Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κεντρικής Κέρκυρας για τις ανεμογεννήτριες στα Διαπόντια

Λαϊκή συσπείρωση
22 Nov 2023 / 15:33

«Η λεγόμενη "πράσινη μετάβαση", προσανατολίζεται μόνον στην κερδοφορία των ενεργειακών κολοσσών, ενώ ο λαός θα πληρώνει πανάκριβο το ρεύμα και το περιβάλλον θα καταστρέφεται»

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων  σε κατεπείγουσα συνεδρίαση στις 21/11/2023 συζήτησε το θέμα της  εξαγγελθείσας, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρόθεση για τοποθέτηση αιολικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή των Διαποντίων Νήσων (Μαθράκι, Οθωνοί, Ερείκουσα και Διάπλο).

Στην  εισήγησή της η Δημοτική Αρχή πέρα από τις διαπιστώσεις των προβλημάτων που θα δημιουργήσει μια τέτοια εγκατάσταση ανεμογεννητριών, δε βρήκε να πει ούτε μια λέξη για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και της Ε.Ε., που στο όνομα της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» σπέρνει παντού ανεμογεννήτριες. Παρουσίασαν την μελέτη ως μία «αντικυβερνητική μελέτη» που εμφανίστηκε ξαφνικά και μαγικά, για την οποία τα Υπουργεία δεν έχουν καλή γνώση!!!

Άλλωστε, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, οι νόμοι που έχουν ψηφίσει οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και οι οδηγίες της Ε.Ε. για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, είναι σωστοί και καλοί, αλλά επειδή στην προκειμένη περίπτωση στα Διαπόντια Νησιά δεν υλοποιούνται γι’ αυτό και δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην περιοχή. Κάνουν σαν να μην ξέρουν ότι οι νόμοι και γράφονται αλλά και αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα για να εξυπηρετούν τα συμφέρονται των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Με την στάση της η Δημοτική Αρχή επιβεβαίωσε τις ευθύνες των μέχρι τώρα Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών που αποδέχονται και υλοποιούν αυτές τις πολιτικές και έχουν κάνει και προτάσεις αλλά και βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί ότι η για δεύτερη φορά (η πρώτη φορά ήταν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2009) προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ για την εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου, αποτελεί μία ανοιχτή πρόκληση προς τους κατοίκους των νησιών αλλά και όλης της Κέρκυρας.

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά στην πράξη ότι η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», το μόνο που έχει στον προσανατολισμό της είναι η ολοένα και μεγαλύτερη κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων και των ενεργειακών κολοσσών, την ίδια ώρα που ο λαός πληρώνει και θα πληρώνει πανάκριβο το ρεύμα και το περιβάλλον θα καταστρέφεται.

Ήδη, οι κάτοικοι στα Διαπόντια Νησιά της Κέρκυρας βιώνουν την εγκατάλειψη από τις κυβερνήσεις και την Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια και Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας). Οι κάτοικοί τους έχουν εγκαταλείψει τα 3 νησιά και έχουν γίνει μετανάστες στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η μικρή οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στα 3 νησιά αφορά κυρίως τον τουρισμό για 3-4 μήνες και μικρή αλιευτική δραστηριότητα. Τυχόν εγκατάσταση πλωτών ή σταθερών ανεμογεννητριών θα δυσκολέψει όλες αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες και όσους ζουν από αυτές.

Οι κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να καταδικάσουν την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ σαν συνέχεια των προηγουμένων ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ. Να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που σήμερα λένε ότι τους συμπονούν αλλά στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και να οργανώσουν τη δράση τους.

Να εντείνουν τους αγώνες τους ενάντια στη δημιουργία του θαλάσσιου αιολικού πάρκου, προστατεύοντας το περιβάλλον, την εργασία, το εισόδημα και τη ζωή τους. Να αγωνιστούν για μια ανάπτυξη που θα είναι σε όφελος του λαού, θα παρέχει φθηνή ενέργεια στη λαϊκή κατανάλωση με σεβασμό στο περιβάλλον, θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης όλων των υποδομών και των υπηρεσιών των τριών κατοικημένων νησιών (Μαθράκι, Ερείκουσα, Οθωνοί).

Σε ένα τέτοιο αγώνα  η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα συμμετέχει και θα πρωτοστατήσει.