Δωρεά Νικολάου Αλαμάνου στην Αναγνωστική Εταιρία
Μοναδικά και άγνωστα έως τώρα οικογενειακά κειμήλια
ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια ακόμη σημαντική δωρεά, που αφορά τον ΠΕΤΡΟ ΒΡΑΪΛΑ- ΑΡΜΕΝΗ, προσφέρθηκε στην Αναγνωστική Εταιρία από τον κ. Νικόλαο Αλαμάνο, έναν ιδιαιτέρως αξιόλογο Κερκυραίο που ζει μόνιμα στο Παρίσι, Επίτιμο Διευθυντή Έρευνας της Γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών (CEA) και δισέγγονο της Ιουλίας Παπανικόλα, κόρης του Πέτρου Βράιλα-Αρμένη.
Η δωρεά Ν. Αλαμάνου, με τα μοναδικά και άγνωστα έως τώρα οικογενειακά κειμήλια, περιλαμβάνει:
· Είκοσι τρία χειρόγραφα και έντυπα τεκμήρια ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος, που χρονολογούνται μεταξύ των ετών 1820 - 1894. Πρόκειται για έγγραφα υπηρεσιακού χαρακτήρα, αλληλογραφία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, δικαστικά έγγραφα, επικήδειους λόγους, αποσπάσματα αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων, κ.ά.
· Τρεις οικογενειακές φωτογραφίες (19ου αι.),
· Μία υδατογραφία που απεικονίζει την οικία Βράιλα, στο Γαστούρι, όπου αρχικά είχε φιλοξενηθεί η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ. (β΄ μισό του 19ου αι, διαστάσεων 17 x 23 εκ.),
· Μια προσωπογραφία του Πέτρου Βράιλα-Αρμένη, η οποία κατά την οικογενειακή παράδοση τον απεικονίζει όταν υπηρετούσε Πρέσβης στην Αγία Πετρούπολη (ελαιογραφία, β΄ μισό του 19ου αι, διαστάσεων 42,5 x 50 εκ.).
Ο κ. Αλαμάνος επισκέφθηκε την Αναγνωστική Εταιρία με την σύζυγό του κυρία Dalva Alamanos.
Τη δωρεά παρέλαβαν, εκ μέρους της Αναγνωστικής Εταιρίας, ο Επίτιμος Πρόεδρός της κ. Γιάννης Πιέρης, η Ταμίας της Δ.Ε. κυρία Μάρθα Αθηναίου, ο Επιστημονικός Διευθυντής κ. Δημήτρης Ζυμάρης, ενώ ήταν παρών και το Ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας κ. Λεωνίδας Κόλλας.
Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας εξέφρασε τις πλέον εγκάρδιες ευχαριστίες της για την ευγενική και συμβολική δωρεά του κ. Αλαμάνου και επιφυλάσσεται να την παρουσιάσει αναλυτικότερα, όταν ολοκληρωθούν η καταλογογράφηση των τεκμηρίων και η συντήρηση του πορτρέτου.
Σύντομο Βιογραφικό του Νικόλαου Αλαμάνου
Ο κ. Νικόλαος Αλαμάνος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1983 απέκτησε το "Doctorat d’ état" από το Πανεπιστήμιο Paris-XI. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα τον οδήγησαν να συμμετέχει σε αρκετά πειραματικά προγράμματα σε διάφορα εργαστήρια, στη Γαλλία, στις Η.Π.Α. και στη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής του καριέρας, κατείχε διάφορες διοικητικές θέσεις και υπηρέτησε σε πολλές επιστημονικές και προγραμματικές επιτροπές: Διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Φυσικής του Saclay, Αν. Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών στους Θεμελιώδεις Νόμους του Σύμπαντος (IRFU), Διευθυντής Έρευνας στην CEA και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του GANIL.
Επίσης, υπηρέτησε ως μέλος ή αξιολογητής σε πολλές εθνικές και διεθνείς επιτροπές, συμπεριλαμβανομένης της Επιστημονικής Γραμματείας της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του Έργου Spiral. Αργότερα, ηγήθηκε μιας ομάδας εργασίας που αφορούσε το μακροπρόθεσμο σχέδιο του κέντρου GANIL, με το αποτέλεσμα αυτού του έργου να συμβάλει στην καθιέρωση του τεχνικού και επιστημονικού περιβάλλοντος για το έργο SPIRAL2.
Υπηρέτησε ακόμη σε πολλές άλλες επιτροπές, συμπεριλαμβανομένων των ANR (Γαλλία), ARISTEIA (Ελλάδα), FRS-FNRS (Βέλγιο), STFC (Αγγλία), της Διευθυντικής Επιτροπής του GANIL, του Επιστημονικού Συμβουλίου του GANIL/SPIRAL2, της Επιστημονικής Επιτροπής του GANIL, Επιστημονικός σύμβουλος του ευρωπαϊκού προγράμματος "CEA-Euro talents" στον τομέα της υψηλής ενέργειας και της φυσικής του σύμπαντος, Γραμματέας της Κοινής (DSM-IN2P3) επιτροπής (Comité de Concertation Thématique pour la Physique Nucléaire de Haute Energie), Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του ευρωπαϊκού έργου CHANDA.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών (2016-2021), υπηρέτησε ή υπηρετεί ως μέλος της Διεθνούς Στρατηγικής Εργαστηριακής Ομάδας του JINR - DUBNA στη Ρωσία, του Διεθνούς Συμβουλίου για το Έργο Επιστήμης των Ισοτόπων (RISP) στην Κορέα, του Επιστημονικού Συμβουλίου του Μεγάλου Εθνικού Επιταχυντή Ιόντων Βαρέων (GANIL) στη Γαλλία, καθώς και ως Πρόεδρος της Επιτροπής του Ιδρύματος Έρευνας της Φλάνδρας (FWO) στο Βέλγιο.
Εκτός από τα διάφορα επιστημονικά και διοικητικά του καθήκοντα, υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως μέλος της συντακτικής επιτροπής του European Physical Journal A (EPJA) και από το 2013 έως το 2020 ως Επιμελητής του EPJA και Διευθυντής Σύνταξης της Ένωσης Reviews για την πειραματική φυσική, ενώ σήμερα είναι Διευθυντής Σύνταξης του EPJA για το περιοδικό "Reviews and Letters to the Editor".
Είναι συγγραφέας περίπου 180 δημοσιεύσεων. Είναι επίσης ο Επιμελητής της Εγκυκλοπαίδειας Scholarpedia για την Πυρηνική Φυσική. Από το 2009 είναι μέλος της κοινότητας GSI-GENCO. Και το 2022 απέσπασε το επετειακό μετάλλιο του Ιδρύματος Έρευνας της Φλάνδρας FWO.
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ
Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.