Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τρύπα» 75.000 ευρώ από μισθώματα σχολικού κυλικείου που δεν καταβλήθηκαν

Σχολικά κυλικεία
17 Nov 2023 / 09:55
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Το ποσό διεκδικεί δια της νομικής οδού η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Κεντρικού Δήμου από πρώην μισθωτή. Με διακανονισμό ή εφάπαξ καταβολή ρυθμίστηκαν χρέη 30.000 ευρώ από άλλους κυλικειάρχες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα Δικαστήρια της Κέρκυρας έχει φτάσει η διαμάχη για οφειλή ύψους 75.000 ευρώ από παλιά μισθώματα που δεν καταβλήθηκαν από κυλικειάρχη στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. Τα χρήματα αυτά ουσιαστικά λείπουν από τους πραγματικούς δικαιούχους, τα ίδια τα σχολεία δηλαδή, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες τους.

Το χρέος εντοπίστηκε από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου το 2020 και έκτοτε έχει ανοίξει ένας κύκλος διεκδικήσεων δια της νομικής οδού, ώστε τα χρήματα αυτά να εισέλθουν στα ταμεία των σχολείων.
Ο συγκεκριμένος μάλιστα μισθωτής αποβλήθηκε από το συγκεκριμένο σχολικό κυλικείο, το οποίο ανέλαβε άλλος τα τελευταία χρόνια καταβάλλοντας το μίσθωμα χωρίς καθυστέρηση.

Έκλεισαν οι άλλες «τρύπες»

Η οφειλή αυτή ωστόσο δεν ήταν η μοναδική που διαπιστώθηκε. Χρέη εξακριβώθηκαν ότι υπάρχουν και από 3-4 μισθωτές ακόμη που είχαν αναλάβει κυλικεία σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο οι «τρύπες» αυτές έκλεισαν είτε με διακανονισμό είτε με εξόφληση ολοκλήρου του ποσού. Το συνολικό ύψος αυτών των χρωστούμενων ανέρχονταν στο ποσό των 30.000 ευρώ.
Ωστόσο η  μεγαλύτερη οφειλή που εντοπίστηκε, με τις 75.000 ευρώ, επιλύεται στα Δικαστήρια της Κέρκυρας. «Ένα από τα πολύ σημαντικά έργα που έχει ολοκληρώσει στη θητεία της αυτή η Επιτροπή, το οποίο όμως δεν φαίνεται στον κόσμο είναι η διευθέτηση οφειλών και χρεών από κυλικεία προς τα σχολεία. Φροντίσαμε δηλαδή παλιοί οφειλέτες να αποδώσουν τα ωφελούμενα προς τις σχολικές μονάδες», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας Κωνσταντίνος Κωστάλης.

Ανά τρίμηνο η καταβολή

Όπως διευκρίνισε, τα μισθώματα των κυλικείων που κανονικά πρέπει να καταβάλλονται ανά τρίμηνο (τρεις δόσεις ετησίως), μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των σχολείων με σκοπό να καλύψουν τις πολλαπλές ανάγκες τους. Η ανάθεση λειτουργίας και εκμετάλλευσης των κυλικείων γίνεται με πλειοδοτικό διαγωνισμό που προκηρύσσουν οι Σχολικές Επιτροπές. Το ελάχιστο ποσό προσφοράς από τους ενδιαφερομένους ορίζεται στα 4 ευρώ ανά μαθητή ετησίως (σύμφωνα με το νόμο) και αποτελεί ποσό εκκίνησης κατά τη διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.