Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατέληξε ηλικιωμένος από λεπτοσπείρωση στη Βόρεια Κέρκυρα

Νοσοκομείο Κέρκυρας
25 Σεπτεμβρίου 2023 / 18:05
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Διερευνάται ακόμη ένα περιστατικού θανάτου από την ίδια περιοχή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εν αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων βρίσκεται η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας που διερευνά το ενδεχόμενο θανάτου και δεύτερου ασθενούς από λεπτοσπείρωση.

Ο 68χρονος από το βόρειο συγκρότημα της Κέρκυρας εισήχθη πριν από λίγες ημέρες στην Παθολογική Κλινική, ωστόσο η κατάστασή του επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ωστόσο ο ηλικιωμένος άνδρας δεν τα κάταφερε και την Παρασκευή 22/09 κατέληξε.

Λόγω της συμπτωματολογίας που παρουσίασε και της κλινικής του εικόνας, διερευνάται μεταξύ άλλων και η πιθανότητα να κατέληξε από λεπτοσπείρωση. Για το λόγο αυτό πραγματοποιείται μοριακός έλεγχος που θα προσδιορίσει αν ο θάνατος προήλθε από τη συγκεκριμένη λοίμωξη, γνωστή και ως νόσος των ποντικών.

Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

Το ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι από την ίδια περιοχή στο βόρειο συγκρότημα, καταγράφηκε τον περασμένο Μάιο, ακόμη ένας θάνατος ηλικωμένου, άνω των 80 ετών, επιβεβαιωμένος ότι προήλθε από λεπτοσπείρωση.

Για εκείνο το περιστατικό, για το οποίο απαιτήθηκε νοσηλεία και πάλι στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ κατ' εφαρμογήν των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Εν συνεχεία ο ΕΟΔΥ απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, προκειμένου να ακολουθήσει τα πρωτόκολλα που προβλέπονται από τις υγειονομικές διατάξεις.

Η αντίστοιχη διαδικασία δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί για την περίπτωση του 68χρονου εν αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων, σύμφωνα με την διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Παράλληλα ακόμη ένα κρούσμα διαπιστώθηκε αρχές καλοκαιριού από την ίδια περιοχή, ωστόσο ο ασθενής μετά τη θεραπευτική αγωγή βελτιώθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.

Από τα τρωκτικά

Η ασθένεια μεταδίδεται τόσο από άγρια όσο και από οικόσιτα ζώα. Τα πιο συνηθισμένα ζώα που μεταδίδουν την αρρώστια είναι τα τρωκτικά. Συνήθως μεταδίδεται από τα ούρα ή από νερό ή χώμα με ούρα ζώων σε περίπτωση επαφής, όταν υπάρχουν σκασίματα στο ανθρώπινο δέρμα, στα μάτια, στο στόμα ή στη μύτη. Συνήθως δεν μεταδίδεται από ανθρωπο σε άνθρωπο.

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.