Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βαρύ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη που εκπαίδευε το σκύλο του με ηλεκτρικό κολάρο

Πρόστιμο
01 Nov 2023 / 13:15
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Το ζώο απομακρύνθηκε με εντολή Εισαγγελέως και υιοθετήθηκε

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αφαίρεση σκύλου από τον ιδιοκτήτη του διέταξε η Εισαγγελέας, καθώς διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσε ηλεκτρικό κολάρο για την εκπαίδευση του ζώου.

Το γεγονός έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου, κατόπιν καταγγελίας. Η αστυνομία που μετέβη στο χωριό της Κέρκυρας, εντόπισε το κυνηγόσκυλο και προχώρησε στην προσαγωγή του άνδρα, ενώ η Εισαγγελέας διέταξε την απομάκρυνση του ζώου.

Η 1,5 έτους σκυλίτσα που είχε γίνει φοβική, εξετάστηκε από τη Διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και μετά την απομάκρυνσή της, την ανέλαβε φιλοζωική οργάνωση. Στειρώθηκε και υιοθετήθηκε από ανθρώπους που επιθυμούν να τη φροντίσουν με υπευθυνότητα. 

Σε βάρος ιδιοκτήτη σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ευζωίας των ζώων συντροφιάς και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ.  

Απαγορεύεται 

Το ηλεκτρικό κολάρο είναι συσκευή που απαγορεύεται από το νόμο λόγω του χαρακτηριστικού της να προκαλεί επώδυνα ερεθίσματα όπως ηλεκτροσόκ.

Παρόλα αυτά, οι συσκευές αυτές πωλούνται ελεύθερα στο διδίκτυο και εξαρτάται απλώς από τον βαθμό «φιλοζωίας» του κάθε ιδιοκτήτη που επιθυμεί να αποτρέψει το σκύλο του από ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Ωστόσο τα κολλάρα αυτά έχουν σοβαρές ψυχοσωματικές επιπτώσεις στα ζώα, όπως φοβίες, κρίσεις πανικού, επιθετικότητα ή ακόμα και τρέλα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.