξουαλική παρενόχληση, τις ελαστικές μορφές εργασίας, την βία των κυμάτων ακρίβειας, όταν έχει να αντιμετωπίσει την υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας.

Πώς να βρει αποκούμπι όταν βιώνει τις συνέπειες της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δικτύου δομών πρόληψης και προστασίας κακοποιημένων γυναικών, καθώς, παρά την ακούραστη προσπάθεια των εργαζομένων στις δομές που εργάζονται με ετήσιες συμβάσεις τα εμπόδια είναι τεράστια. Όταν ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών στην Κέρκυρα είχε κλείσει για δυο χρόνια και η λειτουργία του έχει ημερομηνία λήξεως σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Γι’ αυτό χρειάζεται γενναία κρατική χρηματοδότηση στις δομές, μονιμοποίηση συμβασιούχων προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού και δημιουργία δομών για τη θεραπεία των τραυμάτων, σωματικών και ψυχολογικών.
Ακόμα παλεύουμε ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες που γεννούν τους δράστες-τέρατα. Αναμετριόμαστε καθημερινά με τις αναχρονιστικές, κοινωνικές αντιλήψεις και συμπεριφορές, με παλιά και νέα στερεότυπα για τον ρόλο της γυναίκας στις σχέσεις των δύο φύλων και τις διαπροσωπικές σχέσεις, αντιπαλεύουμε τις σάπιες αξίες του ατομισμού, την υποτίμηση της προσωπικότητας και της ζωής.

Μέσα στον βούρκο της αντιδραστικοποίησης της καπιταλιστικής κοινωνίας φυτρώνουν οι πιο αποκρουστικές μορφές βίας, τα κυκλώματα πορνείας και τράφικινγκ, η διαδικτυακή παρενόχληση και καταδίωξη που φτάνουν ως τη γυναικοκτονία, την παιδική πορνεία κτλ.

Δίνουμε το χέρι σε κάθε γυναίκα και δηλώνουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε το φόβο, την απομόνωση και τη θλίψη. Με τη θέληση της δράσης για την ανατροπή των συνθηκών της εκμετάλλευσης και της βίας, με συλλογικό αγώνα με κριτήριο τα κοινά λαϊκά συμφέροντα ανδρών και γυναικών χτίζοντας τοίχο προστασίας απέναντι στη βία σε κάθε χώρο δουλειάς και σπουδών, στις γειτονιές, παντού.
 

Photo: PIXABAY