Απολογισμός της Ημερίδας του Ιονίου Πανεπιστημίου για τη βιοποικιλότητα των Ιονίων Νήσων
Διοργανώθηκε από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου - Συμμετείχαν με παρουσιάσεις 12 ομιλητές
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ. Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα στο αμφιθέατρο «Γεράσιμος Αρσένης» με θέμα την αυτοφυή βιοποικιλότητα των Ιονίων Νήσων. Στην ημερίδα συμμετείχαν με παρουσιάσεις 12 ομιλητές ενώ την παρακολούθησαν πάνω από 50 ακροατές, δια ζώσης και εξ αποστάσεως.
Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από δύο ερευνητικά έργα σχετικά με την αυτοφυή βιοποικιλότητα που βρίσκεται στα Ιόνια Νησιά.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από το έργο BIOCONSION, που αφορά την καταγραφή, τον χαρακτηρισμό, την αξιολόγηση και τη διατήρηση φυσικών γενετικών πόρων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα, και πιο συγκεκριμένα για αυτοφυή είδη με φαρμακευτική αξία: η ανακαμπτίς η αραιανθής (Anacamptis laxiflora), η επιπακτίς η ελλέβορος (Epipactis helleborine) και η σκουτελάρια των βράχων υποείδος κεφαλληνιακή (Scutellaria rupestris subsp. cephalonica). Όσον αφορά την κατανομή των ειδών, διαπιστώθηκε ότι η ανακαμπτίς η αραιανθής ευδοκιμεί σε υγρά εδάφη όπου χρειάζεται προστασία από την αυθαίρετη δόμηση και τη βοσκή. Η επιπακτίς η ελλέβορος απαντάται σπάνια στον φυσικό της βιότοπο, που είναι το δάσος κεφαλληνιακής ελάτης, λόγω εντατικής βοσκής. Τέλος, η σκουτελάρια των βράχων φαίνεται αρκετά κοινή μέσα στην περιοχή εξάπλωσής της, ειδικά στη βορειοανατολική πλαγιά του Αίνου. Τα είδη ανακαμπτίς η αραιανθής και σκουτελάρια των βράχων πολλαπλασιάστηκαν στο εργαστήριο με επιτυχία, από σπόρο. Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες, η επιπακτίς η ελλέβορος δε στάθηκε δυνατό να πολλαπλασιαστεί ούτε από σπόρο, ούτε από μοσχεύματα. Τέλος, χημικές αναλύσεις κονδύλων και ριζών των ειδών ενδιαφέροντος αποκάλυψαν μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών με πιθανή φαρμακευτική δράση.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, παρουσιάτηκαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από το έργο DIGIFLORA, που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την ανάδειξη της χλωρίδας των Ιονίων Νήσων και του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Περιφέρειας στους τομείς τουρισμός-πολιτισμός-περιβάλλον. Η ομάδα πεδίου κατέγραψε τη χλωρίδα σε 58 διακριτές πεζοπορικές διαδρομές συνολικού μήκους 376 χιλιομέτρων μέσα από βιότοπους υψηλής αισθητικής και βοτανικής αξίας. Από αυτές, επιλέχθηκαν οι 15 διαδρομές υψηλότερης προσβασιμότητας και υψηλότερου οικολογικού ενδιαφέροντος για φωτογράφιση με τρισδιάστατη κάμερα. Στη συνέχεια, η ομάδα ψηφιακής απεικόνισης συνέθεσε το πρωτογενές φωτογραφικό και ηχητικό υλικό σε 60 τρισδιάστατα πανοράματα εικονικής πραγματικότητας (VR), ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε ψηφιακά ομοιώματα επιλεγμένων ειδών χλωρίδας για απεικόνιση σε εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Η ομάδα εθνοβοτανικής καταγραφής συνέλεξε δια ζώσης στα μεγαλύτερα νησιά πλούσιο υλικό εθνοβοτανικής παράδοσης για την τοπική χλωρίδα. Τέλος, η ομάδα της εκπαιδευτικής εφαρμογής ανέπτυξε μία εξ αποστάσεως ψηφιακή εφαρμογή απευθυνόμενη σε μαθητές ώστε να τους μυήσει στην πλούσια χλωρίδα των Ιονίων Νήσων και την εθνοβοτανική παράδοση που συνδέεται με αυτήν.