Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Η μαθητεία μετατρέπει τους μαθητές σε φτηνό εργατικό δυναμικό

ΕΛΜΕ
07 Φεβρουαρίου 2017 / 13:10

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο καινούριο εφιαλτικό τοπίο της εργασίας εκπαιδεύονται οι νέοι με το νέο θεσμό της «μαθητείας», υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, αφού οι μαθητές πληρώνονται

με μισθό κατώτερο του κατώτατου και μισή ασφάλιση.
Η ανακοίνωση αναφέρει: «Στην τεχνική εκπαίδευση όλο το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο  αλλάζει το τοπίο (μείωση του αριθμού των τομέων και ειδικοτήτων,  συρρίκνωση του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος σπουδών στο νέο ΕΠΑΛ, καθιέρωση ανελαστικού κατώτερου αριθμού μαθητών στους τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ, που έχει στόχο την συρρίκνωση, συγχώνευση τομέων και ειδικοτήτων και σε πολλές περιπτώσεις το  κλείσιμο σχολείων). Τώρα εισάγουν με τη μορφή της πιλοτικής εφαρμογής τον αναχρονιστικό θεσμό της μαθητείας.
 
Η βασική στρατηγική κυβέρνησής – Ε.Ε.- Κεφαλαίου που αφορά το τσάκισμα των εργατικών  δικαιωμάτων και τη μονιμοποίηση των μέτρων που φόρτωσαν στις πλάτες μας και με τα τρία Μνημόνια, ως προϋποθέσεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη, εξειδικεύονται και στην Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το ποιοτικά, σχετικά, νέο στοιχείο είναι ότι επιδιώκουν, σ’αυτό το σχεδιασμό να εμπλέξουν πιο άμεσα και πιο ουσιαστικά την Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και συνολικά τη λειτουργία του σχολείου. 

Στην ουσία δημιουργούν το έδαφος ώστε το ΕΠΑΛ – με τη σημερινή του μορφή – να μοιάζει πιο πολύ με χώρο κατάρτισης παρά με σχολείο! Το 3ο μνημόνιο που συνυπέγραψαν μαζί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ προβλέπεται ξεκάθαρα η ακόμα πιο στενή πρόσδεση της ΕΕΚ με τις ανάγκες των εργοδοτών, τις συμπράξεις με επιχειρηματίες και ομίλους, τη γενίκευση της μαθητείας, την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία και ιδιωτική χρηματοδότηση της.
.Θεωρούμε ότι:

Η μαθητεία μετατρέπει τους μαθητές μας σε φτηνό εργατικό δυναμικό. Οι μαθητές πληρώνονται με μισθό κατώτερο του κατώτατου και μισή ασφάλιση. Στόχος είναι να «εκπαιδευτούν» με αυτόν τον τρόπο οι νέοι  στο καινούριο εφιαλτικό τοπίο της εργασίας (μισή δουλειά, μισή ασφάλιση, μισά δικαιώματα), το οποίο διαμορφώθηκε έτσι με τα νομοθετήματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (ασφαλιστικό-εργασιακά). Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δείχνει μειωμένα τα ποσοστά ανεργίας στους νέους, ενώ στην πραγματικότητα έχει οδηγήσει σε ανεργία τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους. Ανεργία , η οποία συνεχώς θα γιγαντώνεται ,αφού η  μαθητεία θα ανατροφοδοτεί τις επιχειρήσεις με  φτηνό εργατικό δυναμικό, τους μαθητές μας .

Οι εξετάσεις πιστοποίησης που ακολουθούν τη μαθητεία δημιουργούν αποφοίτους δύο-τριών ταχυτήτων και επιδρούν στα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν την μετατροπή της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης σε κατάρτιση. Σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται στα πορίσματα Λιάκου και Γαβρόγλου  καθώς και  στην τελική εισήγηση του ΙΕΠ στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Η κοινή τάξη Α΄Λυκείου σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ απογυμνώνει μαθητές από τα ΕΠΑΛ, ενώ η ασάφεια σχετικά με τα ΕΠΑΛ μετά την Α΄Λυκείου προοικονομεί  το μέλλον της Επαγγελματικής – Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Εμπλέκει το σχολείο με επιχειρήσεις, μετατρέποντάς το  από χώρο μάθησης σε «γραφείο ευρέσεως εργασίας», σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στους μαθητές και την αγορά εργασίας. Ο χαρακτηρισμός φοίτησης στο μέσον της χρονιάς δημιουργεί τεχνητά πλεονάσματα προσωπικού, ώστε να δημιουργήσει τους καθηγητές - επόπτες Αλλοιώνει έτσι το αντικείμενο της εργασίας του εκπαιδευτικού μετατρέποντάς τον  σε επόπτη εργασίας και καταστρατηγεί τα εργασιακά του δικαιώματα.
Ειδικά η ηγεσία της ΟΛΜΕ με τη θέση που διαμόρφωσε για την επαγγελματική εκπαίδευση, και σήμερα υπερασπίζεται, άνοιξε το δρόμο για τις αντιδραστικές αλλαγές που σήμερα υλοποιούνται. 
Η θέση της ΟΛΜΕ, έτσι όπως καταγράφεται, επί της  ουσίας συμφωνεί με τη στρατηγική της Ε.Ε. για την επαγγελματική εκπαίδευση, για το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό της, με την πρόωρη κατάρτιση, από τα 15 χρόνια, των μαθητών, κυρίως των φτωχών λαϊκών οικογενειών.
 
Γι΄αυτό ζητάμε:
·         την κατάργηση του θεσμού της μαθητείας καιτου  4ουμεταλυκειακού έτους στα ΕΠΑΛ.
·         καλούμε τους συλλόγους μαζί με γονείς και μαθητές  να εμποδίσουν την εφαρμογή της μαθητείας.
·         καλούμε τους συναδέλφους να μην εμπλακούν σε καμιά   διαδικασία σχετικά με τη μαθητεία
Αγωνιζόμαστε  μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί με στόχο ένα σχολείο που όλα τα παιδιά θα μορφώνονται ως τα 18 και μετά θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, με ένα τύπο σχολής για όλες τις ειδικότητες».