Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΚΕ: Η παραχώρηση του λιμανιού Ηγουμενίτσας αφορά μόνο την κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματών

Λιμάνι Ηγουμενίτσας
23 Οκτωβρίου 2023 / 11:12

Τις συνέπειες θα πληρώσουν οι αυτοπασχολούμενοι και οι ψαράδες, όπως δείχνει και το αντίστοιχο παράδειγμα στο λιμάνι της Παλαιοκαστρίτσας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ήπειρο, οι Τ.Ε. Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας του ΚΚΕ ανακοίνωσαν:

Η «εκτόξευση της Ηγουμενίτσας και όλης της Ηπείρου» ως αποτέλεσμα της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτο των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας που υπογράμμισε κατά την επίσκεψή του ο Κ. Μητσοτάκης με αφορμή την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον όμιλο Grimaldi αφορά αποκλειστικά και μόνο την κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. 

Η παράδοση του 67% του λιμανιού, μαζί με τα αλιευτικά και τουριστικά καταφύγια στα Σύβοτα, την Πλαταριά και τη Σαγιάδα στον ιδιώτη επενδυτή, σηματοδοτεί έναν νέο γύρο αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με κατάργηση της μόνιμης και πλήρους εργασίας, επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αύξηση των ωρών εργασίας και των εργατικών ατυχημάτων, όπως αποδεικνύει και το αντίστοιχο παράδειγμα του λιμανιού του Πειραιά.

Ταυτόχρονα, τα νέα επενδυτικά σχέδια για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, από τη μία θα ορθώσουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην αναψυχή και την ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα. Από την άλλη θα σημάνουν την νεκρώσιμη καμπάνα για εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους που είτε θα φορτωθούν τις συνέπειες από την όξυνση του ανταγωνισμού και την συγκέντρωσης της τουριστικής πίτας είτε όπως οι ψαράδες θα πληρώσουν ακριβά τις σημερινές λιμενικές υποδομές, όπως δείχνει και το αντίστοιχο παράδειγμα στο λιμάνι της Παλαιοκαστρίτσας.

Πρόσθετα σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων της Ηγουμενίτσας γεννάει η θετική γνωμοδότηση του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας για εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι, μία ανάσα από το Λαδοχώρι, μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με λαϊκές κατοικίες και σχολεία. Τέλος η αξιοποίηση του λιμανιού ως πύλη εισόδου εξόδου Νατοϊκών στρατευμάτων για την εξυπηρέτηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, μετατρέπει την περιοχή σε μαγνήτη αντιποίνων. 

Η προκλητική «κλάψα» του ΣΥΡΙΖΑ για το δήθεν ξεπούλημα, αποτελεί στήριγμα της πολιτικής της κυβέρνησης της  ΝΔ αναπαράγοντας βολικές αυταπάτες για δήθεν καλές για το λαό ιδιωτικοποιήσεις.

Αντίστοιχα, πλάτες σε αυτούς τους σχεδιασμούς βάζουν οι εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση, στην περιφέρεια και στους δήμους, που σήμερα ο Ηπειρωτικός λαός αδιάφορα παρακολουθεί να φιλοτεχνούν το φωτοστέφανο του Μητσοτάκη.

Απέναντι σε όλες αυτές τις πλευρές της ανάπτυξης, που τελικά τσακίζει τις ζωές μας για τα κέρδη των λίγων, το ΚΚΕ και τα μέλη του, μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα τους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές για να ανασχεθούν  οι αρνητικές συνέπειες για το λαό, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές ανατροπές.

ΚΚΕ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΦΩΤΟ: Στιγμιότυπο από την πρόσφατη τελετή υπογραφής σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού Ηγουμενίτσας, παρουσία του Πρωθυπουργού