Η ομιλία της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου στην εκδήλωση μνήμης των Σερβων πολεμιστών
«Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου που ανέδειξαν την αλληλεγγύη και τη στήριξη των Kερκυραίων στο σερβικό στρατό, η ιστορία είναι περήφανη να τα αφηγείται»
Αγαπητοί φίλοι,
Σ' αυτό το τόπο που αποτελεί σημείο συνάντησης και ξυπνάει μνήμες, από μια πολύ σκληρή περίοδο για τον Σερβικό Λαό, δίνουμε και φέτος το παρόν για να τιμήσουμε αυτούς που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του Σερβικού Στρατού στην Κέρκυρα την περίοδο 1916 – 1918.
«Όσο υπάρχουν άνθρωποι», ακόμα και στις πιο σκληρές συνθήκες όπως είναι πόλεμος με όλα τα δεινά που επιφέρει, πάντα θα βρίσκουν έδαφος ν' αναδειχτούν τα πανανθρώπινα ιδανικά.
Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου που ανέδειξαν την αλληλεγγύη και τη στήριξη των Kερκυραίων στο σερβικό στρατό η ιστορία είναι περήφανη να τα αφηγείται.
150.000 Σέρβοι στρατιώτες και πολίτες είχαν μεταφερθεί στο νησί μας από τις 18 Ιανουάριου 1916 έως τις 21 Φεβρουαρίου με συμμαχικά πλοία από το λιμάνι Αυλώνα της Αλβανίας.
Παρά τις πρώτες δυσκολίες υποδοχής η Κέρκυρα στάθηκε δίπλα στους συμπατριώτες σας.
Αυτή η μεγάλη προσφορά του Λαού μας, εκείνη την περίοδο αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της φιλίας και της συνεργασία μας τα χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι τις μέρες μας.
Ανεπίσημα, η Κέρκυρα για δυο χρόνια έγινε η πρωτεύουσα της Σερβίας. Το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου φιλοξένησε τη Βουλή, ενώ το ξενοδοχείο «Bella Venezia» την εξόριστη Σερβική Κυβέρνηση
Εδώ λειτούργησε σέρβικο δημοτικό σχολείο με 290 μαθητές και προγυμνάσιο με 120 μαθητές
Στην Κέρκυρα γράφτηκε μια σημαντική σελίδα της πολιτικής ιστορίας της Σερβίας.
Από το 1916 έως το 1918 ο Σερβικός Στρατός διαμόρφωσε 28 στρατιωτικά νεκροταφεία, τα οποία βρίσκονταν στα στρατόπεδα των μεραρχιών στα Γουβιά, τον Ύψο, τη Στρογγυλή, τη Μεσογγή, τον Άγιο Ματθαίο, τα Βραγγανιώτικα, το Κατωμέρι, και στο Δημοτικό Νεκροταφείο της πόλης.
Χιλιάδες τάφοι βρίσκονται σπαρμένοι σ’ ολόκληρη την Κέρκυρα, αδιάψευστοι μάρτυρες της τραγικής δοκιμασίας ενός ολόκληρου Λαού και της υπέρτατης θυσίας στον αγώνα για την επιβίωση, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.
Στα τρία χρόνια παραμονής τους στην Κέρκυρα, οι Σέρβοι στρατιώτες, δημιούργησαν θερμούς δεσμούς φιλίας με τους κατοίκους. Ενσωματώθηκαν στον Κερκυραϊκό τρόπο ζωής και κέρδισαν αμέσως τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη των Κερκυραίων.
Θέλω, σ' αυτή την γρήγορη αναφορά μου στα γεγονότα να σταθώ εδώ. Να μην προχωρήσω σε όσα διαμείφθηκαν από 'κει και πέρα. Άλλωστε καταμαρτυρούνται από τα μνημεία. Η ίδια η πόλη αφηγείται στους πολίτες και τους επισκέπτες της την ιστορία της.
Σήμερα πιστεύω ότι χρειαζόμαστε, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα διδάγματα της Ιστορίας. Είναι πολύ βαρύ το τίμημα που έχουμε πληρώσει για να εφησυχάζουμε και να ξορκίζουμε με ευχολόγια το κακό. Πληρώσαμε όλοι πολύ ακριβά την ελευθερία μας, που σημαίνει εδαφική κυριαρχία ενός λαού μέσα σε σαφώς προσδιορισμένα γεωγραφικά όρια, ώστε να μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα.
Αγαπητοί φίλοι
Στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, ανεγέρθη το 1936 το μαυσωλείο-οστεοφυλάκιο, που βρίσκεται μπροστά μας, εδώ τοποθετήθηκαν τα οστά των Σέρβων στρατιωτών, που είχαν ταφεί στο Βίδο εκείνη την περίοδο.
Η δημιουργία του Σερβικού Μουσείου στην οδό Μουστοξύδου, σε κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος Κερκυραίων, αποτελεί συνέχεια της μακραίωνης σχέσης που μας ενώνει.
Σε εποχές δύσκολες που δοκιμάστηκε ο Σέρβικος Λαός, οι Κερκυραίοι τάχθηκαν στο πλάι του, συνεχίζοντας να στηρίζουν τους παραδοσιακούς τους φίλους.
Επισφράγισμα αυτού είναι η αδελφοποίηση του Δήμου μας με πόλεις της Σερβίας, όπως το Βελιγράδι, το Κρούσεβατς, το Αλεξάντροβατς, το Ζέμουν, η Τσαγέτινα και η Παλιλούλα.
Στα δύσκολα χρόνια που πέρασε η πατρίδα σας, η Κέρκυρα, συμπαραστάθηκε έμπρακτα στους αδελφούς της.
Ο Δήμος της Κεντρικής Κέρκυρας θα συνεχίσει και θα διευρύνει τις επαφές και μ’ άλλες πόλεις της Σερβίας, συμβάλλοντας έτσι, στη διατήρηση αυτής της μακρόχρονης και σταθερής σχέσης.
Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε ένα κομμάτι της δικής σας ιστορίας. Είμαστε περήφανοι που οι πρόγονοί μας στήριξαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια το Λαός σας και βρισκόμαστε εδώ σήμερα, για να επιβεβαιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των Λαών μας.
Έχω τη μεγάλη τιμή και χαρά να σας καλωσορίσω για ακόμη μία φορά στην Κέρκυρα, να αποτίσουμε από κοινού φόρο τιμής στην μνήμη όλων αυτών, που πολέμησαν και θυσιάστηκαν, προσφέροντας σε μας το μεγάλο αγαθό της ελευθερίας.
Σας ευχαριστώ