Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαψεύδει η Μητρόπολη Κέρκυρας την μετατροπή της Μονής Πλατυτέρας σε Μουσείο

Ιερά Μονή Πλατυτέρας
25 Σεπτεμβρίου 2023 / 16:05
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ανακλήθηκε από τον Δεσπότη η παραίτηση του Ηγούμενου πατέρα Τιμόθεου μετά το σάλο που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί πιέσεων να αποχωρήσει

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διαψεύδεται από το στενό περιβάλλον του Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριου το σενάριο περί μετατροπής της Ιεράς Μονής Πλατυτέρας σε Μουσείο. Όπως τόνισαν συνεργάτες του στην «Ε», η φήμη που διαδόθηκε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα δεν έχει καμία υπόσταση και «ότι το μοναστήρι ήταν, είναι και θα παραμείνει μοναστήρι».

Είχε προηγηθεί στο μεταξύ η παραίτηση του Ηγούμενου πατέρα Τιμόθεου από τα καθήκοντα του στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας, επικαλούμενος αυστηρούς προσωπικούς οικογενειακούς λόγους.

Πολύ γρήγορα πλήθος δημοσιεύσεων άρχισαν να διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πιέσεις που δέχθηκε ο Ηγούμενος να παραιτηθεί, προκειμένου το μοναστήρι, με έτος ίδρυσης το 1743, να μετατραπεί σε Μουσείο προς ανάδειξη του τάφου του Καποδίστρια και άλλων ιερών κειμηλίων.

Η είδηση μάλιστα της παραίτησης και της αποχώρησης του Ηγούμενου την Δευτέρα 25/09 αποτέλεσε την αφορμή να διακινηθεί στο fb κάλεσμα σε οποιονδήποτε επιθυμεί να παρευρεθεί την Κυριακή 24/09 στην τελευταία λειτουργία που θα τελούσε. Πλήθος μάλιστα πιστών ανταποκρίθηκε και συνέρευσε χθες το πρωί στο μοναστήρι σε μια συμβολική κίνηση αλλά και μπροστά στον κίνδυνο να σταματήσουν οι λειτουργίες στη Μονή, μετά την αποχώρηση του πατέρα Τιμόθεου.

Στο κάλεσμα αναφέρονταν μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση να φύγει είναι δική του και η αιτία είναι οι πιέσεις και οι αφόρητες καταστάσεις από την πλευρά της Μητρόπολης, αφού ο Ηγούμενος τα τελευταία χρόνια δεν ενέδωσε στις διάφορες απαιτήσεις του Μητροπολίτη μας. Με λίγα λόγια του είχαν κάνει λίγο έως πολύ τη ζωή δύσκολη. Εχθές μάλιστα ζήτησε η Μητρόπολη να αποχωρήσουν και οι δύο μοναχοί του μοναστηριού ο πάτερ Συμεών και ο πάτερ Σωσίπατρος λέγοντας ο "αγαπητός" μητροπολίτης μας ότι δεν θέλει να τους έχει υπό τη φροντίδα του. Πολύ αξιόπιστες φήμες λένε ότι η Μητρόπολη θα μετατρέψει την Ιερά Μονή Πλατυτέρας σε μουσείο προς ανάδειξη του τάφου του Καποδίστρια και άλλων ιερών κειμηλίων».

Και επιστολή

Παράλληλα η αποχώρηση του Ηγούμενου κινητοποίησε τα πνευματικά παιδιά της Ιεράς Μονής Υ.Θ Πλατυτέρας Κέρκυρας που με επιστολή τους προς τον Μητροπολίτη ζητούσαν «να μεριμνήσει, ώστε να μην διαταραχθεί η πνευματική Ειρήνη και η Αδελφική συνοχή που υπάρχει στην Ιερά Μονή», εκφράζοντας «την ανησυχία και την ανασφάλεια στην οποία έχουν περιέλθει όσοι εκκλησιάζονται καθημερινά στον εκκλησιαστικό αυτό ιερό χώρο, ο οποίος αποτελεί για μας το Θρησκευτικό, Πνευματικό, Ιαματικό και Ψυχικό καταφύγιό, Ελπίδα μας και παρηγοριά μας». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την επιστολή που παρεδόθη στην Μητρόπολη, υπέγραψαν 500 περίπου άτομα.

Ανάκληση της παραίτησης

Ο θόρυβος πάντως που ξέσπασε από την παραίτηση του Ηγούμενου ανάγκασε τον Δεσπότη να αναθεωρήσει την στάση του και την παραίτηση που αρχικώς είχε κάνει δεκτή να την ανακαλέσει με επίσημο πρωτοκολλημένο έγγραφο που παρεδόθη στον πατέρα Τιμόθεο, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

«Πανοσιολογιώτατε, δια του παρόντος σας ενημερώνουμε ότι αναστέλλεται άχρι καιρού η απόφασή μας να αποδεχτούμε την παραίτησή σας από την θέση του ηγουμένου της Ι.Μ. Υ.Θ Πλατυτέρας και εντέλλομεν υμίν , όπως παραμείνητε στην θέση σας και συνεχίσητε να ασκείτε τα καθήκοντά σας μέχρι νεωτέρας. Ως εκ τούτου ανακαλείται και η άδειά σας και οφείλετε να παραμείνετε εν Κέρκυρας», αναφέρονταν στο έγγραφο με την υπογραφή του Μητροπολίτη.

Διάψευση περί πιέσεων

Τα σενάρια στο μεταξύ περί πιέσεων που δέχονταν ο πατέρας Τιμόθεος, ανάγκασαν τον ίδιο τον Ηγούμενο να τα διαψεύσει. «Οι λόγοι της αποχώρησής μου από την Πλατυτέρα και την Κέρκυρα είναι αυστηρώς προσωπικοί και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το μητροπολίτη μας, ούτε με άλλο πρόσωπο της μητροπόλεως. Δεν έχω δεχτεί την ελάχιστη πίεση. Μη στοχοποιείτε άδικα κανέναν. Σεβαστείτε την προσωπική μου απόφαση και ειρηνεύετε.π. Τιμόθεος Γεωργίου».

Σήμερα το πρωί τελέστηκε κανονικά στο μοναστήρι από τον Ηγούμενο η καθιερωμένη ακολουθία. Όπως τόνισε στην «Ε» παραμένει προσωρινά στη Μονή, καθώς η απόφασή του να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους, είναι οριστική και για το λόγο αυτό θα υποβάλλει εκ νέου την παραίτησή του.

Από το στενό πάντως περιβάλλον του Μητροπολίτη, επισημαίνεται ότι ακόμη κι αν τελικά ο Ηγούμενος αποχωρήσει, το  μοναστήρι θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά με αυτήν την μορφή, που σημαίνει ότι θα γίνονται και οι καθημερινές ακολουθίες όπως και η λειτουργία της Κυριακής, διαψεύδοντας οποιαδήποτε άλλη χρήση του μοναστηριού.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κάθε Μονή διοικείται από την Επιτροπή Διαχείρισης που εκλέγεται από τους μοναχούς που διαβιούν στο μοναστήρι και για οποιαδήποτε αλλαγή απαιτείται σχετική απόφασή της.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.