Τρίτη 14.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στάσιμη η επέκταση των σχολικών γευμάτων στην Κέρκυρα

Σχολικά γεύματα
06 Οκτωβρίου 2023 / 09:55
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Εννέα μόλις δημοτικά σχολεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Κέρκυρα πριν δυο χρόνια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για τρίτη χρονιά φέτος υλοποιείται στην Κέρκυρα το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» που αποτελεί μια σημαντική βοήθεια για δεκάδες οικογένειες. Ωστόσο μέχρι να αυξηθεί η δαπάνη για περισσότερα γεύματα στο νησί, την παροχή αυτή μπορούν να απολαμβάνουν μαθητές από εννέα μόλις δημοτικά σχολεία που επιλέχθηκαν πριν δυο χρόνια να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Αν και το πρόγραμμα που υλοποιείται σε πανελλαδικό επίπεδο από το 2017, αποτελεί ένα πολύτιμο στήριγμα σε μια περίοδο που η ακρίβεια έχει «γονατίσει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και η κάλυψη των βασικών αναγκών γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία, τα «σχολικά γεύματα» θα διανεμηθούν και πάλι σε εννέα μόλις δημοτικά της Κέρκυρας.

Πρόκειται για τα ίδια σχολεία που συμμετείχαν και τις δυο προηγούμενες χρονιές στο πρόγραμμα, καθώς δεν υπάρχει για την ώρα τουλάχιστον πρόβλεψη για αύξηση των γευμάτων στην Κέρκυρα, προκειμένου να μπορέσουν να συμπεριληφθούν κι άλλα δημοτικά.

Δεν έχει επεκταθεί τοπικά

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» θα εφαρμοστεί για το φετινό σχολικό έτος 2023 – 2024 σε 1.658 δημοτικά σχολεία στη χώρα. Αν και ο αριθμός αυτός κάθε χρόνο αυξάνεται, καθώς προστίθενται νέες σχολικές μονάδες στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν έχει επεκταθεί σε τοπικό επίπεδο από το 2021-2022 που πρωτοεφαρμόστηκε στην Κέρκυρα.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα εξής σχολεία από τη βόρεια, τη μέση και τη νότια Κέρκυρα:

1ο Δημοτικό Σχολείο Λευκίμμης - Μελικίων, 2ο Δημοτικό Σχολείο Λευκίμμης - Ριγγλάδων, 4ο Δημοτικό Σχολείο Λευκίμμης-Νεοχωρίου, 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας, 2ο Ειδικό Δημοτικό Κέρκυρας, Δημοτικό Σχολείο Κ. Γαρούνα, Δημοτικό Σχολείο Κοντοκαλίου, Δημοτικό Σχολείο Λιαπάδων και Δημοτικό Σχολείο Σιναράδων. Σύμφωνα πάντως με την σχετική ΚΥΑ, προτεραιότητα δίνεται στα σχολεία που ήδη λαμβάνουν μέρος σε αυτό.

Σε 630 μαθητές

Η διανομή στους 630 μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα και θα γίνεται καθημερινά μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

Πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας γεύματα που μαγειρεύονται στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, ενώ οι πρώτες ύλες επιλέγονται με βάση την διατροφική τους αξία σε συνάρτηση με την εποχή. Τα γεύματα μάλιστα είναι προσαρμοσμένα κατά τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετούν ακόμη και παιδιά με αλλεργίες.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.