Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Συρρικνώνεται το δίκτυο των τραπεζών, παρά τα υπερκέρδη τους»

Δημήτρης Μπιάγκης
03 Nov 2023 / 15:25

«Ειδικά στην περιφέρεια της χώρας δημιουργούνται συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού σε μεγάλους πληθυσμούς»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Βουλευτής Κέρκυρας, Δημήτρης Μπιάγκης μαζί με την υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν Ερώτηση-Αίτηση Κατάθεσης Εγγραφών προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ανάπτυξης αναφορικά με «τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων τραπεζών παρά τα υπερκέρδη τους».

Μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές στην Ερώτησή τους υποστηρίζουν ότι: «Η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών έχει σοβαρές παρενέργειες στην οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ειδικά στην περιφέρεια της χώρας δημιουργούνται συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού σε μεγάλους πληθυσμούς. Παράλληλα ορισμένες τράπεζες, με μοναδικό σκοπό την αποχώρηση των εργαζόμενων μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου άσκησαν τακτικές  έντονων οχλήσεων, ψυχολογικής πίεσης, απειλών και ηθικής παρενόχλησης (mobbing), ακόμα και σε βάρος εργαζομένων που ανήκουν σε ευαίσθητες ή ευπαθείς ομάδες.

Για λόγους διαφάνειας, οι Βουλευτές θέτουν πολλαπλά ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς και αιτούνται να κατατεθούν επίσημως στην Βουλή των Ελλήνων:

1. Ο  αριθμός των εργαζομένων ανά συστημική τράπεζα που εργάζονται από το 2010 με το καθεστώς δανεισμού με κατανομή σε θυγατρικές και στο τραπεζικό δίκτυο (συμπεριλαμβανομένων) των κεντρικών υπηρεσιών των τραπεζών.

2. Τον αριθμό των ελέγχων που έχει διενεργήσει από το 2010 σε τράπεζες και σε θυγατρικές επιχειρήσεις τους και τον αριθμό των παραβάσεων που διαπιστώθηκε και των διοικητικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν.