Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κυριακή Μάλαμα: «Πλήρως απαξιωμένη η ιστορική μνήμη στην Κέρκυρα» (video)

Κυριακή Μάλαμα
30 Οκτωβρίου 2023 / 18:08
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Θλιβερές διαπιστώσεις αλλά και δεσμεύσεις από την Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που επισκέφθηκε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ένα τεράστιο «γιατί;» έμεινε στα χείλη η βουλευτής Χαλκιδικής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, αντικρύζοντας εικόνες εγκατάλειψης σε σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας.

Συνοδευόμενη από τον βουλευτή Κέρκυρας Αλέκο Αυλωνίτη, επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας καθώς επίσης και το Αχίλλειο, από το οποίο αποχώρησε ο εργολάβος, αφήνοντας στη μέση το έργο της αποκατάστασης. Επίσης την Κυριακή παρέστη στην εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες του Εμφυλίου στο Λαζαρέτο. 

Κάνοντας μια σύνοψη του πυκνού διημέρου, η Κυριακή Μάλαμα μίλησε στα τοπικά ΜΜΕ για τις θλιβερές διαπιστώσεις της. Χαρακτήρισε την Κέρκυρα ως ένα τοπόσημο παγκόσμιου πολιτισμού, ένα ανοιχτό υπαίθριο μουσείο. «Θλίβομαι βαθύτατα για την απαξίωση της ιστορίας, αυτό ένιωσα στο Λαζαρέτο. Δεν υπάρχει καν μια ράμπα, πρέπει κανείς να ακροβατεί για να πάει σε ένα μνημείο της σύγχρονης ιστορίας. Έναν τόπο που θα έπρεπε να επισκεφθούν όλα τα σχολεία, ένα μουσείο, μια εκκλησία, έρημα και εγκαταλελειμμένα». 

Τσιμέντο και στο Αχίλλειο

«Επισκεφθήκαμε και το Αχίλλειο. Είδαμε το μνημείο κλειστό και διαπιστώσαμε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί. Αναρωτιέμαι ποιες είναι αυτές οι μελέτες που δίνουν το δικαίωμα στους εργολάβους να καταστρέφουν το αυθεντικό δάπεδο στο πρώτο επίπεδο του κήπου, τη "σκακιέρα" και να βάλουν τσιμεντένιο δάπεδο; Αναρωτιέμαι το Υπουργείο Πολιτισμού και η κ. Μενδώνη έχει εμμονή με το τσιμέντο;»  

«Δεν μπορούμε να τα αφήνουμε στην όρεξη του κάθε εργολάβου, ο οποίος αποφασίζει να μια μέρα να αποχώρήσει. Το θεωρώ αδιανόητο ένας βουλευτής της κυβέρνησης να δίνει κοινή συνέντευξη με τον εργολάβο, ο οποίος θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να είναι υπόλογος για την εγκατάλειψη».

Στο ΔΗΠΕΘΕ

Η Κυριακή Μάλαμα επισκέφθηκε επίσης το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας και συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του ΔΗΠΕΘΕ Άκη Χειρδάρη. Αναρωτήθηκε για την απαξίωση του σύγχρονου πολιτισμού. «Γιατί αυτή η υποχρηματοδότηση των ΔΗΠΕΘΕ; Γιατί έχουμε συνεχώς την εξαγγελία έργων ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζονται τα υπάρχοντα με στόχο την ιδιωτικοποίηση των πάντων; Γιατί η Αρχαιολογική Υπηρεσία να είναι απολύτως υποστελεχωμένη, χωρίς αρχαιολόγους, φύλακες, καθαρίστριες;»

Η βουλευτής ρωτήθηκε από την "Ε" για την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι επί δικής του διακυβέρνησης δεν προχώρησε στις αναγκαίες παρεμβάσεις. «Τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να συγκριθούν με τα 44 χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων αυτού του τόπου. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε - παρόλο που παραδεχόμαστε τα λάθη μας - τη δημοσιονομική μέγγενη στην οποίαν βρισκόταν η τότε η κυβέρνηση, σε σύγκριση με το σήμερα του κ. Μητσοτάκη και της κ. Μενδώνη. Εμείς τους αφήσαμε χωρίς μνημόνια και με ένα πολύ σημαντικό πακέτο χρημάτων και σήμερα έχουμε φθάσει στο σημείο να μην έχουμε φύλακες στο Μουσείο της Ακρόπολης...» 

Δεσμεύσεις

«Φεύγουμε πλουσιότεροι σε γνώση και με έναν τεράστιο φάκελο προβλημάτων τα οποία έχουμε καταγράψουμε, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και θα τους δώσουμε τη διάσταση που πρέπει. Πρέπει να γίνει κάλεσμα στους ανθρώπους του τουρισμού, στους επαγγελματίες, όλοι εμείς να ενώσουμε τις φωνές για δώσουμε το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό. Μαζί με τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη δεσμεύομαι ότι θα αναδείξουμε όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά σε αυτήν την προσπαθεια πρέπει να συμμετέχει και ολόκληρη η κοινωνία».  

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.