Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι απαντά το Υπουργείο για το «μαχαίρι» στις αγροτικές επιδοτήσεις

Επιδοτήσεις ελαιοπαραγωγών
17 Μαρτίου 2016 / 11:56

Επανελέγχους διενεργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι τελικά θα οδηγήσουν σε απόδοση των δικαιωμάτων ενίσχυσης για την περίοδο 2015-2020, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση που είχαν καταθέσει στις 12 Γενάρη 2016 οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν.Μωραϊτης, Δ. Μανωλάκου και Ν. Καραθανασόπουλος για το «μαχαίρι» στις αγροτικές επιδοτήσεις.

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Οι βουλευτές είχαν χαρακτηρίσει «μεγάλη σφαγή» την παρακράτηση των επιδοτήσεων των Κερκυραίων ελαιοπαραγωγών, αφού από τους 12.000 παραγωγούς του νησιού, το 65% δεν πήρε ούτε ένα ευρώ επιδότηση με την 1η δόση της βασικής ενίσχυσης, με την αιτιολογία ότι ο δορυφόρος κατέγραψε τους ελαιώνες ως δάσος.
Η απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει: «Όσον αφορά στο χαρτογραφικό υπόβαθρο της Κέρκυρας βάσει του οποίου προέκυψε η μη χορήγηση δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης μέσω της περιφερειοποίησης της χώρας στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ (2015-2020), σημειώνεται ότι τα ελαιόδεντρα στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Κέρκυρας, λόγω της εφαρμοζόμενης τοπικής καλλιεργητικής πρακτικής, έχουν ιδιαίτερα μεγάλο ύψος και πυκνότητα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συχνά στις δορυφορικές εικόνες με δασική ή παρόμοια «υφή». Εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητας, κατά την ψηφιοποίηση του χαρτογραφικού υποβάθρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο έγινε με φωτερμηνευτικές μεθόδους, περιοχές οι οποίες έχουν κάλυψη, με ελαιόδεντρα χαρακτηρίστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις ως δασικές. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο διορθωτικών ενεργειών, διενεργεί επανελέγχους με σκοπό την επαλήθευση ή τη διόρθωση του ψηφιακού του υποβάθρου, όπου απαιτείται, επαναχαρακτηρίζοντας τις γεωγραφικές ενότητες της Π.Ε. Κέρκυρας.
Σημειώνεται ότι η επικαιροποίηση του χαρακτηρισμού της κάλυψης γης από δασική σε ελαιοκαλλιέργειες θα οδηγήσει σε απόδοση δικαιωμάτων ενίσχυσης για την περίοδο 2015-2020. Τονίζεται, ωστόσο, ότι θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η κείμενη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με την απαίτηση περί χαρακτηρισμού των επιλέξιμων περιοχών του χαρτογραφικού υποβάθρου, συμπεριλαμβανόμενης και της απαίτησης ελάχιστης γεωργικής δραστηριότητας που πρέπει να εφαρμόζεται σε μόνιμες καλλιέργειες, στις οποίες ανήκουν και οι ελαιώνες (κλάδεμα ανά δύο έτη και καθαρισμός «υπο-ορόφου» των δέντρων).»
 
Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργείου, η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τους ελέγχους για τη δραστική περικοπή των επιδοτήσεων του ελαιολάδου. Ιδιαίτερα η τελευταία παράγραφος, όπου αναφέρονται η «εθνική και ενωσιακή νομοθεσία» δείχνει τη μεθόδευση αυτή».