Σε φόρουμ για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας σε επίπεδο Ανώτατης Εκπαίδευσης ο Α. Φλώρος
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επιμέρους συζητήσεις που έγιναν με τους εκπροσώπους των κινεζικών Πανεπιστημίων, καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
ΚΕΡΚΥΡΑ (ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ). Στο 2ο φόρουμ Ανώτατης Εκπαίδευσης μεταξύ Πρυτάνεων κινεζικών και ελληνικών πανεπιστημίων συμμετείχε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθ. Ανδρέας Φλώρος την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023, μετά από τιμητική πρόσκληση του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Καθ. Ανδρέα Μπουντουβή. Το φόρουμ διοργανώθηκε από το ΕΜΠ και την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και πραγματοποιείται στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου την 1η και 3η Νοεμβρίου 2023, με τη συμμετοχή Πρυτάνεων, Προέδρων, Αντιπροέδρων και εκπροσώπων από 32 διακεκριμένα κινεζικά πανεπιστήμια καθώς και Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων ελληνικών πανεπιστημίων.
Σκοπός του φόρουμ ήταν η συζήτηση για τα εργαλεία, τις δραστηριότητες και τις μεθοδολογίες που θα ενισχύσουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία στην Ανώτατη Εκπαίδευση μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην κινητικότητα φοιτητών και διδασκόντων μεταξύ κινεζικών και ελληνικών πανεπιστημίων, να διευκολυνθεί η κοινή επιστημονική ερευνητική συνεργασία, να συζητηθεί το πλαίσιο κοινών και διπλών πτυχίων και να προωθηθεί η ψηφιοποίηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο αυτό, πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Φλώρος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των εργασιών, «ως Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμμετείχαμε στη συνεδρίαση της ολομέλειας παρουσιάζοντας, εκ μέρους των ελληνικών πανεπιστημίων, το επίκαιρο ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιακής εκπαίδευσης στην ανώτατη εκπαίδευση. Παράλληλα, συμμετείχαμε και στο panel συζήτησης με αντικείμενο τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, όπου παρουσιάστηκαν οι πτυχές της ακαδημαϊκής ταυτότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου στα συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επιμέρους συζητήσεις που έγιναν με τους εκπροσώπους των κινεζικών Πανεπιστημίων, καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Γεγονός το οποίο έρχεται ως συνέχεια στις ήδη ώριμες ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από την έδρα UNESCO για τις απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιονίου Πανεπιστημίου (Chair on Threats to Cultural Heritage – TCHER) για την ίδρυση κέντρου Σινολογίας στα Ιόνια Νησιά, αλλά και την παροχή της δυνατότητας εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Ιδρύματος.
Τέλος, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Lanzhou, Καθ. Xiaohua GOU, «αμετάβλητη είναι η φιλία μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων, αμετάβλητη η επιθυμία μας για ειρήνη και ανάπτυξη… Ως δύο πολύ σημαντικές χώρες που βασίζονται σε λαμπρό πολιτισμό, θα πρέπει να συνεργαστούμε για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Το Φόρουμ θα μπορούσε να είναι μια νέα αρχή για να εργαστούμε μαζί για το καλύτερο μέλλον μας».
ΦΩΤΟ@ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ