Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης με το σωματείο εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας

Λαϊκή Συσπείρωση
02 Οκτωβρίου 2023 / 10:52

Πρωτεύον ζήτημα η υποστελέχωση των υπηρεσιών αλλά και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΛΑ.ΣΥ.). Με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ συναντήθηκαν η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και ο Γιάννης Μπορμπότης, υποψήφιος Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ ανέλυσαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των Δήμων της Κέρκυρας. Πρωτεύον ζήτημα αποτελεί η υποστελέχωση των υπηρεσιών αλλά και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισοί εργαζόμενοι των Δήμων είναι συμβασιούχοι με τόσες διαφορετικές συμβάσεις, που είναι δύσκολη ακόμη και η καταγραφή τους.

Προσλήψεις δεν γίνονται, οι συνταξιοδοτήσεις δεν αναπληρώνονται αφού αποτελεί κεντρική πολιτική κατεύθυνση η συρρίκνωση των υπηρεσιών και η σταδιακή παράδοσή τους σε ιδιώτες. Αυτή την πολιτική επικροτούν με τη στάση τους οι Δημοτικές Αρχές που δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να διεκδικήσουν επιπλέον προσωπικό, προωθώντας και αυτοί από τη μεριά τους έτσι την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών.

Επίσης, αναδείχθηκε το ζήτημα των συνθηκών εργασίας αλλά και της ασφάλειας των εργαζομένων. Πολλοί εργαζόμενοι στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια (π.χ. καθαριότητα, Σαν Τζιάκομο, ηλεκτρολόγοι,  καθημερινότητα κ.α.) ενώ τα Μέσα Ατομική Προστασίας και το γάλα που θα έπρεπε να παρέχονται στους δικαιούχους, είτε τους παρέχονται με τεράστια καθυστέρηση είτε καθόλου. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και τους εμβολιασμούς που πρέπει να γίνονται από τον γιατρό εργασίας του Δήμου. Την ίδια στιγμή δεκάδες εργαζόμενοι στους Δήμους τις χώρας χάνουν τη ζωή τους από εργατικά «ατυχήματα» ή «την κακιά την ώρα».

Μέσα στο πλαίσιο μίας πλούσιας συζήτησης, η αντιπροσωπία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί και πάλι στο πλευρό των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων όπως έκανε και το προηγούμενο διάστημα με πολλές ερωτήσεις και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να αναλογιστούν ότι η στάση των Δημοτικών Αρχών ήταν εχθρική απέναντι στα συμφέροντά τους και ότι σαν συνεπείς υπερασπιστές των κεντρικών κατευθύνσεων βάζουν τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους σε δεύτερη μοίρα την ίδια στιγμή που εξυπηρετούν με κάθε τρόπο τους εργολάβους και τους μεγάλους επιχειρηματίες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν έχει δέσμευση από κανένα οικονομικό ή επιχειρηματικό συμφέρον και έχει καθαρές θέσεις για:

- παροχή υπηρεσιών από τους Δήμους προς το κοινωνικό σύνολο, αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα.

- μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των εργαζομένων οι οποίοι επί σειρά ετών απασχολούνται μέσω ελαστικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

- διατήρηση και συνέχιση της παροχής του επιδόματος επικινδυνότητας σε όλες τις κατηγορίες όλων των ήδη δικαιούχων εργαζομένων, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς που στόχο έχουν τη μελλοντική κατάργηση του.

- κατάργηση του νόμου Βορίδη για υποχρεωτική  έφεση του φορέα σε ευνοϊκές, υπέρ των εργαζομένων, πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις.

- έγκαιρη χορήγηση των ΜΑΠ και του γάλακτος αποκλειστικά σε είδος, όπου αυτά προβλέπονται από το νόμο και υποχρεωτική χρήση τους από τους εργαζόμενους κατά την διεξαγωγή της υπηρεσίας τους.

- αυστηρή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας όσον αφορά τους εμβολιασμούς και τις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις (αιματολογικές, ακτινογραφίες κ.λ.π.).

- ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον εργασίας.

- εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας με δύο συνεχόμενα ρεπό για τις υπηρεσίες όπου προβλέπεται η 7ήμερη λειτουργία τους επί 24ώρου.