Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παράταση για τις εκτός σχεδίου οικοδομικές άδειες που εκκρεμούν ζητά ο ΔΣΚ

Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας
27 Σεπτεμβρίου 2023 / 15:24

Τρεις μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, εκκρεμούν 11.000 περίπου άδειες σε όλη τη χώρα, οι περισσότερες στα Ιονία Νησιά και την Κρήτη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο ΔΣΚ προ ενός έτους περίπου, είχε παρέμβει, ώστε μετά την κατάργηση των οικοδομικών αδειών στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, μικρότερα των 4.000 τ.μ. (δηλαδή των 750 τ.μ., των 1.200 τ.μ. και των 2.000 τ.μ.), να μπορούν να κατοχυρωθούν όσες το δυνατόν περισσότερες οικοδομικές άδειες.

 

Πράγματι η Κυβέρνηση επέτρεψε ώστε να μπορούν, εντός μιας μεταβατικής προθεσμίας, να υποβληθούν σχετικά αιτήματα και να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου, συγκεκριμένα έως την 09/12/2022. 

 

Χορηγήθηκε δε έτερη προθεσμία έως την 30/09/2023, μέσα στην οποίαν θα έπρεπε να συμπληρωθούν οι Φάκελοι των αδειών αυτών, ώστε να εγκριθούν.

 

Όμως ο φόρτος της εργασίας των Υπηρεσιών Δόμησης, οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, η περιπλοκότητα των τεχνικών διαδικασιών και το κόστος αυτών, δεν επέτρεψαν να «τρέξει» το ως ανω χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα σήμερα, 3 μέρες προ της λήξεως της εν λόγω προθεσμίας, να εκκρεμούν 11.000 περίπου άδειες αυτού του είδους σε όλη την Ελλάδα.

 

Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές αφορούν τα Ιονία Νησιά και την Κρήτη.

Κατόπιν αυτών είναι απολύτως απαραίτητο να χορηγηθεί άμεσα, τουλάχιστον 6μηνη παράταση της προθεσμίας της συμπλήρωσης των φακέλων των εκκρεμουσών αδειών στα εκτός σχεδίου οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων, καλούμε δε άμεσα τους αρμόδιους φορείς της Κερκυρας να ευαισθητοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή και να αιτηθούν το αυτό, άλλως δικαιώματα συμπολιτών μας νομοτελειακά κινδυνεύουν να απωλεστουν. 

 

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ

ΓΙΑΝΝΗΣ Μ. ΚΟΝΤΟΣ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ