Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην Κέρκυρα κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Απεργία
21 Σεπτεμβρίου 2023 / 14:08
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η συμμετοχή στην απεργία κρίθηκε ικανοποιητική από τους διοργανωτές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον χρόνο που προκηρύχθηκε

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την απόσυρση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, ζήτησαν εργαζόμενοι αλλά και συνταξιούχοι από την Κέρκυρα, το πρωί της Πέμπτης συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ αλλά και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

Η απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚΚ υποστηρίχθηκε από την τοπική ΕΛΜΕ, τον ΣΕΠΕ, την Ένωση Γονέων Δήμου Κ. Κέρκυρας,  τον Σύνδεσμο Οικοδόμων, τον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, από τις παρατάξεις της ΛΑΣΥ και της ΑΡ.Σ.Ι, αλλά και από τα Σωματεία των συνταξιούχων.

Η συμμετοχή στην απεργία, δεδομένου του χρόνου που προκηρύχθηκε (Τρίτη 19/09), κρίθηκε ικανοποιητική από τους διοργανωτές και τους εκπροσώπους των Σωματείων και των Συνδικάτων.

Δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στα Γενικά Λύκεια και στην συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο ΕΚΚ, όπου και ενώθηκαν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές.

Χαιρετισμούς στην απεργιακή συγκέντρωση απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης, ο πλειοψηφών σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας Βαγγέλης Χριστοδούλου και ο Σπύρος Κανταρέλης εκπροσωπώντας το ΕΚΚ.

Αντίθετοι

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, με σημείο αιχμής τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας, την εργασία σε διαδοχικούς εργοδότες, τις 13 ώρες εργασίας την ημέρα, τις συμβάσεις «μηδενικού χρόνου» αλλά και την ποινικοποίηση της απεργίας.

Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και για το λόγο αυτό ήταν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέχρι τη λήξη της κινητοποίησης. Η ειρηνική διαμαρτυρία κατέληξε στην πρώην νομαρχία με συνθήματα κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, προτάσσοντας παράλληλα και το σοβαρό ζήτημα  των σχολικών μεταφορών, το οποίο εξακολουθεί και παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς δεν πραγματοποιείται κανένα μαθητικό δρομολόγιο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

 

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

Η απεργία των εκπαιδευτικών δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ το ποσοστό συμμετοχής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήλθε στο 15%. Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απεργία έκανε το 10,83% σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας.

Ωστόσο το ποσοστό αυτό δεν είναι το τελικό, καθώς λόγω προβλημάτων συνδεσιμότητας με το διαδίκτυο, τα νηπιαγωγεία δεν μπορούσαν να στείλουν στοιχεία. Εκπρόσωποι πάντως του ΣΕΠΕ και της ΕΛΜΕ Κέρκυρας εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το χρόνο που προκηρύχθηκε η απεργία.

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.