Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προληπτικούς ελέγχους ασφαλείας και όχι ...νεκροθάφτες ζητούν οι Οικοδόμοι (video)

Συνδικάτο Οικοδόμων
08 Nov 2023 / 13:29
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απεργία οικοδόμων - Τα αιτήματα του κλάδου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα αιτήματα του κλάδου επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου το Δ.Σ του Συνδέσμου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, το οποίο συμμετέχει στην Πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία τους.

Το πρωί πραγματοποήσαν διαμαρτυρία στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας, στο απόηχο του τραγικού θανάτου του συναδέλφου τους στα Παγκρατέικα, που έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τοίχο. Μετά τη συνάντηση που είχαν, τόνισαν ότι αυτήν τη στιγμή για τη συγκεκριμένη υπόθεση του δυστυχήματος, υπάρχουν τρεις μόνον Επιθεωρητές για ολόκληρη την περιοχή της Ηπείρου, της Λευκάδας και της Κέρκυρας.

«Δηλαδή γίνονται επί της ουσίας νεκροθράφτες, έρχονται μόνον για να δουν έναν άνθρωπο που έχει πεθάνει και μάλιστα με τεράστια καθυστέρηση, που σημαίνει πως ό,τι στοιχεία υπάρχουν για τις ευθύνες, μπορούν εύκολα να αλλοιωθούν» τόνισε ο Γ.Γ. του συνδικάτου Γιάννης Λασθιωτάκης.

Χαιρέτησε τη συμμετοχή εκατοντάδων συναδέλφων σε όλη τη χώρα ενώ επίσης εξέφρασε την αλληλεγγύη του συνδικάτου στο Παλαιστινιακό Λαό, καταδικάζοντας παράλληλα τη σύλληψη του 22χρονου που σήκωσε τη σημαία της Παλαιστίνης στην κινητοποίηση των συνδικάτων.

Ζητούν

- Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά ασφάλισης που έχουμε από την περίοδο της μεγάλης κρίσης και ανεργίας στον κλάδο.  Από τότε μέχρι σήμερα ο ΕΦΚΑ εισπράττει τις εισφορές από νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ημιυπαίθριων κατασκευών, χωρίς όμως να δίνονται τα ένσημα σε όλους όσοι δουλέψει σε αυτά τα έργα. Η απόδοση αυτών των ενσήμων αποτελεί μια σημαντική ανακούφιση για χιλιάδες οικοδόμους που παλεύουν ένσημο το ένσημο για να βγουν στη σύνταξη.

- Κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ που θα προστατεύει το εισόδημά τους. Με την υποχρεωτικότητα το ένσημο θα αυξηθεί αφού καθώς τώρα είναι σύνθηθες να ασφαλίζονται για μικρότερο ποσό από το πραγματικό μεροκάματο.

- Επαναλειτουργία σε σταθερή βάση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις Κατασκευές, που έχουν αδρανοποιηθεί εδώ και μία 10ετία με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αποψιλώνοντας τους μηχανισμούς της Επιθεώρησης Εργασίας από επιθεωρητές και απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Τήρηση των μέτρων ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας και το κόστος να το σηκώνει εξ ολοκλήρου. Δημιουργία τμήματος ελέγχου μέτρων ασφαλείας και ατυχημάτων στην Κέρκυρα.

- Υπογραφή συμβάσεων εργασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς με αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα πάνω από το ύψος των κατώτερων μεροκάματων της κλαδικής σύμβασης που έχει υπογραφεί.

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.