Τρίτη 28.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Αλ.Αυλωνίτης για την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Διαπόντια Νησιά

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
22 Nov 2023 / 19:08

"Ενώνω τις δυνάμεις μου με τους πολίτες και το Δήμο Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, στο αίτημά τους για εξαίρεση της θαλάσσιας περιοχής των Διαποντίων Νήσων από κάθε μελλοντική εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών σταθμών"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ). Ακόμη μια φορά επιχειρείται η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Κέρκυρα, στη θαλάσσια περιοχή των ακριτικών Διαποντίων Νήσων. Υπενθυμίζω ότι και το 2009, όταν ήμουν Δήμαρχος Εσπερίων, είχε και πάλι επιχειρηθεί η εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου δυτικά του Μαθρακίου και παράλληλα με την ακτογραμμή Αυλιωτών και Περουλάδων. Είχαμε παλέψει και καταφέραμε να αποτρέψουμε τα σχέδια, με ομόφωνο αρνητικό ψήφισμα του Δήμου Εσπερίων, συνεχείς ενέργειες στην Αθήνα και σύμπραξη και στήριξη από τους φορείς (ΤΕΕ, επαγγελματίες) και τους κατοίκους.

Παραμένω σταθερός στις απόψεις μου και συντάσσομαι πλήρως στο πλευρό των κατοίκων και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων, στο ψήφισμα που εξέδωσαν. Η αντίθεσή μου συνεχίζει να υφίσταται σε τέτοιους σχεδιασμούς, οι οποίοι καταρχάς δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, και επιπλέον για μια σειρά λόγων, ανάμεσα στους οποίους και οι εξής:  

Θα προκληθεί δυσαρμονία στην εξαιρετικού κάλλους περιοχή και οπτική ρύπανση.

Οι κύριες επιφυλάξεις μου επικεντρώνονται στο ύψος των δεκάδων ανεμογεννητριών (έως και 280 μέτρα) σε συνδυασμό με την απόστασή τους από τις ακτές (κατά περίπτωση μέχρι και 1,5 ναυτικό μίλι από τους Οθωνούς). Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος προβλέπει 14 ναυτικά μίλια!

Δεν έχει ληφθεί υπόψη η ακτοπλοϊκή σύνδεση στην περιοχή, η τουριστική οικονομία και ειδικά ο καταδυτικός τουρισμός που αναπτύσσεται.

Δεν έχει ληφθεί υπόψη η αλιεία και οι εκατοντάδες επαγγελματίες που ζουν από αυτό.

Δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, με την επισήμανση ότι τα Διαπόντια Νησιά έχουν ζώνη προστασίας από το δίκτυο Natura 2000 (περιοχή GR2230008, Ζώνη Ειδικής Προστασίας με συνολική έκταση 101,46 km2).

Για όλους αυτούς τους λόγους, ενώνω τις δυνάμεις μου με τους πολίτες και το Δήμο Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, στο αίτημά τους για εξαίρεση της θαλάσσιας περιοχής των Διαποντίων Νήσων από κάθε μελλοντική εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών σταθμών.

Δηλώνω επιπλέον ότι είμαι στη διάθεσή τους και φυσικά θα επιδιώξω συναντήσεις για το θέμα, συμμέτοχος σε όποια διαδικασία αποφασιστεί, συνυπογράφοντας το ψήφισμα διαμαρτυρίας και για όποια πρόσθετη ενέργεια θεωρηθεί ότι μπορεί να είμαι χρήσιμος.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ