Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυτοψία στους Καρουσάδες από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έφθασε στην Κέρκυρα

Λεπτοσπείρωση
27 Σεπτεμβρίου 2023 / 12:14
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Θα αποφασιστούν τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη του πληθυσμού, όπως μυοκτονία, απολυμάνσεις, ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα υγιεινής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στους Καρουσάδες μετέβη σήμερα το πρωί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που ήρθε από την Αθήνα μετά τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην περιοχή, εκ των οποίων δυο ήταν θανατηφόρα.

Το κλιμάκιο μαζί με στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων διενεργούν αυτοψία στην περιοχή, βάσει της οποίας θα αποφασιστούν τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη του πληθυσμού. Αυτά κατά κανόνα αφορούν τη μυοκτονία, τις απαιτούμενες απολυμάνσεις, και την ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα υγιεινής, διαχείρισης στάσιμων νερών κ.α.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέπτεται την περιοχή μετά την επιβεβαίωση ακόμη ενός θανάτου από το ίδιο χωριό, παρότι οι γιατροί του Νοσοκομείου Κέρκυρας είχαν ενημερώσει άμεσα τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για κάθε κρούσμα, εν προκειμένω από τον περασμένο Μάιο, όπως διαβεβαιώνουν την "Ε" υγειονομικές πηγές.

Με τη σειρά του ο ΕΟΔΥ στέλνει όλα τα λοιμωδη νοσήματα ηλεκτρονικά στην Περιφέρεια  και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας οφείλει να τα διαβιβάσει στο αρμόδιο Τμήμα της, ώστε να επιληφθεί. Η αντίδραση όμως ήρθε αρκετούς μήνες μετά.

Σε επικοινωνία της "Ε" με τον ΕΟΔΥ, τονίστηκε ότι δεν υπήρξε κάποια ολιγωρία από πλευράς του φορέα και η αντίδρασή του ήταν άμεση. Επισημάνθηκε ότι από το 2015 έχει εκπονηθεί σχέδιο που υλοποιείται για την προστασία του πληθυσμού από τα τρωκτικά (πχ. τοποθέτηση παγίδων κ.α.) Το κλιμάκιο κατά την παρουσία του εδώ θα προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση της περιοχής και των εγγύτερων προσώπων ενώ θα επισκεφθεί τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο.Για την ώρα πάντως δεν έχουν παρουσιαστεί άλλα ύποπτα περιστατικά.

Σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη


Προηγήθηκε νωρίτερα συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Κώστα Ζορμπά με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, παρουσία της διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας Αδαμαντίας Εγγλεζοπούλου, της Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Υγείας, του  προϊστάμενου του Υγειονομικού και της επόπτριας υγείας της Περιφέρειας.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να συναντηθεί και με τον δήμαρχο βόρειας Κέρκυρας Γιώργο Μαχειμάρη.

Ανησυχία

Στο χωριό επικρατεί ανησυχία. Μέχρι τώρα κανείς δεν γνώριζε για τα κρούσματα, όπως δήλωσε στην «Ε» ο Πρόεδρος της κοινότητας Καρουσάδων Γιώργος Μπαντούνος . Όπως διευκρίνισε πάντως κάθε μήνα διενεργεί η ΔΕΥΑΚ ελέγχους στις δεξαμενές για την ποιότητα του νερού.

Προληπτικά πάντως σήμερα έγινε απεντώμοση περιμετρικά του παιδικού σταθμού Καρουσάδων, όπως και τοποθετήθηκαν παγίδες για τα ποντίκια.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.