Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένα έργο τέχνης, ζωγραφισμένο από μαθητές, στο Δημοτικό Σχολείο Κασσιώπης

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΣΙΩΠΗΣ
11 Nov 2023 / 11:07

Το κάθε φύλλο έχει την δική του ιστορία, ενώ όλα μαζί αποτελούν την καρδιά της κοινότητας της Κασσιώπης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο Δημοτικό Σχολείο Κασσιώπης, υπάρχει ένα έργο τέχνης στην πρόσοψη του κτιρίου. Πρόκειται για ένα δέντρο, με φύλλα από ξύλο, ζωγραφισμένα από τα ίδια τα παιδιά. Το κάθε φύλλο έχει την δική του ιστορία, ενώ όλα μαζί αποτελούν την καρδιά της κοινότητας της Κασσιώπης. Μια ιδέα που υλοποιήθηκε από μια μητέρα με περίσσια αγάπη για την τέχνη και τα παιδιά…

Πέρα όμως από την αισθητική  αξία του έργου, εξίσου σπουδαία είναι και η εκπαιδευτική του προσφορά. Καθώς…

✔- Ένα έργο τέχνης, διεγείρει την φαντασία και την δημιουργικότητα των παιδιών και τους δίνει το έναυσμα να εκφραστούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο

✔- Η ανάλυση του έργου και η ερμηνεία του βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη και μαθαίνουν να παρατηρούν, να αναλύουν, να τεκμηριώνουν τις σκέψεις τους για την σημασία του έργου.

✔- Η δημιουργία του υπήρξε μια ισχυρή μορφή συναισθηματικής έκφρασης από πλευράς των μαθητών.

✔- Η συνεργασία που απαιτήθηκε για την δημιουργία αυτού του έργου ισχυροποίησε το αίσθημα της κοινότητας και ενδυνάμωσε τους δεσμούς μεταξύ των μαθητών.

✔- Η έκθεση των μαθητών σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης, πόσο μάλλον σε μια στην οποία συμμετείχαν και οι ίδιοι τους βοηθά να αναπτύξουν εκτίμηση προς την αισθητική.

✔- Και… η δημιουργία ενός έργου τέχνης ενισχύει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση των μαθητών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καθώς και για το γεγονός ότι η ενασχόληση των μαθητών με την δημιουργία ενός τέτοιου έργου τέχνης, βοηθά στο να έχουν μια πιο ευρεία κατανόηση του κόσμου γύρω τους, δεν μπορεί παρά να είναι μια δράση άξια πολλών συγχαρητηρίων τόσο για την μητέρα - καλλιτέχνιδα, τόσο για την διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου κα. Μαριετίνα Γαρνέλη, αλλά και για όλα τα παιδιά που συμμετείχαν ενεργά εκφράζοντας τον εσωτερικό τους εαυτό στην πιο τρυφερή τους ηλικία.

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΟΚΚΑΛΗ