Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπαής: Συνάντηση με τον πρέσβη του Μπαγκλαντές για διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας

Σωματείο Φίλων Ε.Ο.Α.Ε.Ν.
23 Nov 2023 / 16:40

"Οι άξονες συνεργασίας που αποτέλεσαν βασικά θέματα της συνάντησης, αφορούσαν τους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, την απασχόληση εργατικού δυναμικού, τις εμπορικές συναλλαγές, τον πρωτογενή τομέα, την κατασκευή σκαφών, καθώς και την εξειδίκευση και εκπαίδευση προσωπικού στον τουριστικό τομέα"

ΑΘΗΝΑ (Σωματείο Φίλων Ε.Ο.Α.Ε.Ν.). Την προοπτική συνεργασίας του Σωματείου Φίλοι του Ε.Ο.Α.ΕΝ (Φορέας Νησιωτικών Επιμελητηρίων) με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Μπαγκλαντές εξέτασαν - στο πλαίσιο συνάντησης τους στην Πρεσβεία του Μπαγκλαντές στην Αθήνα -  αντιπροσωπεία του Σωματείου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Σπύρο Σπαή, με τον Πρέσβη του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα κ. Ashud Ahmed.

Οι άξονες συνεργασίας που  αποτέλεσαν βασικά θέματα της συνάντησης, αφορούσαν τους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, την απασχόληση εργατικού δυναμικού, τις εμπορικές συναλλαγές, τον πρωτογενή τομέα, την κατασκευή σκαφών, καθώς και την εξειδίκευση και εκπαίδευση προσωπικού στον τουριστικό τομέα. 

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπανγκλαντές, ανέφερε στους συμμετέχοντες στη συζήτηση, ότι το Μπανγκλαντές είναι μια χώρα που παρουσιάζει ανοδικούς δείκτες ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και ενδιαφέρεται για τη σύναψη σχέσεων με την Ελλάδα στους τομείς των εξαγωγών σε υφάσματα, δέρματα και εργατικό δυναμικό, καθώς και των εισαγωγών σε θέματα τουρισμού, προϊόντων πρωτογενούς τομέα και εκπαίδευσης προσωπικού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρέσβης στην προοπτική ανταλλαγής τουριστικών επισκεπτών.

Στη διάρκεια της συζήτησης, διερευνήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης της υφιστάμενης τεχνογνωσίας και εμπειρίας της Ελλάδας, σε ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό επίπεδο, στην εκπαίδευση και εξειδίκευση Μπανγκλαντεσιανών που προσφέρονται για απασχόληση στον τουρισμό στη χώρα τους. Μία εκπαίδευση που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω επαφών μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας μας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπανγκλαντές. 

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της παρούσης χρονοβόρας διαδικασίας της έκδοσης βίζας σε εργατικό δυναμικό προερχόμενο από το Μπανγκλαντές και τις θεσμικές διαδικασίες που γίνονται και από τις δύο πλευρές ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.

Συνοπτικά, αυτή η πρώτη συνάντηση γνωριμίας, χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική και από τις δύο πλευρές, οι οποίες συμφώνησαν στα πλαίσια συνέχισης του διαλόγου και της διάθεσης συνεργασίας, να οργανωθεί επιχειρηματική αποστολή στο Μπανκλαντές στο άμεσο μέλλον. 

ΦΩΤΟ@ Σύλλογος Φίλων Ε.Ο.Α.Ε.Ν., H κα Rabeya Begum, ο κ. Mohammed Khaled, κα Έλενα Καρούμπη, κ. Γεώργιος Στρατηγός, Ο κ. Ashud Ahmed, ο κ. Σπυρίδων Σπαής, κ. Δημήτρης Γαργαλέας, κ. Ειρηναίος Μανέτας ,  κ. Bishwagith Kumer Paul