Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η εκδήλωση ΚΚΕ και ΚΝΕ για τα 50 χρόνια από την εξέργερση του Πολυτεχνείου

Εξέργερση του Πολυτεχνείου
20 Nov 2023 / 13:16

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Σωτήρη Μπουχάγιαρ, φοιτητή στην Αθήνα την περίοδο του ξεσηκωμού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκδήλωση  για τον αγωνιστικό εορτασμό της επετείου των 50 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο από τις οργανώσεις Κέρκυρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Σωτήρη Μπουχάγιαρ, χορογράφο, ο οποίος, φοιτητής στην Αθήνα την περίοδο του ξεσηκωμού, περιέγραψε το κλίμα και τις διαθέσεις των φοιτητών τις μέρες πριν και κατά τη διάρκεια της κατάληψης του Πολυτεχνείου, ενώ τόνισε τον πρωτοπόρο ρόλο που έπαιξε η ΚΝΕ μεταξύ των φοιτητών.

Την κεντρική ομιλία απηύθυνε η Έλλη Σωτηροπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία, αρχικά με μια ιστορική αναδρομή, έθεσε το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία το 1967, φωτίζοντας τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε από την αστική τάξη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σύγχρονα διδάγματα που ο λαός και η νεολαία αντλεί από το σύνολο της αντιδικτατορικής πάλης και τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι ειδικά σήμερα με την Παλαιστίνη να φλέγεται και όλη την περιοχή μας να απειλείται από μια γενικότερη πολεμική ανάφλεξη, τα συνθήματα "Έξω οι ΗΠΑ - Έξω το ΝΑΤΟ" που κοσμούσαν τις πύλες του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στο πολιτικό τραγούδι της εποχής από τον μουσικό Νίκο Πρίφτη. Στον χώρο της εκδήλωσης, το ενδιαφέρον κέντρισε η έκθεση της ΚΝΕ για τα 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, αλλά και το βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής με τη νέα έκδοση «Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1973. Έμπνευση, γνώση και στήριγμα για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος».