Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

H Λαϊκή Συσπείρωση για τους σχολικούς φύλακες

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
02 Nov 2023 / 16:45

Η αιτιολόγηση αυτής της μετακίνησης από πλευράς Δήμου είναι ότι λόγω συνταξιοδότησης της φύλακα στο 3ο-4ο Γυμνάσιο, κρίθηκε απαραίτητο να καλυφθεί το κενό με τον φύλακα του Ποταμού

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΚΚΕ). Η αιφνιδιαστική απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μετακινήσει το σχολικό φύλακα από το Δημοτικό Σχολείο του Ποταμού έχει δημιουργήσει τις τελευταίες μέρες μεγάλη αναστάτωση τόσο στους γονείς όσο και σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα του συγκεκριμένου σχολείου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Διευθυντής του Σχολείου, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων, ΣΕΠΕ) έχουν αναδείξει με έγγραφά τους αλλά και με συναντήσεις – παρεμβάσεις με τους αρμόδιους μια σειρά λόγους που καθιστούν αναγκαία την παραμονή του φύλακα στο σχολείο.

Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Ποταμού συστεγάζονται με συνολικό αριθμό περίπου 340 μαθητών με διαφορετικά ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης και με μεγάλη κινητικότητα γονιών καθημερινά λόγω έκτακτων περιστατικών (ασθένειες κλπ). Ότι μπροστά από το σχολείο περνάει η κεντρική αρτηρία εισόδου οχημάτων στον Ποταμό και κατά τις ώρες άφιξης και αποχώρησης στο σχολείο δημιουργείται μποτιλιάρισμα, το οποίο καθιστά επικίνδυνη την κυκλοφορία γονιών και μαθητών που αναγκάζονται να περπατάνε ανάμεσα στα αυτοκίνητα ελέω έλλειψης πεζοδρομίων (!). Τέλος, για τις ανάγκες λειτουργίας του Δημοτικού νοικιάζονται δύο αίθουσες έξω από την περίφραξη του σχολείου και χωρίς καμία φύλαξη (περίφραξη, πορτόνι) από τον κεντρικό δρόμο.

Η αιτιολόγηση αυτής της μετακίνησης από πλευράς Δήμου είναι ότι λόγω συνταξιοδότησης της φύλακα στο 3ο-4ο Γυμνάσιο, κρίθηκε απαραίτητο να καλυφθεί το κενό με τον φύλακα του Ποταμού. Έτσι, η Δημοτική Αρχή καλείται να «μοιράσει» το ελάχιστο προσωπικό που έχει στη διάθεσή της αφήνοντας ακάλυπτα σχολεία. Αυτή η διαχείριση της φτώχειας είναι αποτέλεσμα των μηδενικών προσλήψεων που η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί σήμερα σε συνέχεια των προηγούμενων. H Δημοτική Αρχή, από τη μεριά της, ποτέ δε διεκδίκησε προσλήψεις αλλά έμεινε σε ευχολόγια περί ανάγκης διορισμών που είναι απλά λόγια του αέρα και προσπαθούν να μπερδέψουν. Η αλήθεια είναι ότι η Δημοτική Αρχή συμφωνεί με την πολιτική των περικοπών σε προσωπικό και χρηματοδότηση αφού αυτήν άλλωστε πρεσβεύει όλο αυτό το διάστημα.

Τελικά το ζήτημα της κάλυψης του κενού είναι ζήτημα προτεραιοτήτων και προσανατολισμού. Η συνταξιοδότηση της εργαζόμενης στο 3Ο – 4Ο Γυμνάσιο ήταν σίγουρα γνωστή εδώ και καιρό.

Ακόμη και χωρίς την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού που απαιτείται η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε για παράδειγμα να αξιοποιήσει το Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνιων Ανέργων 55-67 ετών. Ένας τέτοιος σχεδιασμός από την αρχή του 2023 θα έλυνε έστω και προσωρινά το πρόβλημα αλλά ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήρθε μία τέτοια πρόταση.

Υπάρχει ανάγκη για:

  • Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των εργαζομένων οι οποίοι επί σειρά ετών απασχολούνται μέσω ελαστικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.
  • Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για σύγχρονη παροχή υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο, αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή, έστω και τώρα να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ