Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντιδρά έντονα ο Δικηγορικός Σύλλογος για τη νέα φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας
03 Nov 2023 / 15:04

Συντονίζεται με τους άλλους φορείς για κοινό μέτωπο με σκοπό την άμεση απόσυρση των νέων μέτρων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ΔΣ του ΔΣΚ συνήλθε σήμερα 03/11/2023 σε έκτακτη συνεδρίαση του, με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, και έλαβε την παρακάτω απόφαση του: 

 

Η Κυβέρνηση με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, επικαλούμενη την δήθεν καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ουσιαστικά ευνοεί την φοροδιαφυγή των μεγάλων εισοδημάτων. 

 

Προτιμά την κλασική μέθοδο του να λάβει λίγα από πολλούς και όχι πολλά απ’ τους λίγους. 

Μοιάζει σαν να χαρακτηρίζει ως φοροφυγάδες το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων και  βέβαια πλήττει την μεσαία τάξη, που είναι ο κορμός της ελληνικής οικονομίας. 

 

Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή για εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί, οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

 

Επίσης, η εμπειρία του παρελθόντος δίδει το συμπέρασμα ότι η επίκληση των μαχητών τεκμηρίων, προφανώς και δεν θα λειτουργήσει.

Φαίνεται να υπάρχει πλήρης άγνοια της πραγματικότητας που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων και μάλιστα μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την σημερινή κατακόρυφη αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. 

 

Σήμερα, η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις. Φτάνει να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το 33% περίπου των δικηγόρων βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών με τον ΕΦΚΑ, ενώ ιδιαίτερα μεγάλος είναι και ο αριθμός των δικηγόρων που έχουν οφειλές εκτός ρύθμισης.

 

Το ΥΠ.ΟΙΚ., αν ήθελε πράγματι να πατάξει την φοροδιαφυγή, θα έβαζε στο κέντρο του ενδιαφέροντός του τα μεγάλα εισοδήματα και όχι τα μικρά. Ειδικά για εμάς του δικηγόρους, τα μέτρα αυτά έρχονται μετά από την αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών, την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια, την μη μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, τις καθυστερήσεις καταβολής αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας, την απορρύθμιση των δικηγορικών αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, την μη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κλπ.

 

Επισημαίνουμε ότι οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που προκαταβάλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για την αμοιβή τους, μέσω των γραμματίων προείσπραξης. Χωρίς αξιοπρεπείς δικηγόρους - συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν υφίσταται ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και ως εκ τούτου δεν υφίσταται δικαστική προστασία των πολιτών.

 

Το ΔΣ του ΔΣΚ εκφράζει την έντονη αντίδρασή του στα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν και ζητά την άμεση απόσυρσή τους. 

 

Και ζητά απο την Κυβέρνηση και το ΥΠ.ΟΙΚ. την ικανοποίηση των παγίων αιτημάτων του κλάδου, όπως έχουν εκφραστεί απο την Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. 

 

Το ΔΣ επίσης αποφασίζει τον συντονισμό της δράσης του με τους λοιπούς φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κέρκυρας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την άμεση απόσυρσή τους.

 

Τέλος, σε περίπτωση που τα αιτήματά μας αυτά δεν γίνουν δεκτά, είμαστε αποφασισμένοι για δραστικές κινητοποιήσεις, πάντα σε εναρμόνιση με τις αποφάσεις της Ολομέλειας μας.