Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: «Καταδικάζουμε τη συμμετοχή μελών μας σε αντίπαλα ψηφοδέλτια»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
26 Οκτωβρίου 2023 / 19:11

"Το ρεύμα αυτό αποδοκιμασίας των κυβερνητικών πρακτικών και των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχόντων εκφράστηκε στην Κέρκυρα τόσο στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας όσο και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα πολιτικό κλίμα ιδιαίτερα αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο καθορίστηκε από την μεγάλη εκλογική ήττα του Μαΐου-Ιουνίου 2023  και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την θέση του προέδρου του κόμματος. Αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν φαινόμενα απογοήτευσης στην εκλογική βάση του κόμματος και άλλαξαν τις διαθέσεις και τις διαθεσιμότητες υποψηφίων ακόμα και στο επίπεδο των δημοτικών κοινοτήτων.

Παρόλα αυτά εκφράστηκε, πανελλαδικά, αλλά και στην Κέρκυρα, ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας, ρεύμα αλλαγής,  που στράφηκε ενάντια στις κεντρικές πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μεγάλους Δήμους της χώρας, και σε πέντε από τις έξι Περιφέρειες που κρίθηκαν σε επαναληπτικές εκλογές. Πρόκειται για την πρώτη ρωγμή στο καθεστώς Μητσοτάκη και την πολιτική του κυριαρχία, που έγινε πραγματικότητα με την καθοριστική συμμετοχή ευρύτερων δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων και με την αποφασιστική στήριξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το αποτέλεσμα θα ήταν χειρότερο ίσως για την Νέα Δημοκρατία, αν δεν είχε φροντίσει να νομοθετήσει το εκλογικό όριο του 43% για εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή. 

Το ρεύμα αυτό αποδοκιμασίας των κυβερνητικών πρακτικών και των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχόντων εκφράστηκε  στην Κέρκυρα  τόσο στον  Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας όσο και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν πήρε την μορφή ενίσχυσης των ψηφοδελτίων που στήριξε ευθέως ή εμμέσως το κόμμα τοπικά. Σε καμιά των περιπτώσεων δεν καταφέραμε να είμαστε ο πόλος αντισυσπείρωσης, η εναλλακτική λύση απέναντι στους εκλεκτούς της Νέας Δημοκρατίας. Η Νομαρχιακή Επιτροπή αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για το αποτέλεσμα αυτό, το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, τόσο στην αναζήτηση των αιτίων όσο και κυρίως στον προγραμματισμό των δράσεων μας για το μέλλον.

Ακόμα η τεράστια καθυστέρηση που επέδειξε το κόμμα κεντρικά  είχε ως αποτέλεσμα ανάλογη καθυστέρηση και στο τοπικό επίπεδο. Στην ουσία ακύρωσε οποιαδήποτε προεργασία είχε γίνει, μετέδωσε το μήνυμα ότι δεν ενδιαφερόμαστε για την αυτοδιοίκηση και στέρησε πολύτιμο πολιτικό χρόνο στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς να επικοινωνήσουν με την κοινωνία. Μέσα στο πλαίσιο αυτό ενισχύθηκε η, έτσι κι αλλιώς, προβληματική κατάσταση του κόμματος στο χώρο της αυτοδιοίκησης, η οποία έρχεται ως αρνητική κληρονομιά από το παρελθόν και την οποία δεν κατορθώσαμε να  αλλάξουμε.

Όλα αυτά συνέβαλαν ώστε σημαντικό μέρος της εκλογικής βάσης του κόμματος, αλλά και κομματικών μελών, να στραφεί στην υποστήριξη αντίπαλων πολιτικά συνδυασμών και δη της κεντροδεξιάς, σε μερικές των περιπτώσεων ακόμα και με συμμετοχή μελών μας σε αντίπαλα ψηφοδέλτια, πράγμα το οποίο η Νομαρχιακή Επιτροπή καταδικάζει απερίφραστα.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη βέβαια η πρωτοφανής αποχή, η μεγαλύτερη μεταπολιτευτικά. Η κρίση εκπροσώπησης, η αποχή από τα κοινά, η δυσαρέσκεια για το πολιτικό σύστημα, η λογική του «όλοι ίδιοι είναι», οφείλει να προβληματίσει όλα τα κόμματα, αλλά ιδιαίτερα τον προοδευτικό χώρο, αφού χωρίς την ενεργή συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα, δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική και πολιτική αλλαγή.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να μπορεί να πρωταγωνιστεί ο πολιτικός μας χώρος στην αυτοδιοίκηση χρειάζεται έγκαιρη και λεπτομερής προετοιμασία. Χρειάζεται να χτίσουμε με συστηματική δουλειά αυτοδιοικητικές βάσεις σε κάθε τοπική κοινωνία, στην ύπαιθρο και στην πόλη, να ασχοληθούμε από τώρα με τα τοπικά προβλήματα της κάθε περιοχής, να προτείνουμε λύσεις ρεαλιστικές και συγχρόνως ριζοσπαστικές να πείσουμε ξανά για την αξιοπιστία μας. Χρειάζεται όμως επίσης να απευθυνθούμε προπάντων στους νέους ανθρώπους που αναπτύσσουν δραστηριότητα στις περιοχές τους, ανθρώπους έντιμους, ικανούς και δημιουργικούς και να τους εμπιστευθούμε. Ο χρόνος μας εξαντλείται, ενόσω η κοινωνία υποφέρει και δεν πρόκειται να μας περιμένει.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ