Ο ΣΕΠΕ για την κατάργηση των σχολικών και δημοτικών επιτροπών παιδείας
Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών από την κυβέρνηση αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα
ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΕΠΕ). Τις προηγούμενες μέρες σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και φέρει τον τίτλο «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης ΟΤΑ α' και β' βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, ...» καταργούνται τα ΝΠΔΔ και οι σχολικές επιτροπές, και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στον δήμο και τα δημοτικά συμβούλια.
Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών από την κυβέρνηση αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ούτε οι εκπαιδευτικοί, ούτε οι γονείς θα έχουν δικαίωμα ενημέρωσης και κυρίως λόγου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τις χρηματοδοτήσεις, ενώ ως σήμερα συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου διευθυντές/νριες των σχολείων, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, των γονέων/κηδεμόνων και των μαθητών/τριών. Το Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να εδραιώσει τις πελατειακές σχέσεις και να καλλιεργήσει κουλτούρα υποταγής των σχολείων και των εκπαιδευτικών που θα αναζητούν πόρους για την «αυτονομία» της σχολικής τους μονάδας. Θέλει να καταργήσει ακόμα και τα υπάρχοντα στοιχειώδη κριτήρια των σχολικών επιτροπών στην κατανομή των πιστώσεων, όπως αυτά του αριθμού των μαθητών, των τμημάτων, των αιθουσών, των γυμναστηρίων, των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, των εργαστηρίων, των βιβλιοθηκών κ.λ.π., αλλά και την παλαιότητα των κτιρίων, καθώς και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολικών μονάδων. Σε τέτοιες συνθήκες χάνεται κάθε είδους αναλογία και ισότητα στο μοίρασμα των πιστώσεων, πράγμα που θα οδηγήσει σε αυθαιρεσίες και κάθε είδους συναλλαγές και πιέσεις προς τις διευθύνσεις των σχολείων. Καταργείται κάθε στοιχειώδης συνέχεια, διαφάνεια και έλεγχος στην κατανομή πιστώσεων που μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους μαζικούς φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας στη διερεύνηση και αγωνιστική διεκδίκηση της κάλυψης των αναγκών των σχολείων.
Προφανές είναι ότι σε συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν χωρά ούτε καν το σχήμα των οργανισμών των Σχολικών Επιτροπών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των πιστώσεων που διατίθενται από τον δήμο για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των σχολείων (καθαρισμός, θέρμανση, φωτισμός, ύδρευση, τηλέφωνο, αποχέτευση, αναλώσιμα κ.λπ.) και του κάθε είδους εξοπλισμού τους (έπιπλα, βιβλιοθήκες κ.ά.). Πρόκειται δηλαδή για άλλο ένα βήμα στην υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση των σχολείων. Αυτό ακριβώς προωθεί η κυβέρνηση με τη νέα της τροπολογία.
Είναι γνωστό επίσης ότι τα τελευταία χρόνια έχουν παρακρατηθεί από πολλούς δήμους και δεν έχουν αποδοθεί στα σχολεία τα λεφτά των κυλικείων (αρκετές χιλιάδες ευρώ για κάθε σχολείο). Εδώ στο νησί μας, ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας έχει καταγγείλει πολλές φορές τη μη νόμιμη καθυστέρηση της καταβολής των λειτουργικών στις σχολικές μονάδες. Αλήθεια τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα, εάν και εφόσον καταργηθούν οι σχολικές επιτροπές; Μήπως τα παρακρατηθέντα χρήματα κινδυνεύουν να «εξαφανιστούν» μέσα στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας, της εμπρόθετης σύγχυσης και της μετάθεσης ευθυνών, αφήνοντας τα σχολεία για άλλη μια φορά εκτεθειμένα;
Είναι φανερό ότι, αν αυτοί οι σχεδιασμοί προχωρήσουν, τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα σχολεία θα φτωχύνουν και άλλο. Ανοίγεται, έτσι, ο δρόμος να μετατραπούν σε μονάδες όπου οι διευθυντές θα πασχίζουν να βρουν πόρους με κάθε τρόπο για να μπαλώνουν όπως όπως τα προβλήματα, ενώ το κράτος θα παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η νυν υπουργός Εσωτερικών κ. Κεραμέως επιδιώκουν την επιτάχυνση της εφαρμογής του ν. 4692/20 (που η ίδια η Κα Κεραμέως ως υπουργός τότε της Παιδείας έφερε) μέσα από τον οποίο έχουν θεσμοθετήσει την αναζήτηση πόρων και χορηγών από τη σχολική μονάδα.
Απαιτούμε:
· Απόδοση εδώ και τώρα στα σχολεία όλων των χρημάτων που έχουν παρακρατηθεί από τα κυλικεία. Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων να καταγράψουν τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί προκειμένου να υπάρχει σαφή εικόνα των χρημάτων που πρέπει να αποδοθούν από τον δήμο στη σχολική τους μονάδα.
· Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική των περικοπών. Η ασφάλεια των μαθητών και η αναβάθμιση της μαθησιακής διαδικασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις κατάλληλες υποδομές και τον αντίστοιχο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
· Άμεση κρατική κάλυψη των πάγιων αναγκών των σχολείων. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφώνου, ίντερνετ να πληρώνονται απευθείας από το υπουργείο εσωτερικών/δήμο.
· Με ευθύνη των δήμων να συγκροτούνται επιτροπές παρακολούθησης της χρηματοδότησης των σχολείων, με συμμετοχή και των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών και των γονέων, προκειμένου να υπάρχει σταθερή παρακολούθηση των αναγκών που ανακύπτουν στις σχολικές μονάδες και άμεση χρηματοδότηση στη βάση αυτών.
· Ούτε κουβέντα για αναζήτηση χορηγών. Η παιδεία είναι αποκλειστικά δημόσιο αγαθό για όλα τα παιδιά και όχι εμπόρευμα.
Καλούμε τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και την Ο.Λ.Μ.Ε, τα Δ.Σ. Σ.Ε.ΠΕ και Ε.Λ.Μ.Ε να πάρουν άμεσα θέση, να καταδικάσουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ